«Førde sjukehus brøt kravet om forsvarlig virksomhet da de ikke

sørget for en forsvarlig vurdering og oppfølging av Natalia Polbratek»

KREFTSYK: Emilia Polbratek rørte hele Norge med bloggen om den kreftsyke lillesøsteren Natalia (5). Søsteren døde i januar. Foto: KRISTIAN HELGESEN

Refser sykehus for sviktende utredning av Natalia (5)

BERGEN (VG) I januar døde lille Natalia (5) etter å ha kjempet mot kreftsykdommen i ett år. Sykehuset som utredet jenta får nå kraftig kritikk fra Fylkesmannen i Hordaland.

 • Frank Haugsbø
 • Synnøve Åsebø

Artikkelen er over syv år gammel

Natalia ble kjent for hele Norge etter at VG fortalte historien om Emilia (13) som ville lage verdens beste sommer for sin alvorlig kreftsyke søster.

Etter å ha behandlet en klage fra Natalias foreldre, slår Fylkesmannen fast at Førde sjukehus ikke sørget for at den lille jenta fikk forsvarlig vurdering og oppfølging på sykehuset i tiden før diagnosen ble stilt.

- Svikten oppstod da ortopedisk avdeling unnlot å kontakte nevrolog og barnelege for å diskutere problemstillingen og avtale videre oppfølging. Fylkesmannen mener at ledelsen ved ortopedisk avdeling har ansvaret for at svikten skjedde.

- Graverende feil

I den knusende rapporten slås det fast at svikten var graverende, ettersom det var snakk om et barn med alvorlige nevrologiske symptomer og store smerter som forstyrret søvnen, meldte Sogn Avis tidligere i dag.

MISTET DATTEREN: Her Natalia sammen med mamma Monica Polbratek. Hun forteller at det har vært viktig for familien at sykehuset tar ansvar for det som skjedde. Foto: KRISTIAN HELGESEN

Da Natalia klaget over smerter i venstre underarm høsten 2011, mente fastlegen at smertene var en reaksjon på et håndleddsbrudd jenta hadde i mai samme år, og rådet moren til å se an situasjonen.

På sykehuset i Lærdal mente legen at Natalia trolig hadde fått komplikasjoner etter armbruddet, og på ortopedisk avdeling ved sykehuset i Førde kom legen til det samme som i Lærdal, ifølge Fylkesmannens vedtak.

Fra Natalia Polbratek var til den første undersøkelsen på Førde sjukehus i desember 2011 til hun ble henvist til MR med barnelegetilsyn, gikk det over to måneder.

LES MER PÅ VG+: Livet uten Natalia

Fylkesmannen slår fast at selv om diagnosen ikke var klar, var symptomene svært alvorlige tegn på sykdom.

- Manglende tverrfaglig tilnærming til problemstillingen medførte at utredningen fikk et annet løp enn den ville ha fått om barneavdelingen hadde blitt inkludert på et tidligere tidspunkt. Natalia ble i stedet overført fra avdeling til avdeling, uten at disse samhandlet med hverandre.

Måtte presse sykehuset

Videre heter det at svikten førte til at Natalias diagnose ble forsinket med flere uker, og at forsinkelsen ville ha blitt større dersom ikke moren hadde presset på for å få en ny undersøkelse i slutten av januar.

- Slik Fylkesmannen vurderer saken, ville trolig ikke Natalia Polbratek sin prognose ha vært annerledes om diagnosen var blitt stilt i desember. Uavhengig av dette finner Fylkesmannen likevel at sykehuset sine rutiner skulle ha blitt fulgt.

Natt til 30. januar i fjor hadde Natalia så store smerter at moren tok henne med til sykehuset i Førde, uten henvisning. Natalia ble da sendt videre til Haukeland universitetssykehus, der kreftdiagnosen ble stilt dagen etter.

Helse Førde tar selvkritikk for måten den kreftsyke jenta ble mottatt og utredet på.

- Dette har vært for dårlig. Det er vi lei oss for, sier fagdirektør Hans Johan Breidablik til VG.

LES MER HER: Sykehuset tar selvkritikk

Natalias mor, Monika Polbratek, sier til VG at hun er fornøyd med at Fylkesmannen har gitt familien medhold i klagen mot sykehuset i Førde.

- Sykehuset har tatt ansvar, og det er viktig for meg, sier hun.

Følte seg hjelpesløs

Polbratek klaget også på behandlingen datteren fikk i det lokale fastlegeapparatet, men her fant ikke Fylkesmannen grunn til å rette noen kritikk.

- Jeg klaget ikke for å straffe noen, men jeg mener det er viktig å si høyt fra om slike saker. Da blir kanskje forholdene litt bedre, og andre familier slipper å oppleve det samme som vi gjorde. Og så bør kanskje helsemyndighetene få beskjed om at ikke alt er så bra ved det norske helsevesenet.

Monika sier hun ofte følte seg hjelpeløs i møtet med helsevesenet da datteren ble syk.

- Beskjeden min til alle foreldre er at de må stå på og ikke gi opp, sier Polbratek, som nå vil bringe saken inn for Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Imponerte Kongen

Natalias storesøster Emilia (14) rørte hele Norge da hun i fjor sommer skrev et leserinnlegg om lillesøsteren, som var alvorlig kreftsyk. Hun ville gi Natalia den beste sommeren hun kunne få.

- Jeg skal tilbringe sommeren med å få min søsters siste uke til å bli så fantastiske som mulig, skrev hun.

Kong Harald var blant mange som lot seg imponere av søstrene fra Leikanger, og i nyttårstalen sin brukte han Emilia som et eksempel på hvor mye godhet som finnes i det norske samfunnet.

- I sommer leste jeg om en 13 år gammel jente som ville gi sin kreftsyke lillesøster verdens beste sommerferie. Takket være gaver fra enkeltpersoner og bedrifter fikk den lille jenta en drømmeferie, sa Kong Harald.

16. januar i år sovnet Natalia stille inn i familiens hjem på Leikanger, med alle sine nærmeste rundt seg.

Les også

 1. Sykehuset tar selvkritikk

  BERGEN (VG) Fagdirektør Hans Johan Breidablik i Helse Førde tar selvkritikk for måten den kreftsyke jenta ble mottatt og…
 2. Emilia (14) hyllet som helt av Kongen

  (VG Nett) Emilia (14) ville gi sin kreftsyke lillesøster Natalia (5) drømmesommeren.
 3. Emilia (13) overveldet av responsen

  LEIKANGER (VG) Emilia (13) lager verdens beste sommer for sin alvorlig kreftsyke søster Natalia (5).

Flere artikler

 1. Pluss content

  Den siste tiden med Natalia

 2. - Folk våger ikke banke på døren

 3. Pluss content

  Kampen mot helsevesenet - Laila lånte en halv million til ryggoperasjon i utlandet

 4. Pluss content

  Sviket mot gutten vi aldri glemmer

 5. Pluss content

  Eva (43) lever med Gunhild Stordalens sykdom

Fra andre aviser

 1. Sykehuset får kritikk for sviktende utredning av Natalia (5)

  Aftenposten
 2. Blei svikta av Helse Førde

  Bergens Tidende
 3. Fylkesmannen mener Helse Førde sviktet Natalia

  Fædrelandsvennen
 4. Emilia (14) gir ut bok til minne om kreftsyk lillesøster

  Aftenposten
 5. Sykehus får kritikk etter kneoperasjon: – Hun trodde hun skulle dø

  Bergens Tidende
 6. Lege brakk lårbeinet på 82-åring med brukket lårhals

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder