MENER SEG HETSET: Hadia Tajik hevdet under gårsdagens Debatten på NRK at Fremskrittspartiet angriper henne med utsagn om at hun går god for tvangsekteskap og oppfordringer om halshugging og drap. Foto:Trond Solberg,VG

Tajik gråt etter Frp-oppgjør

– Frp har en skittentøyvask å ta

Beskyldt for å være ego

Nok er nok, mener Hadia Tajik (Ap). I går langet hun ut mot regjeringspartiet Frps sprikende utspill om muslimer på direkten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Det var godt å få sagt det, tvitret Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, etter kameraene var slått av under den direktesendte sesongåpningen av Debatten på NRK i går kveld.

Hun var tydelig berørt over å ha fått lettet på trykket, og tok til tårene etter sendingen, ifølge NRK.

Krass ordveksling på direkten

Timen før hadde Tajik stått overfor blant annet Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Tema var radikal islamisme med de makabre ugjerningene til Den islamske stat (IS) i Irak og sommerens terrortrussel i Norge som bakteppe. På tampen av debatten, spisset diskusjonen mellom de to politikerne seg til.

– Når det er stortingsrepresentanter som gir godkjenning til utsagn om at jeg driver med muslimdominans, oppfordrer til halshugging og drap, da har man passert en grense, sa Tajik.

Keshvari parerte sporenstreks:

– Frp har aldri fremsatt de påstandene du nevner her. Det er rart hvordan en debatt om islamisering og ISIL går over til å dreie seg om deg og ditt ego, Hadia.

– Hun tror det dreier seg om henne

Bakgrunnen for Tajiks skarpe kritikk var at hun hadde fått nok av det hun tolker som muslimfiendtlige utspill fra regjeringspartiet Frp. Sist ute var stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp), hennes kollega i justiskomiteen, som i forrige uke trykket «liker» på en Youtube-video publisert på Facebook der det hevdes at Tajik godtar oppfordringer til drap. Leirstein ga også tommelen opp i det sosiale mediet til en kommentar om at det er muslimdominans i hans komité, og til et spørsmål om hvorvidt Tajik egentlig er kjønnsmoden. Leirstein har senere beklaget nett-oppførselen.

Keshvari anklaget Tajik flere ganger for å gjøre politiske diskusjoner til en privatsak under gårsdagens sending.

– Det eksempelet hun viser til – Leirstein har bedt om unnskyldning for det, både til Hadia selv, i mediene og i sosiale medier. Hadia Tajik er ikke interessant for Frp som person, men som politiker. Hun tror det dreier seg veldig mye mer om henne.

MOTDEBATTANT: Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp). Foto:Tore Kristiansen,VG

Utsagnet møtte hoderistinger hos Tajik, som hadde som anliggende å be Frp om å om å ta et oppgjør med sin egen muslimretorikk. Hun etterlyste at partiledelsen kom på banen og oppklarte hvilke holdninger partiet har til islam, i lys av flere Frp-representanters kontroversielle utspill gjennom flere år.

– Når deres representanter sier slike ting, blir ledelsen helt stille. Solveig Horne er blitt utfordret, hun sa «ingen kommentar». Siv Jensen sa «ingen kommentar». Justisministeren sa «ingen kommentar». Andre partier tar et oppgjør internt når slike ting skjer, det gjør ikke Frp, hevdet Tajik.

Frp ser ikke behov for oppgjør

NRK-programleder Ingunn Solheim bemerket under gårsdagens sending at det var sjelden kost å høre Tajik så affektert, hvorpå Ap-politikeren svarte:

– Frp har et oppgjør og en skittentøyvask og ta. Det går en grense.

Keshvari, som fikk siste ord i Debatten, så ingen behov for noen skittentøyvask.

– Det er leit at Hadia har oppfattet ting på den måten, men at Frp har fremsatt den type påstander mot henne er rett og slett ikke riktig. I de tilfellene jeg kjenner til, har vi bedt om unnskyldning, sa Frp-eren.

Venstres Abid Raja, som også var i debattpanelet, sa til VG i går at han heller ikke så nødvendigheten av noen skittentøyvask.

– Det har ingenting med løsningen på ekstremisme og radikalisering som vi var der for å diskutere, sa han, og utdypet:

– Etter denne debatten synes jeg stortingsrepresentantene fremsto med lite verdighet. Vi skal være rollemodeller og forbilder for andre, men dette var ikke verdig oppførsel av våre fremste folkevalgte. Dette var ikke et eksempel til etterfølgelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder