Hardt presset justisminister kom til enighet med Venstre og KrF

Krisemøte ga enighet om asylbarna

Regjeringen og Kristelig Folkeparti og Venstre kom til enighet om en ny asylavtale fredag kveld. Men de kan fortsatt ikke svare på hvor mange flere asylbarn som får bli.

Artikkelen er over fem år gammel

Barnets botid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag, heter det i den nye avtalen. Det nye regelverket skal evalueres etter ett år.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har funnet en løsning som er i samsvar med enigheten partiene oppnådde i Nydalen, og som nå gir en varig løsning for lengeværende asylbarn, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til VG.

Tidligere i dag avslørte BT at regjeringen så langt har sendt ut flere asylbarn enn de rødgrønne.

Hemmelige møter

Partene har jobbet med denne saken siden oktober, og Anundsen sa fredag at den siste ukens avsløringer ikke er grunnen til at partene nå har kommet til en løsning raskt. Det viktigste var å komme til enighet før jul, sa justisministeren.

Men fredag rett etter lunsj møtte Anundsen opp til hemmelige møter, og det var tydelig at han følte seg sterkt presset, etter kravene om en redegjørelse til Stortinget om saken. Under en pause i forhandlingene understreket han overfor VG at det var viktig å bli raskt ferdig.

– Dere fikk en frist på to uker fra KrF, hvorfor har det vært så viktig å komme til en rask løsning?

– Dette er et arbeid som vi har jobbet med over lang tid. Når vi først er i gang er det greit å sette seg ned med en gang, og ikke ta dette over flere forhandlingsrunder. Derfor har vi brukt dagen i dag, sier Anundsen til VG.

– Hvor lang tid vil det ta og finne svar på hvor mange barn som faktisk får bli?

– Det vil være et resultat av den behandlingen som alle disse sakene får individuelt av utlendingsforvaltningen, så det er umulig å si noe om nå, sier Anundsen til VG.

– Bedre regelverk for asylbarna

Partene er enige om endringer i utlendingslovens §38, som omhandler vurderingen av menneskelige hensyn i søknader om oppholdstillatelser for barn.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier avsløringene om at Justisdepartementet ble varslet om 62 saker der 133 barn ble sendt ut ga dem "momentum" i forhandlingene.

– Da de rødgrønne satt i regjering sa regjeringen at dere ønsket at noen av asylbarn-sakene skulle bli sett på en gang til. Bør noen av disse barna få komme hjem igjen?

– Nå får vi et bedre regelverk for asylbarna enn det de rødegrønne styrte under. Men, det å konkludere før justisministeren har fått dokumentasjon på det som har skjedd før 2014 vil ikke jeg gjøre, sier han til VG.

Ikke regnet på hvor mange som får bli

Anundsen sier til VG at de ikke har regnet på hvor mange flere barn som får bli på grunnlag av avtalen, noe Venstre og KrF midlertidig kan leve med.

– Å anslå nøyaktig hvor mange flere barn som får opphold er ikke mulig, men intensjonen om at barnas beste skal ivaretas bedre er vi trygge på, sier Hareide til VG.

– Det er få saker som berører meg mer, hvem i Norge er mer sårbare enn asylbarna som har levd lenge med frykt og usikkerhet om sin egen situasjon, fortsetter han.

Trine Skei Grande sier at Venstre er fornøyd med den nye avtalen.

– Jeg tror denne avtalen vil gjøre at folk får litt mer tiltro til det asylsystemet vi har, sier Grande.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder