FARLIG: Det er anslått at et steinras som tilsvarer 12.000 lastebillass kan dundre ned og forårsake et av de største skredene i Norge i nyere tid når Mannen faller.

FARLIG: Det er anslått at et steinras som tilsvarer 12.000 lastebillass kan dundre ned og forårsake et av de største skredene i Norge i nyere tid når Mannen faller. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Fjellet Mannen rører på seg igjen

Bevegelsene i fjellmassivet Mannen i Romsdalen er nå oppe i 2,5 millimeter i døgnet.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bare den siste uken har fjellet beveget seg 6,8 millimeter, viser måleinstrumentene og analysene til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), skriver Adresseavisen.

– Bevegelsene i fjellet har økt jevnt siden begynnelsen av mai, fra under én tiendels mm i døgnet til rundt én mm per døgn. Dette skyldes varmere vær og øket snøsmelting. Fjellet har fortsatt lavt/grønt farenivå, men vi har intensivert overvåkingen til tre kontroller i døgnet mot normalt en gang i døgnet, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat i en statusrapport.
Fjellpartiet har hatt en viss økning i bevegelsene siden begynnelsen av mai og ligger nå i den øvre delen av grønt farenivå. Dette er det laveste nivået på en firetrinns skala: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.

Det er anslått at et steinras som tilsvarer 12.000 lastebillass kan dundre ned og forårsake et av de største skredene i Norge i nyere tid.

VGTV:Så ille kan det bli for Rauma

– Nå beveger det seg en del i de øvre delene, men vi er fortsatt i en normalsituasjon, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE/Åknes Tafjord beredskap til NRK.

Men blir det varmere i dagene fremover, kan det også bli større bevegelser.

– Det er ikke så veldig langt igjen før vi er over i «gult nivå», en forberedelsesfase for politi og kommuner, men det kommer helt an på temperaturene de neste dagene, sier Blikra.

Blikra har tidligere uttalt til VG at det kan ta lang tid før skredet kommer, men at det er væravhengig.

VG/NTB

RASOMRÅDET: Slk ser rasområdet ut fra Åndalsnes-siden. Foto: Grafikk:SONDRE NILSEN,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder