DELTE CELLE: I mer enn fire år bodde Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French sammen i fengselet i Kinshasa. Ifølge hans advokat er French rystet over vennens død. Foto: HELGE MIKALSEN

Joshua French fant Moland død på cellen

(VG Nett) Joshua French er rystet og sjokkert over Tjostolv Molands død, ifølge hans advokat Hans Marius Graasvold.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Joshua French delte celle med Tjostolv Moland i over fire år. Da han snakket med sin advokat søndag ettermiddag var han tydelig preget av vennens død.

- Han var, og er, rystet, sjokkert og fryktelig lei seg. Han har mistet en person som han har hatt et helt spesielt forhold til. Da blir man litt fattig for ord, og slik opplevde jeg ham. Samtidig er han en oppegående og fornuftig fyr, så han klarer å håndtere det på en fornuftig måte, sier Hans Marius Graasvold, som har vært nordmennenes advokat siden mars i år.

Ifølge kongolesisk TV var French på cellen da Moland døde. VG får opplyst at det var French som fant Moland død søndag morgen.

Graasvold vil ikke kommentere opplysningene. Han opplyser at French har fått tilbud om medisinsk hjelp og at han får konsulær bistand fra det norske Utenriksdepartementet.

- Dette er en tragedie som understreker at det har vært en ekstrem stor påkjenning og en stor risiko for begge to å sitte der nede, sier Graasvold.

Krever tiltak

Advokaten mener at det er svært viktig at norske myndigheter nå sørger for å få French, som har sittet fengslet i Kongo siden 2009, til Norge.

- Vi skal i samtaler med Utenriksdepartementet i morgen og vi forventer at de bretter opp ermene og at Eide engasjerer seg i enda større grad. Den samme forventningen har vi til kongolesiske myndigheter.

VGTV: Se pressekonferansen om Molands død

Molands far klandrer norske myndigheter for sønnens død og krever i likhet med advokaten at Joshua French må komme til Norge.

Utenriksminister Espen Barth Eide lover at han vil legge press på kongolesiske myndigheter. Utenriksdepartementet har sendt en representant til fengselet og sier at de forventer en avklaring rundt Joshua Frenchs situasjon.

- Vi kommer til å jobbe med fullt trykk for å få avklart situasjonen hans, slik at vi kan få ham trygt hjem til Norge, sa han under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

I juli besøkte Kari Hilde French sønnen for første gang på over fire år.

Avhørt søndag

VGs medarbeider i Kongo, Adolphe Mbikay, har fått opplyst fra kilder i militæret at French allerede er blitt avhørt om dødsfallet.

- Jeg får opplyst at avhørene av French skal fortsette i morgen, ettersom de to har delt celle håper man at han kan kaste lys over det som har skjedd, sier Mbikay.

Fire ulike kommisjoner skal ha besøkt fengselet i søndag: To fra kongolesiske militærmyndigheter, en fra en menneskerettighetsorganisasjon, samt en representant for norske myndigheter.

- Stor belastning

Familien er i dyp sorg etter å ha mottatt budskapet om at Moland ble funnet død på cellen sin i fengselet i Kinshasa.

- De har det fryktelig tøft. De tar det med stor sorg, som enhver familie som har mistet en sønn.Det kommer på toppen av alt de har opplevd siste årene. Det er en stor, stor belastning, og det bærer de preg av, sier advokat Hans Graasvold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder