FREMTIDENS FORBILDER: Her er kvinnene Inga Marte Thorkildsen og Julie Brodtkorbs utpeker som fremtidens kvinnelige forbilder.

Ti forbilder for fremtiden

Her er kvinnene som Inga Marte Thorkildsen og Julie Brodtkorb utpeker som sine forbilder for fremtiden.

Publisert:

Lørdag presenterte VG Helg de 100 viktigste kvinnene i Norge siden kvinner fikk stemmerett.

Øverst på listen troner Gro Harlem Brundtland. Listen gjelder imidlertid bare kvinner som allerede har hatt betydning. Kvinner som trolig vil få en stor betydning er derfor utelatt.

Hvem mener du er Norges viktigste kvinne?Si din mening her!

KOMMENTAR: Seierskvinnene. De som bygget landet

I dag har Thorkildsen og Brodtkorb plukket ut fem unge kvinner hver som de tror vil sette tydelige spor etter seg i årene fremover.

BAKGRUNN: Derfor blir de 10 av Norges viktigste kvinner

Alle er under 30 år og bruker sin stemme og arbeidskapasitet på vesentlige ting, mener VGs lille jury.

Inga Marte Thorkildsens fem utkårede:

SOMMERJOBB: Birgit Skarstein fikk sommerjobb som trainee i Arbeiderpartiet på Stortinget. FOTO; NILS BJÅLAND

Birgit Skarstein (23)

Trønder med mange jern i ilden. Først gjorde hun en imponerende innsats i Lars Monsens «Ingen grenser». Hun er blant annet styreleder i organisasjonen Unge funksjonshemmede, medlem i Global Shapers og studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Selv sier hun at hun er fan av politikk, idrett og fjellklatring.

LEDER: Her går Silje Lundberg leder Natur og Ungdom FOTO:ROGER NEUMANN

Silje Lundberg (25)

Leder Natur & Ungdom, der hun har markert seg og organisasjonen sterkt som motstander av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Selv er Lundberg Harstad-jente. Hun har tidligere jobbet med miljø-spørsmål både i Bellona og ZERO.

PRISET: Bushra Ishaq fikk tildelt Fritt Ord Pris i 2010. Foto: FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN

Bushra Ishaq (27)

Fikk i 2010 Fritt Ords Pris for at «hun med sin klare forankring i muslimsk tro, og miljø og med sin argumentasjon og brobyggende form, har bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn». Utpekt av Norsk kvinnesaksforening som pionerkvinne i norsk samfunnsliv i 2011.

GENERALSEKRETÆR: Susanne Demou Øvergaard. Foto: ELLEN REISS

Susanne Demou Øvergaard (26)

Generalsekretær i Skeiv Verden (organisasjon for homofile, lesbiske og bifile innvandrere). Jobbet i flere år, både som frivillig og ansatt, for Røde Kors i Oslo. Har en BA i Peace and development studies fra University of Bradford, demokratiseringskurs fra Universitetet i Bergen, samt administrative fag fra Høyskolen i Hedmark.

UREDD: Ruzzel Abueg leder Landsforeningen for barnehjemsbarn. FOTO: TROND SOLBERG

Ruzzel Abueg (26)
Uredd leder av Landsforeningen av barnevernsbarn. Abueg er opptatt av at barnevernet ofte kommer inn for sent, og jobber for at dette skal endre seg. Hun har også pekt på at 54 prosent av barnevernssaker har sin bakgrunn i flerkulturelle familier. Abueg er i tillegg førskolelærerstudent ved HiOA.

Julie Brodtkorbs fem utkårede:

Ingeborg Gjærum (28)

MEDIETEKKE: Ingeborg Gjærum. FOTO: TROND SOLBERG

Var markant og debattsterk leder i Natur og Ungdom. Er nå nestleder i Naturvernforbundet. Kjent for å mestre TV-mediet spesielt godt, og svært vanskelig å møte for politiske motstandere. Var også en periode kommunikasjonsrådgiver i Burson & Marsteller. Ble nylig mor til sitt første barn.

KOMETKARRIERE: Kulturminister Hadia Tajik. Foto: ANNEMOR LARSEN

Hadia Tajik (29)

Kulturminister, tidenes yngste statsråd og den første muslim i noen norsk regjering. Hadia fra lille Bjørheimsbygd i Rogaland har hatt en kometkarriere i Ap - som rådgiver for flere av partiets største profiler. Imponerte nylig mange ved å bidra til å løse den politiske floken om Munch-museet, som nå likevel havner i Bjørvika.

TALENT: Forfatter Helga Flatland. Foto: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX

Helga Flatland (28)

Forfatter-talent av de sjeldne. Debuterte med romanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må,» som ble belønnet med både Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Aschehougs debutantstipend. Den ble også nominert til P2-lytternes romanpris.

JUSSTUDENT: Mari Holm Lønseth. FOTO: PRIVAT

Mari Holm Lønseth (22)

Vurderes som et kjempetalent i Høyre. Leder Sør-Trøndelag Unge Høyre og studerer juss. I tillegg er hun fraksjonsleder i oppvekstkomiteen i Trondheim. «Jeg er liten, men bestemt og høylytt. Samtidig er jeg snill og opptatt av samfunnet rundt meg,» skriver Mari på bloggen sin.

Birgit Marie Liodden (29)

LEDER: Birgit Marie Liodden leder Young Ship International. FOTO: ROGER NEUMANN


Ble kåret til Årets kvinnelige shippingnavn i fjor. Tross sin unge alder har hun allerede utmerket seg i et mannsdominert miljø. Liodden driver sitt eget konsulentselskap, og har tidligere vært ansatt hos Wilh. Wilhelmsen. Liodden er også tidligere utpekt av E24 som et av landets 100 fremste ledertalenter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder