Erna Solberg: - Vi må lære av Odin-saken

Statsminister Erna Solberg håper Odins historie vil gi flere foreldre mot til å kreve handling fra skolene i mobbesaker.

 • Synnøve Åsebø
 • Maria Mikkelsen
 • Patrick da Silva Sæther
 • Camilla Brække

Artikkelen er over fem år gammel

– Det første jeg tenkte da jeg leste saken var at dette er slikt som ikke skal skje i Norge, sier statsminister Erna Solberg til VG.

– Vi skal være flinkere til å ta vare på barn i oppveksten deres, og jeg skjønner morens frustrasjon i at hun har varslet, men ikke fått hjelp. Den frustrasjonen tror jeg alle vi voksne kan kjenne oss igjen i.

Svikter

Lørdag fortalte VG historien om Odin Olsen Andersgård som tok sitt eget liv 19. mars i år, 13 år gammel. Odin ble mobbet på to skoler.

Statsministeren sier til VG at hun først og fremst ble lei seg da hun leste reportasjen. Hun mener Odins historie viser at man i dag svikter på mange områder i norsk skole.

Hvordan kan vi få slutt på mobbing? Del din mening her.

– Det er lett å tro at mobbing dreier seg om konflikter mellom barn, men mobbing er ikke en konflikt - det er et angrep på ett barn fra andre barn, sier hun.

– Kan vi lære noe av Odins sak?

– Ja, jeg tror alle voksenpersoner rundt barn må bli flinkere til å stille oppfølgingsspørsmål når man ser at barn har det vanskelig. Man må tørre å gå litt tettere på, og ikke distansere seg og håpe at ting går over, sier Solberg.

- Vondt å lese

Svært mange har latt seg berøre av Odins historie i dag. Blant dem er Barne- og likestillingsminister Solveig Horne, som skriver på Twitter: «Det gjør vondt å lese VG i dag. Barn er avhengig av at vi voksne bryr oss».

Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er sterkt berørt av Odins historie, og har vært i direkte kontakt med Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen.

VGTV:Kunnskapsministeren: - Mobbearbeidet har mislyktes

- Hvis mobbingen fortsetter, så er det alltid slik at da har man ikke gjort nok. Da kan ingen med hånden på hjertet si at de har gjort nok, sier kunnskapsministeren til VG.Stort samfunnsproblem

– Vi som er foreldre må lære barna våre empati. Og så er det viktig at man i skolen – før disse problemene starter – jobber med det miljøet man ønsker å ha på hver enkelt skole. Vi må lære flere barn å si «nei», «stopp» og «dette er ikke greit», sier statsminister Erna Solberg.

– Hva tenker du om at flere tusen skolebarn sier at de ikke har det godt på skolen?

– Jeg tenker at en av våre store utfordringer som samfunn er at mange barn i dag rapporterer om psykiske problemer. Det kan skyldes utfordringer i familien, men mye kan også skyldes mobbing, sier Solberg.

STATSMINISTER: Erna Solberg mener de høye mobbetallene i skolen er et av Norges største samfunnsproblem. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

Gir innsikt

– Det er vårt ansvar som voksenpersoner – skolen og foreldregruppen – å sørge for at skolemiljøene er gode.

– Som mor, har du selv vært redd for at dine barn skal oppleve mobbing?

– Ja, jeg tror at det er noe av det alle mødre er redde for, sier Solberg, som samtidig roser skolene der hennes egne barn har gått for å ta det sosiale miljøet på alvor.

ALVORLIG: - Dette er slikt som ikke skal skje i Norge, sier statsminister Erna Solberg når hun leser saken om Odin i lørdagens VG Helg. Foto:Patrick Da Silva Sæther,VG

– Hva tenker du om at foreldrene til Odin velger å være åpne om det de har opplevd?

– Det gir oss alle en innsikt i hvordan dette oppleves for foreldrene, men vi kommer aldri å få helt innsikt i hvordan det opplevdes for Odin. Det må være en lærdom å trekke i dette, både for skolevesenet, politikere, men også for andre foreldre.

Skolens ansvar

Solberg presiserer at alle norske barn har klare, lovmessige rettigheter, og at alle barn i norsk skole skal oppleve et mobbefritt skolemiljø.

– Jeg håper denne saken først og fremst bidrar til at flere foreldre tør sette seg klart ned med skolen og si at «dette fungerer ikke, denne skolen tar det ikke på alvor, vi må gjøre noe annet», sier statsministeren.

– Jeg håper også at en del lærere og rektorer ser at det faktisk er deres ansvar å følge opp når bekymringsmeldingene kommer – på en veldig klar og tydelig måte. Og det er ikke slik at alle kan lovparagrafene, regelverket og annet – og akkurat det er det faktisk skolen sitt ansvar å sørge for at foreldre vet om.

Les også

 1. Kunnskapsministeren:
  – Alle alarmklokker skal gå når noen sier ifra

  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen reagerer sterkt på Odins historie - og roser samtidig foreldrene for sin åpenhet.
 2. Derfor trykker vi historien om Odin

  Som samfunn må vi ta en debatt om hvordan mobbing…

Mer om

 1. Mobbing
 2. Høyre (H)

Flere artikler

 1. Kunnskapsministeren:
  – Alle alarmklokker skal gå når noen sier ifra

 2. Odins mamma om responsen: - Det betyr alt for meg

 3. Derfor skal Odin-saken granskes

 4. VG-lesere: Slik kan vi bekjempe mobbing

 5. Regjeringen vil utgjøre en forskjell: Arrangerer toppmøte mot mobbing

 6. Holdt toppmøte om mobbing: – Det største problemet er at de som melder fra ikke blir hørt

Fra andre aviser

 1. Skolen svikter barna

  Bergens Tidende
 2. Ny rapport: Voksne oppdager ikke mobbing på skolen

  Bergens Tidende
 3. Ny rapport: Voksne oppdager ikke skolemobbing

  Aftenposten
 4. Barn fortjener bedre vern

  Bergens Tidende
 5. Tiltak som virker

  Bergens Tidende
 6. Snakk om mobbing

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder