NÆRT FORHOLD: Kai Eide i samtale med Joshua French under rettssaken i januar. I løpet av Eides periode som spesialutsending fikk de to et nært forhold. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL Foto: ,

Kai Eide sparket som Kongo-utsending etter intern strategi-strid

Eide: Ønsket å fortsette

Intern uenighet med politisk ledelse i Utenriksdepartementet var årsaken til at Kai Eide ble sparket som spesialutsending i French-saken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den erfarne diplomaten ble i desember i fjor håndplukket av utenriksminister Børge Brende for å få fortgang i den fastlåste konflikten mellom Norge og Kongo. Den profilerte toppdiplomaten, med erfaring fra en rekke krevende utenlandsoppdrag, skulle bidra til å få French tilbake til Norge.

Men allerede etter få uker i jobben fikk Eide de første signalene om at han var i ferd med å bli satt på sidelinjen. Midt under den dramatiske rettssaken der Joshua French sto tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland, fikk Eide beskjed om at han ikke lenger skulle ha møter på politisk nivå i Kongo.

Tatt av saken

Senere ble det klart at den politiske ledelsen i Utenriksdepartementet var i ferd med å legge om strategien, og ønsket å følge «et annet spor» for å få en løsning for den fengslede nordmannen. Dette skal ha blitt formidlet til Eide da han i slutten av mars var i Oslo for å avgi rapport til UD om fremgangen i arbeidet. I møtene skal imidlertid ikke Eide ha fått noen signaler om at han var i ferd med å få sparken.

Først da Eide var tilbake i Washington 1. april kom sjokkbeskjeden fra UD: Han skulle ikke lenger jobbe med French- saken og forhandlingene med kongolesiske myndigheter skulle overtas av Norges ambassadør til Egypt Tor Wennesland.

LES OGSÅ:En mors kamp – Les historien om Kari Hilde Frenchs kamp for sønnen på VG+

Avgjørelsen kom som en stor overraskelse både på Eide selv og på Joshua French sin advokat Hans Marius Graasvold, som jobbet tett sammen med Eide under rettssaken mot nordmannen. Eide ønsker ikke å kommentere de interne drøftelsene i departementet, men bekrefter at han var forberedt å fortsette arbeidet.

– Jeg var sterkt knyttet til saken og French og hadde ønsket å fortsette oppdraget, sier Eide.

Tett kontakt

Striden mellom den politiske ledelsen i UD og deres egen spesialutsending skal ha handlet om hvor tett britiske myndigheter skulle involveres for å legge press på kongoleserne. I løpet av rettssaken mot French i januar og februar holdt Eide tett kontakt med representanter for den britiske ambassaden. Eide bekrefter at han var overbevist om at det var essensielt for saken at britene la sin tyngde inn på å løse saken.

BAKGRUNN:Spillet som fikk French ut av fengselet

Graasvold er ikke i tvil om at avsettelsen av Eide har skadet arbeidet med en løsning for Joshua French.

– Eide hadde knyttet kontakter som åpenbart var relevante for å få til en løsning. Resultatet av at han ble tatt av etter kun få måneder var at enkelte personer i Kongo, som hadde investert mye i arbeidet med French-saken, følte at de norske representantene gikk bak ryggen på dem. Gjennom sin håndtering har UD klart å fornærme sentrale kongolesere på en måte som skader saken, sier han.

– Viktig innsats

Først i august bekreftet Utenriksdepartementet at Eide var tatt av Kongo-saken. Den offisielle begrunnelsen fra Utenriksdepartementet var at den erfarne diplomaten skulle tiltre stillingen som ambassadør i Stockholm. Nå utdyper departementet hva som lå bak Eides avgang: Kommunikasjonssjef Frode Andersen sier nå at det sto om et valg mellom ulike strategier videre og at det med dette valget var riktig å avslutte Eides engasjement som spesialutsending.

– Kai Eide gjorde en god og viktig innsats som spesialrepresentant for Norge i Kongo i den viktige tiden fram mot og gjennom rettssaken mot French og i den første tiden etterpå. Det ble senere på våren 2014 besluttet å avslutte Kai Eides engasjement i Kongo-saken, sier han, og legger til:

– Eide ville på et tidspunkt måtte avslutte sitt arbeid i Kongo i lys av at han skulle bli ambassadør i Sverige. Tidspunktet for avslutningen av oppdraget ble valgt av UD.

Andersen ønsker ikke å kommentere den strategien UD har valgt etter at Eide ble tatt av saken.

– Vi fortsetter vårt engasjement og jobber langs flere spor, men det er ikke naturlig at jeg går detaljert inn i dette. Jeg forstår frustrasjonen til Graasvold over manglende fremdrift i denne saken, men dette er en sak som det har vært jobbet med i snart fem år uten at man har klart å finne en løsning. Dette viser at det ikke finnes noen enkle løsninger.

Behov for dialog

Advokat Hans Marius Graasvold mener nå det må etableres en mer konstruktiv dialog mellom Norge og Kongo for å løse French-saken.

– Forholdet mellom Norge og Kongo har aldri vært så dårlig som nå. Det tjener hverken saken eller de to nasjonene at samarbeid om regnskog og andre gode formål stopper opp. En vanskelig sak som denne kan ikke løses på noen annen måte enn gjennom direkte dialog, hvor begge parter viser respekt og et ønske om å forstå hverandre. Kanskje mer enn noe annet har denne saken vist utfordringene ved store kulturforskjeller. Jeg håper Norge tar initiativ overfor Storbritannia til å etablere en slik kontakt med Kongo, sier Graasvold.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder