Monika Sviglinskaja (8) funnet død i sitt hjem i 2011,. Robin Schaefer - varsler i Monika-saken FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Monika-granskerne klare med varsler-rapport

Advokatfirmaet som har sett på håndteringen av de fire varslerne i Monika-saken i Bergen, har sin rapport klar torsdag.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Under ledelse av advokat Jan Fougner skulle Advokatfirmaet Wiersholm i utgangspunktet bare gå inn i Robin Schaefers varslingssak for å se på hvordan politiledelsen håndterte ham. Schaefer varslet om store mangler ved Monika-etterforskningen.

SNAKKER UT:Les politimannens sterke historie her.

Da det ble klart at også tre andre tjenestemenn hadde varslet, ble også deres saker tatt inn i mandatet for gransking.

– Vi har fire personer som anses som varslere. Disse har varslet om seks ulike forhold, som alle henger sammen, slik vi ser det. Da er det naturlig at en gransking ser på samtlige forhold, uttalte leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund (PF) Hordaland til Bergens Tidende.

Offentlig torsdag

Torsdag formiddag skal rapporten offentliggjøres på advokatfirmaets og Justisdepartementets nettsider, får NTB opplyst.

– Hvis dette viser seg å bli en personfokusert gransking, så er det svært kritikkverdig. Det vil bli en offentlig gapestokk, med store konsekvenser for dem det gjelder. Det har liten verdi å henge ut enkeltpersoner, sa president i Juristforbundet, Curt A. Lier til Bergens Tidende tidligere i uka.

STØTTET OG BLE SYKEMELDT: Liv Giertsen var blant de få som støttet Robin Schaefer og som er blant varslerene i Hordaland politidistrikt. Her står hun frem sammen med Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

Politijurist Liv Giertsen i Hordaland er en av varslerne og var en av dem som støttet Schaefer i politidistriktet. Mens hun var sykmeldt ble hele påtalegruppen i politidistriktet oppløst, og selv er hun omplassert mot sin vilje. Denne endringsprosessen styres av visepolitimester Gunnar Fløystad og påtaleansvarlig Sidsel Isachsen som er to av de lederne Giertsen varslet om.

– Jeg trodde jeg skulle klare jobben i politiet, selv om jeg hadde status som varsler, men det ble taust rundt meg fra sjefene. Det ble mange tanker og søvnløse netter. Til sist ble det nok, og jeg ble sykmeldt, sa Giertsen i et intervju med VG tidligere i juni.

Gjenopptatt

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld.

I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler. Samme måned ga Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken. 25. februar ila Spesialenheten for politisaker Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten, men ingen enkeltpersoner ble straffet.

I kjølvannet av alt som skjedde valgte politimester Geir Gudmundsen å tre til side fra stillingen til alle granskingene av saken er over.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder