STORT ARKIV: Gunnar Sønstebys private arkiv inneholder mye dokumentasjon fra andre verdenskrig. Hans arkiv er spredt over flere adresser i Oslo og nå kan deler av det bli åpnet. Foto: Frode Hansen

Åpner «Kjakans» hemmelige arkiv etter hans død

Gunnar Sønsteby ville ta med seg hemmelighetene i graven

AKERSHUS FESTNING (VG Nett) Frem til han døde hadde Gunnar «Kjakan» Sønsteby låst ned sine hemmelige arkiver fra andre verdenskrig på flere adresser i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Som leder av Oslogjengen og en av Milorgs og eksilregjeringens mest betrodde motstandsmenn hadde Gunnar Sønsteby en finger med i de fleste viktige sabotasjeaksjoner som Hjemmefronten organiserte.

PROTOKOLL:Del din siste hilsen til «Kjakan»

Aksjonene og annet motstandsarbeid gjorde at Sønsteby flere ganger deltok i likvidasjoner av tyske soldater og norske nazister.

Drepte i krig

I et nettmøte med VG Netts lesere i 2008 fortalte «Kjakan» blant annet om en episode hvor han var med på å likvidere det som kunne ha vært en sivil, uskyldig person i Kongsvinger.

TETT PÅ NETT: Send inn dine spørsmål om «Kjakan»

- I Kongsvinger på slutten av krigen gikk en gruppe hjemmefrontfolk opp i skogen for å ta i mot et slipp med våpen. Plutselig kom en mann gående med hagle som skulle på jakt. Alle visste at det bare var NS-folk som kunne bære våpen, og vi visste også at han ville varsle tyskerne om oss. Det var umulig for oss å ta han til fange og vi måtte likvidere ham. Det var de 30 kontra han ene. Hva ville du valgt? skrev Sønsteby.

Til VG fortalte Gunnar Sønsteby i 2006 om hva han ville ta med seg i graven i anledning Jens Christian Hauges bortgang.

- Alt er beskrevet. Det er bare enkelte hemmeligheter. Det som skjedde med provokatørene, er et kapittel som lukkes med Hauge og meg, sa Sønsteby til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

MOTSTANDSKJEMPENE: Gunnar Sønsteby og Jens Christian Hauge var to av Norges aller fremste menn under motstandskampen mot Nazi-Tyskland. Her er de to fotografert sammen i 1998. Foto: Knut Falch / NTB scanpix

Letter på sløret

Petter Ringen Johannessen har jobbet med «Kjakan» i over ti år og er statsstipendiat med andre verdenskrig i Norge som spesialfelt. Han har delt kontorlokaler med Gunnar Sønsteby på Akershus festning helt frem til Sønsteby døde.

- Jeg vil si at det er snakk om minner og detaljinformasjon som klargjør historieforløpet for Oslogjengens aktivitet. Gunnar har fortalt mye og vært veldig åpen om motstandskampen i mange år nå, sier Johannessen.

Nå sier Johannessen at han og Sønsteby før krigsheltens bortgang avtalte at han kunne løsne litt på hemmelighetene etter hans død.

- Gunnar har holdt på disse detaljene fordi han ville skåne de som deltok i operasjonene og likvideringene. Det har vært av hensyn til dem.

Ble trakassert

- Hvorfor har det vært så viktig?

FORKLEDNING: Her er Gunnar Sønsteby fotografert i okkupasjonstiden. Han brukte tidvis å kle seg ut som politi for å utføre operasjoner og unngå å bli fanget av Gestapo. Foto: Privat

- Fordi enkelte av de som har utført likvideringer eller deltatt i aksoner har blitt plaget og trakassert i ettertid. Det har vært eksempler utenlands hvor folk har blitt utsatt for hevnaksjoner. Derfor har Gunnar holdt skjult hvem og hva. Men når det ikke lenger er noe behov for å holde ting skjult av hensyn til enkeltpersoner kan vi åpne opp og legge frem enkeltdetaljer for å fullføre historien, sier Petter Ringen Johannessen.

Johannessen har fått tilgang av Sønsteby til alle hans arkiver.

- I 2003 sa han til meg at «alt mitt er ditt», sier han.

Skånet sivile nordmenn

Johannessen mener Gunnar Sønstebys fremste egenskap var at han under krigen var omsorgsfull og samtidig analytisk.

- Han gjorde alt for å unngå at sivile skulle bli drept i aksjonene han deltok i. Han deltok i likvidasjoner av tyskere og norske nazister, men aldri sivile nordmenn, sier Johannessen.

Kort tid før Sønstebys død sendte NRK Brennpunkt en dokumentar hvor Sønsteby ble konfrontert med de alliertes bombing mot Victoria Terrasse i Oslo, hvor Utenriksdepartementet holder til i dag.

Store sivile tap

På nyttårsaften i 1944 slo bombeangrepet katastrofalt feil og traff sivile mål istedenfor hovedkvarteret til Gestapo. Blant annet ble en trikk med mange passasjerer om bord truffet. Totalt døde 105 mennesker, av disse var 78 sivile nordmenn.

Artikkelen fortsetter under bildet

KATASTROFALT ANGREP: De alliertes angrep på Gestapo-hovedkvarteret på Victoria Terrasse ved Slottsparken i Oslo slo alvorlig feil og medførte at 78 sivile nordmenn ble drept. Foto: NTB scanpix

- 78 nordmenn er ganske mye, selv om man kalkulerte med sivile tap?

- Det ble ganske mye, ja, men det viste seg at det var verd det. Det ble styrt ganske flott fra blant annet da fra Jens Christian Hauge og undertegnede, svarte Sønsteby i Brennpunkt-dokumentaren.

Angret ikke

Til tross for den katastrofale nyttårsaftenen og likvideringene som Oslogjengen utførte har ikke Gunnar Sønsteby uttrykt at han angrer på noe fra krigsårene.

- Han har ikke angret på noe. Mye av grunnen til det er at han var forbannet veloverveid. Han var en utrolig rasjonell og analytisk mann. Alle valgene hans var nøye gjennomtenkte, sier Johannessen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder