Ekstremværet «Ole» herjet vilt

Send oss dine uværsbilder

Åtte personer evakuert i Vestvågøy

Hele Lofoten uten strøm - har ført til mobiltrøbbel

Ekstremværet «Ole» har herjet langs kysten av Nord-Norge i hele dag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flere bruer og veier i Midtre Hålogaland er stengt, fergesamband innstilt og store deler av Lofoten er uten strøm. Det meldes videre om ustabilt mobilnett i området.

Politiet anmoder befolkningen om å holde seg innendørs og være forberedt på plutselige væromslag. Det er ikke tilrådelig å kjøre bil og publikum bes om å respektere sperringer.

– Den sterkeste vinden vi målte var på Leknes lufthavn i Vestvågøy kommune i Nordland. Der ble det registrert vind oppe i 31,2 meter per sekund. I tillegg så vi flere steder vindkast opp mot 50 m/s, sier Marit Berger.

Hun er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø og fulgte stormen tett.

– Salten, Lofoten og Vesterålen var stedene som ble hardest rammet. Men det blåste godt i Sør-Troms også.

VG-journalist Eirik Linaker Berglund bor i Tromsø og kunne lørdag kveld melde at stormen også var kommet dit.

– Nå er det skikkelig snøføyk og kraftig vind som kommer i kast, sa Linaker Berglund rett etter klokken 17.00 lørdag.

Det var varslet sterk storm (28,5-32,6 m/s) på yttersiden av Tromsø.

– Det er ganske mye vind, det, sier statsmeteorolog Bård Fjukstad ved MET Tromsø.

Videre forteller han at de sterkeste vindkastene i Nord-Norge i dag har vært opp mot 50 meter per sekund.

– Det er også slike vindkast som ofte drar med seg tak og lignende, sier statsmeteorologen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Noen drister seg ut for å titte på uværet. Torbein Kvil Gamst i Tromsø er vant til all slags vær og har kledd seg godt! Foto: Eirik Linaker Berglund Foto: ,

Nesten orkan

Den kraftigste vindmålingen så langt i dag er sett på Leknes flyplass: 31,2 m/s.

– Da snakker vi solid sterk storm. Orkan starter jo på 32,7, sier Fjukstad.

Ektepar måtte brøytes ut

Et ektepar har fått bistand fra brøytemannskap med å komme seg fra sin bolig på Laupstad, Vågan kommune, og er bragt i sikkerhet hos familie.

– Både veien frem til boligen og taket på ekteparets hus hadde fått hard medfart av ekstremværet, står det i en pressemelding fra Midtre Hålogaland politidistrikt.

Flere bruer og veier i distriktet er fortsatt stengt, fergesamband innstilt og store deler av Lofoten er uten strøm og ser ut til å ville være det en stund fremover. Det meldes også om strømbortfall i andre områder av politidistriktet, blant annet Harstad og Andøy.

Ekstremværet Ole ser ut til å ha avtatt i deler av politidistriktet, men politiet anmoder befolkningen om fortsatt å holde seg innendørs og være forberedt på plutselige væromslag. Det er ikke tilrådelig å kjøre bil og publikum bes om å respektere sperringer: Strømførende ledninger og gjenstander kan fortsatt ligge over og i veibanen flere steder.

– I Vestvågøy kommune har to familier, totalt 8 personer, forlatt hjemmene sine på grunn av store materielle skader. Den ene familien har tatt tilhold hos egen familie, mens den andre familien ivaretas av Vestvågøy kommune, står det i pressemeldingen.

Måtte stenge deler av sentrum

Bodø-væringene fikk også kjenne på kraftig vind. Og ble nektet fri ferdsel av politiet.

– Vi hadde takstein som blåste ned på biler og knuste vinduer. Så da måtte vi rett og slett stenge deler av Bodø sentrum for å verne om folks sikkerhet, sier stabssjef i Salten politidistrikt Arne Hammer til VG.

Videre forteller han at det i løpet av dagen ikke kom inn meldinger om personskade.

– Heldigvis. Det verste var alle de materielle skadene. Men det lever vi godt med.

Det var en del løse takplater og annet som kan løsne. For at folk ikke skal bli truffet av dem, har vi besluttet å stenge deler av sentrum. Heldigvis er det ingen personskader, sier Hammer.

PROTOKOLL:Send oss dine bilder fra uværet her.

Lang erfaring

Sjur Wergeland, som har 27 års erfaring som meteorolog, karakteriserer varselet som nå er sendt ut som «veldig spesielt».

– Jeg kan ikke huske å ha sett så mye vind i prognosene våre. Det er sjelden vi varsler orkan for landområdene. Det er som regel noe som er forbeholdt havområdene, sier Wergeland i VGTVs direktesending.

Følg sendingen her

KLAR FOR ORKAN? Fisker Frode Nilsen sjekker fortøyningen på båten i Ramberg, Lofoten. Foto:Knut Ivar Johansen,

Han oppfordrer befolkningen i de mest utsatte områdene til være forsiktige.

– Enkelte steder kommer det til å blåse så mye at man risikerer å bli blåst over ende. Vi forventer også uvanlig høye bølger, som kommer til å slå godt innover kysten. Det bør folk være oppmerksomme på. Dette er nok ikke dagen for en tur i fjæra, sier Wergeland.

– Orkan er jo noe som heldigvis opptrer veldig sjelden, og man må nok forvente ødeleggelser lokalt, sier han.

Øysamfunnet Givær utenfor Bodø er evakuert, og både Telenor og kraftselskapene har hevet beredskapen. Den sterkeste vinden i Troms kommer utover ettermiddagen.

Orkan

Allerede torsdag sendte Meteorologisk institutt ut sine første varsler om ekstremværet som har fått navnet «Ole». Klokka 04.00 natt til lørdag, kun få timer før uværet rammer de to fylkene spesielt hardt, tyder alt på «Ole» vil feie inn over kysten i store deler av Nord-Norge med full kraft.

Meteorologisk institutt melder at det er Salten, Lofoten og Vesterålen som vil få den kraftigste vinden og de høyeste bølgene. Vinden vil øke og gi perioder med nordvestlig vind opp i 33 sekundmeter allerede på formiddagen. Det tilsvarer orkans styrke på Beauforts skala. Vindkastene lørdag kan komme opp i 45 meter per sekund.

Foto:METEOROLOGISK INSTITUTT,

Ekstremværet rammer altså også Trøndelag i sør og Troms i nord. I Trøndelag, Helgeland og Saltfjellet vil ikke vinden komme opp i orkans styrke, men man må likevel regne med sterk storm, som er nivået under. Også her kan vindkastene komme opp i 45 meter per sekund. Dette gjelder også for Ofoten.

25 meter høye bølger

Den voldsomme vinden gjør at bølgene kan tårne seg opp til høyder opp mot 25 meter. Ikke uten grunn ble derfor alle de rundt 20 innbyggerne på øya Givær i Vestfjorden i havgapet utenfor Bodø evakuert fredag.

I gjennomsnitt vil bølgene ha en høyde på 12-14 meter. Bølgene vil bygge seg godt opp også andre steder.

– Det blir også høye bølger inn mot kysten, og i kombinasjon med flo kan dette gi lokale oversvømmelser i kyst- og fjordstrøk, heter det i varselet for Salten, Lofoten og Vesterålen. I Troms ventes enkeltbølger på 18-20 meter.

Beredskap

Med store deler av Nord-Norge mørklagt friskt i minnet etter voldsomt uvær for en drøy uke siden, har kraftselskapene høynet beredskapen betraktelig. Men folk må likevel forberede seg på at strømmen kan forsvinne, opplyser Nord-Salten Kraft.

Også i Troms har man kalt inn både montører og ingeniørvakter for å være i stand til å ta seg av eventuelle problemer med kraftforsyningen ut til de tusen hjem. Det er særlig faren for ising på linjene og påfølgende strømbrudd som bekymrer, sier distriktssjef Arvid Åsmo hos Troms Kraft.

Også Telenor har hevet beredskapen. Selskapet frykter at ekstremværet vil kunne slå ut både strøm- og teleinstallasjoner, og har styrket bemanningen for å stå så godt rustet som mulig.

Farlig i fjellet i Sør-Norge

Selv om det er i nord at været karakteriseres som et ekstremvær, blir det stormfullt også i fjellet i Sør-Norge lørdag. Det vil blåse full storm, og på de høyeste toppene kan det blåse orkan, i tillegg til at det vil komme snø. Det blir altså et ufyselig vær.

– Det vil rett og slett være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at alle veiene blir stengt. Å dra på hytta for å stå på ski er ikke noen god idé, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder