SPENNENDE: Byrådslederkandidat Raymond Johansen mener MDG har mye spennende politikk og er mer enn klar for å samarbeide med miljøpartiet. Foto:Helge Mikalsen,VG

Arbeiderpartiet frir til MDG

MDG på vippen i ny måling - nekter å velge side

Høyre avviser grønt samarbeid

Mens Arbeiderpartiet frir til MDG, er Høyre lunkne. Miljøpartiet avviser likevel ikke borgerlig samarbeid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En fersk meningsmåling utført av InFact for VG plasserer Miljøpartiet de Grønne i vippeposisjon i Oslo. Totalt får den borgerlige siden 29 mandater, mens den rødgrønne opposisjonen får 25.

Hvis dette blir valgresultatet vil MDG avgjøre hvem som får makten i hovedstaden, med sine fem mandater. Det oppfatter ikke byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) som noen hindring.

Har du lest? Se hvordan Fabian Stang så ut sist Høyre tapte i Oslo

– Jeg synes MDG har mye spennende politikk. De greier å sette klima og miljø på dagsorden, og det er bra. Samtidig er det selvsagt ting som vi er uenige med dem om også, sier Johansen til VG.

– Hvordan vil dere fri til MDG for å få dem på deres side?

– Tenker du at vi skal gå ned på knærne? Jeg har full respekt for at MDG sier de er blokkuavhengige. Men jeg mener de vil finne den grønneste og mest fremtidsrettede politikken hos oss. Det må jeg overbevise dem om, sier han.

Nekter å avvise Høyre

Ordførerkandidat Shoaib Sultan i MDG er svært fornøyd med målingen.

– Dette er godt nytt for alle som vil at vi skal bygge kollektiv fremfor ny E18, og det er en god nyhet til alle som vil ha bedre luft og trygge sykkelveier, sier Sultan til VG.

Har du lest? Tidligere Islamsk Råd-leder utfordrer Stang i Oslo

Til tross for at Høyre langt på vei avviser MDG som samarbeidspartner, fremholder Sultan at partiet kan gå begge veier etter valget.

– Jeg skjønner ikke hvorfor Høyre har som hovedstrategi å klistre oss til ytre venstre. Hvis de mener alvor med å gjøre Oslo til verdens beste hovedstad på klima og miljø, så har vi mye vi kan snakke med dem om, sier han.

Kan droppe eiendomsskatt

MDG går til valg på å innføre eiendomsskatt i Oslo, men Sultan avviser ikke at det er et krav de kan være villige til å fire på.

– Høyre har gjort eiendomsskatt til sin ene store kampsak i valgkampen. Vi sliter med å ta det alvorlig. Men hvis de dropper ny E18 og sørger for renere luft i Oslo, så kan vi diskutere eiendomsskatten med dem, sier Sultan.

Les også: – Alle elsker Raymond

Han er heller ikke helt fornøyd med Arbeiderpartiets politikk.

– Arbeiderpartiet må bestemme seg for hva slags samferdselspolitikk de vil ha. De har kommet med vidt forskjellige uttalelser om E18. Vi krever et skikkelig svar.

Stemmer med opposisjonen

Sultan tror Høyres skepsis til MDG egentlig er en taktikk for å unngå å tape grønne velgere. Selv fremholder han at partiets blokkuavhengighet er helt reell.

– Vi er hverken røde eller blå, men et grønt parti, med en ideologi som tar utgangspunkt i økologien og naturens tålegrenser. Den viktigste skillelinjen i norsk politikk i dag går mellom grønt og grått, og denne målingen viser at stadig flere er enige i det, sier Sultan.

Har du lest? Slik skal Fabian vinne valget

– Stemmegivningen til MDG både i byrådet og Stortinget går klart i retning av de rødgrønne partiene. Er ikke det en indikasjon på at dere vil støtte den rødgrønne siden?

– Vi sitter i opposisjon både på Stortinget og i Oslo. At vi stemmer med opposisjonen er ikke helt unaturlig. Men vi har også saker der vi ikke stemmer med opposisjonen. Vi er åpne for samarbeid med begge parter.

Høyreskepsis til grønt samarbeid

At Oslo-valget kommer til å bli jevnt er byrådsleder Stian Berger Røsland (H) helt enig med Johansen i.

– Det som var en betydelig avstand mellom venstre- og høyresiden er nå så å si nullet ut. Nå er det helt jevnt, sier Røsland.

Les også: Nedtur for Ap på Oslo-måling

Mens Johansen mer enn gjerne vil samarbeide med MDG er Røsland langt mer skeptisk, selv om han understreker at de gjerne samarbeider i enkeltsaker.

– Partier samarbeider gjerne på tvers i lokalpolitikken, men jeg ser ikke på dette som et naturlig parlamentarisk grunnlag. Blokkmessig så havner MDG på venstresiden.

– Dersom valgresultatet hadde blitt det samme som i denne målingen, ville det altså medført et rødgrønt bystyre?

– Ja, det vil jeg tro, sier Røsland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder