SAMMEN: Daværende statsminister Jens Stoltenberg og søsteren Nini Stoltenberg, her under en minnemarkering etter Utøya-angrepet i 2011. Foto:KRISTIAN HELGESEN,VG

Jens til Nini: - Jeg vil savne deg

Faren Thorvald: - Hun skinte!

Jens Stoltenberg hedret onsdag kveld sin avdøde lillesøster med en hilsen og et bilde på Twitter.

  • Øyvind Gustavsen
  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag kom nyheten om at Nini Stoltenberg har gått bort.

Onsdag kveld la Jens Stoltenberg ut en siste hilsen til søsteren til sine over 252.000 følgere på Twitter:

- Kjære lillesøster Nini, jeg vil savne deg.

– For meg vil Nini alltid stå som den skinnende, åpne og glade personen hun i bunn og grunn var. Det skinte av henne! Det er ikke alle mennesker det skinner av, men det skinte av Nini, sier Thorvald Stoltenberg.

– Det er håp

Han har fulgt datteren gjennom hele livet og de to hevet sin røst sammen i spørsmål om ruspolitikk. Thorvald kalte henne sin viktigste rådgiver mot det han mente var en feilslått narkotikapolitikk i 2011.

– Det er håp for narkomane også, og Nini var ute av det. Men hun hadde mistet moren sin og samboeren sin gjennom tolv år relativt plutselig. Derfor hadde hun store depresjoner. Men hun var også i strålende form innimellom, sier han.

Ifølge NRK døde Nini Stoltenberg etter lengre tids sykdom.

FIKK PRIS: Her er Nini Stoltenberg og faren Thorvald Stoltenberg under et festmøte hos Frelsesarmeen i 2001, der de mottok Boothprisen. Foto:Arash A. Nejad,NTB scanpix

PROTOKOLL:Send din siste hilsen til Nini her.

Ninis samboer Karljohn Sivertzen gikk bort i 2013. Han ble 61 år gammel. Året før gikk Ninis mor, Karin Stoltenberg bort, noe hun tok svært tungt.

Thorvald Stoltenberg beskriver Nini som svært engasjert.

– Ja, hun hadde et voldsomt engasjement. Det begynte allerede da hun var en meget ung kvinne. Ja, hun var husokkupant i sin tid, sier han og legger til:

– Hun var varm og raus. Jeg er pappaen hennes og kan ikke si noe annet et bare godt om henne.

– Modig

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, sier Nini utfordret politikere til å tenke nytt om rusomsorgen.

– Det er med stor sorg vi mottok budskapet om Nini Stoltenbergs bortgang. Nini var en viktig stemme i samfunnsdebatten om ruspolitikk og var med på å utfordre oss alle til å tenke nytt. Våre tanker går til Thorvald, Camilla og Jens. Jeg har vært i kontakt med familien og overbragt mine kondolanser, sier Raymond Johansen.

Sten Magne Berglund, fagsjef i Blå Kors, mener Nini var bidro til større åpenhet.

– Nini var modig som turte å stå frem og fortelle om sine problemer, og med det så bidro hun til større åpenhet, sier han.

Han mener Nini ikke var redd for tabuer.

– Hun har vært med på å redusere tabuet rundt det å ha slike problemer, og Nini viste i praksis at mennesker med rusproblemer også er mennesker som har styrke og ressurser, og som kan bidra på ulike måter, sier Berglund.

– Betydde mye

MODIG: Jon Storaas, daglig leder i rusmisbrukernes interesseorganisasjon, forteller at Nini alltid turte å si meningen sin. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Daglig leder i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, Jon Storaas, satt sammen med Nini i et ekspertutvalg for noen år siden, og har også vært i debatter på TV.

– Nini betydde mye for omsorg og åpenhet, og familien hennes rundt sto også for åpenhet. Hun representerte ingen organisasjon, men klarte likevel å skape diskusjon, sier han.

– Hun var modig fordi hun turte å mene det hun mente, selv om vi ikke alltid var enige, sier Storaas.

– Jeg har enormt tro på åpenhet, selv er jeg med i en organisasjon der vi alle er tidligere rusmisbrukere, og det er viktig.

– Det var viktig at Nini var så åpen, også fordi hun var i en posisjon som gjorde at media var mer oppmerksomme på hennes åpenhet, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder