Sikkerhetsekspert: – Burde ha stoppet ham tidligere

Mexico-ekspert: – Folk er fortvilet og forbannet

SÅ HENDELSEN: Statsminister Erna Solberg (H) ble selv vitne til at asylsøkeren stormet scenen under fredspris-seremonien på Rådhuset onsdag ettermiddag. Her ankommer Solberg Nobelbanketten på Grand Hotell onsdag kveld. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Erna om Nobel-sikkerhetsglippen:
– Vi bør ha bedre sikkerhet enn dette

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) reagerer sterkt på at en mann forsøkte å storme scenen under fredsprisutdelingen i Oslo onsdag.

 • Frank Haugsbø
 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Under Nobel-seremonien i Rådhuset stormet en mexicansk asylsøker opp på scenen, uten at sikkerhetsvakter grep inn, (se video i bunn av artikkelen).

Erna Solberg, som selv satt i salen, sier hun ikke er fornøyd med at vedkommende klarte å komme seg helt opp på podiet før han ble oppdaget av politiet.

– Jeg oppfattet det som at det var en som forsøkte seg på en politisk demonstrasjon. Vi må finne ut hva som skjedde, for dette skal ikke skje. Vi bør ha bedre sikkerhet enn dette, slo hun fast overfor NTB etter seremonien.

Også justisminister Anders Anundsen er opptatt av å komme til bunns i hendelsen.

– Dette var svært overraskende. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje. Utover det er det politiet som nå er de rette til å svare på konkrete spørsmål omkring denne hendelsen, sier Anundsen til NTB.

Nestleder i Stortingets justiskomité, Anders Werp (H), omtaler sikkerhetssvikten som «overraskende og alvorlig».

– Det er ikke tvil om at det er en alvorlig hendelse. Vi må komme til bunns i hva som skjedde, sier Werp til NTB.

Politiet gjennomførte onsdag kveld avhør av mannen for å få klarhet i motivet bak handlingen. Ifølge en pressemelding fra Oslo politidistrikt vil mannen ikke bli løslatt onsdag kveld.

Videre oppfølging av mannen vil på et senere tidspunkt bli overført Politiets utlendingsenhet (PU), heter det i meldingen.

Sikkerhetsekspert reagerer

Harald Lilleeidet er administrerende direktør i sikkerhetsselskapet PSS Securitas, der han blant annet har ansvaret for selskapet ledsagertjeneste. Han er tidligere politimann og har blant annet jobbet i Kripos i tre år.

– Jeg reagerer på at mannen kom så langt frem som til podiet. Dette er en stor og oversiktlig sal, der folk sitter. Det blir veldig tydelig når noen reiser seg, og denne personen burde absolutt blitt stoppet før han stod på scenen, sier han.

BILDESPESIAL: Nobel-festen i Oslo

Lilleeidet sier at den viktigste jobben for å ivareta sikkerheten på et arrangement som Nobelpris-utdelingen, gjøres i forkant.

– Man må sjekke hvem som er invitert, og hvilken bakgrunn de har. Man må vurdere hva man venter seg av uønskede hendelser, og hvilken risiko som er akseptabel. Så må man legge et opplegg i henhold til de risikoanalyser som er lagt til grunn. Man må være etterpåklok i forkant, sier han.

Lilleeidet sier han har vondt for å tro at det som skjedde i Oslo rådhus i dag, kommer inn under det som regnes som en akseptabel risiko.

– Jeg mener sikkerhetsvaktene burde ha sett hvor mannen løp, og stoppet ham før han kom så langt som til scenen. På det nivået vi snakker om her, skal ikke en sånn hendelse skje.

Mexico-ekspert: – Folk er fortvilet og forbannet

Mexico-ekspert Benedicte Bull jobber til daglig som professor ved Senter for utvikling og miljø på Universitetet i Oslo. Hun tar forbehold om at mannen ikke er mexicansk, men tror hendelsen kan ha en sammenheng med saken i Mexico hvor 43 studenter er savnet.

EKSPERT: Benedicte Bull. Foto:UiO,

– Dette kan ha vært noe som ble gjort for å trekke oppmerksomheten mot situasjonen i Mexico nå, en situasjon som handler om de 43 studentene som forsvant. Samtidig dukker stadig nye forsvinnings- og drapssaker opp uten at man føler at myndighetene tar det tilstrekkelig seriøst, sier hun til VG onsdag ettermiddag.

Studentene forsvant i forbindelse med at politiet åpnet ild mot en gruppe voldelige demonstranter. I oktober ble det funnet flere massegraver i det samme området. Denne uken uttalte mexicanske myndigheter at flere ting tyder på at de savnede ble påtent og brent opp ved en lokal søppelfylling.

Forsvinningssaken har opprørt mange i Mexico og tusener av mennesker har demonstrert i gatene. Den mexicanske riksadvokaten uttalte at han hadde «fått nok av» saken, en uttalelse som ikke bidro til å roe situasjonen.

– Folk er fortvilet og forbannet, fordi alle deres verste mistanker om hvordan deres egne myndigheter har vært involvert, har så ettertrykkelig blitt bevist, samtidig som myndighetene på nasjonalt nivå forsøker å fraskrive seg ansvaret.

Les også

 1. Mann stormet scenen da Malala fikk pris

  OSLO RÅDHUS (VG): En mann med det som så ut som et meksikansk flagg avbrøt fredsprisutdelingen i Oslo Rådhus onsdag.
 2. Fredsprivinneren på plass i Norge: Malala: – Jeg er veldig glad for å være her

  GRAND HOTEL (VG) Den pakistanske fredsprisvinneren ankom Norge mandag kveld.
 3. Malala: - Jeg vil takke faren min for at han ikke vingeklippet meg

  OSLO RÅDHUS (VG): Fredsprisvinner Malala Yousafzai brukte sin Nobelforelesning på å be verden tenke større rundt det…
 4. Fredsprisvinnerne tar plass i Rådhuset kl. 13: Malala: - Dette er stemmen til alle verdens barn som ikke får utdannelse

  OSLO RÅDHUS (VG) - La oss håpe vi ser den dagen da alle barn i verden får en kvalitetsutdannelse, sa Malala til de 6000…

Mer om

 1. Nobels Fredspris

Flere artikler

 1. Mann stormet scenen da Malala fikk pris

 2. Nobel-stormeren om sikkerheten: – Jeg gikk bare rett gjennom

 3. Vil betale boten til Nobel-stormeren

 4. Nobel-stormeren avhøres om reiserute og ID-papirer

 5. Nobel-stormeren sendes ut av Norge mandag morgen

 6. Nobel-stormeren må bli på mottaket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder