SKUFFET OVER REGJERINGEN: F.v. Ordfører i Bø, Sture Pedersen, ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad, ordfører Eivind Holst i Vågan og Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg reagerer alle på at den nye regjeringen nå har satt ned foten for konsekvensutredning og oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja i løpet av de neste fire årene. Foto: GEIR OLSEN/BØ KOMMUNE/VESTVÅGØY KOMMUNE/VÅGAN KOMMUNE/VESTERÅLEN ONLINE

Ordførere om oljestans: - Vi er skuffet

Flere av ordførerne i Lofoten og Vesterålen reagerer kraftig på at den nye regjeringen nå har satt en foreløpig stopper for konsekvensutredning i nord.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da de fire borgerlige partiene skrev under på den historiske samarbeidsavtalen mandag ble det klart at det ikke blir konsekvensutredning eller oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire årene.

Venstre krevde tidlig i sonderingene gjennomslag for denne saken for at de i det hele tatt skulle gå videre i samtalene.

Flere av ordførerne VG har vært i kontakt med reagerer nå på nyheten om en foreløpig stopper for oljedrømmen i nord. De mener dette påvirker regionen negativt.

- Jeg er skuffet over at Høyre måtte gi så mye, når KrF og Venstre ikke er en del av regjeringen, sier ordfører i Vestvågøy, Jonny Finstad (H).

- Det svir ekstra når våre egne velger det bort. Jeg føler at vi er ofret som et miljøalibi, understreker Høyre-politikeren.

- Optimismen borte

Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg (Frp) mener at de nå går glipp av både arbeidsplasser og positiv aktivitet i regionen.

- Vi er gode på luft og kjærlighet, men vi overlever ikke på det, sier han.

- Jeg er enormt skuffet. Dette spørsmålet betyr mye for oss, og det føles ikke godt å bli satt på vent, sier Freiberg.

Les mer: Slik blir Norges nye politikk

Også varaordfører i Sortland, John Hempel (Frp), mener en konsekvensutredning i løpet av de neste fire årene ville hatt positive ringvirkninger for regionen. Han trekker spesielt frem flere arbeidsplasser og tilbakeflytting.

- Befolkningen har forventet at en konsekvensutredning ville kunne gi oss optimisme og tro på fremtiden. Nå er optimismen borte, mener Hempel.

- Høyres fremgang et signal

Flere av ordførerne viser til at det å gi og ta er en viktig del av forhandlingene. Nå krever de derfor å få noe tilbake.

- Dette ble dessverre resultatet, og nå er jeg veldig spent på hva vi får som kan drive vår utvikling videre, sier ordfører Eivind Holst (H) i Vågan.

Sammen med flere av ordførerne trekker han frem fiskeri, reiseliv og samferdsel som viktige satsinger i fremtiden.

- Dette bør bli en sentral del av forhandlingene videre, understreker Finstad.

Les hele samarbeidsavtalen her

Holst mener Høyres fremgang de siste fire årene er et tydelig signal på at mange nordmenn ønsker en konsekvensutredning.

I Nordland fikk Høyre 21,2 prosent av stemmene, sammenlignet med Venstre og KrF som til sammen fikk 7,4 prosent, ifølge Poll of polls.

- Samtidig viste de siste meningsmålingene før valget at et flertall ikke ønsket noen utredning, så sånn sett er kanskje innbyggerne fornøyde, sier Holst.

Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen. Foto: MATTIS SANDBLAD

Moskenes og Flakstad er to av kommunene som er klare på at de ikke ønsker noen konsekvensutredning.

- Det ble foretatt en kunnskapsinnhenting som ga meg svarene jeg behøvde. Derfor trenger jeg ikke noen konsekvensutredning. Det kan føre til en åpningsprosess, og det ønsker jeg ikke at skal gjennomføres, sier Flakstad-ordfører Stein Iversen (Sp).

Han får støtte av Moskenes-ordfører Lillian Rasmussen, som representerer Bygdelista. I Moskenes' kommunestyre er spørsmålet nylig behandlet, og et stort flertall sa nei.

- Dette er et sårbart område. Alle rapportene vi har lest viser at vi bør være føre var, og derfor er vi skeptiske. Det er vanskelig å kombinere fiskeri og oljevirksomhet, sier hun.

Plaster på såret

De fire borgerlige partiene slo mandag kveld fast at det skal etableres en oljevernbase i Lofoten og Vesterålen. Bestemmelsen er i tråd med en rapport organisasjonen Lederne presenterte før sommeren, hvor de anbefaler å etablere et kunnskapssenter for oljevernberedskap i Nord-Norge.

Ifølge Finstad er dette et godt plaster på såret. Han får støtte av ordfører i Bø, Sture Pedersen (H).

- Det er helt klart veldig viktig for området, også med tanke på en eventuell oljeboring i fremtiden, sier han.

- Vanskelig

Høyre-ordfører Jonni H. Solsvik i Andøy kommune peker på at helhetsbildet i samarbeidsavtalen er positivt for Nord-Norge.

- Man skal ikke være rakettforsker for å skjønne at dette kom til å bli et vanskelig spørsmål. Jeg skulle selvfølgelig sett at resultatet ble noe annet, men vi må forholde oss til det. Den store forskjellen nå er at dette allerede er avklart, og at det dermed ikke blir noen videre diskusjon, sier Solsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder