GOD KONTAKT: Da Hans Petter Martinsen (53) var en beryktet pengeinnkrever i Oslo på 1990-tallet hadde han god kontakt med korrupsjonssiktede Eirik Jensen (innfelt). Foto: LINN CATHRIN OLSEN/SIMEN GRYTØYR

Eks-torpedo om Eirik Jensen: - Han stolte på oss, og vi stolte på ham

Politileder beskrev omstridte metoder i rapport

Eks-torpedo Hans Petter Martinsen (53) beskriver korrupsjonssiktede Eirik Jensen (56) som en redelig og respektert politimann som tok kriminelle på alvor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Som beryktet pengeinnkrever i Oslo møtte 53-åringen den korrupsjonssiktede politilederen for første gang på starten av 1990-tallet.

Den gangen jobbet Jensen tett opp mot det kriminelle miljøet i hovedstaden, som den tidligere proffbokseren var en sentral del av.

- Han er en suveren kar. Han var en ærlig og redelig politimann som tok kriminelle på alvor. Han så ikke på oss ovenfra og ned, men forsøkte hele tiden å likestille seg. Han fikk oss til å føle oss respektert, uavhengig av hvem vi var og hva vi hadde gjort, sier Martinsen til VG.

SIKTET: Den profilerte politilederen Eirik Jensen. FOTO: JARLE BRENNA

Omstridte metoder

Som leder for gjengprosjektet X-ray var politilederen kjent for sin liberale filosofi når det gjelder bekjempelse av de kriminelle miljøene i hovedstaden, hvor 56-åringen vært en tydelig forkjemper for dialog.

I rapporten «Alt starter og avsluttes med et håndtrykk» fra 2011, beskriver Jensen de omstridte metodene sammen med kollega Roger Stubberud.

- Metoden har vist at den kan få kriminelle miljøer til gradvis å snu sin aggressive linje til en mer gjensidig forståelse av hverandres roller. Alvorlige konflikter har blitt løst «ved å snakke sammen over en kaffekopp», skriver de i rapporten.

I rapporten legger de ikke skjul på at bruken av dialog «er omstridt og gir utløp for sterke følelser i politiet».

KOMMENTAR: Ærlig eller korrupt?

Den omstridte metoden skaper ifølge de to politikollegene blant annet en mistenkeliggjøring av enkeltpersoner som oppleves som belastende.

- Merkelapper som «møkkete, stripete, quislinger» har vært benyttet i omtale av politiansatte.

- Denne stigmatiseringen kan muligens bero på at dialog som metode kan oppfattes som «myk» mot et «hardt» kriminelt miljø som utfordrer politiets objektive vurderingsevne», skriver Jensen og Stubberud i rapporten.

Eks-torpedoen mener den kontroversielle fremgangsmåten til Jensen har vært helt avgjørende.

- Han meglet mellom kriminelle miljøer, og fikk kriminelle til å tenke på en litt annen måte. Han stolte på oss - og vi stolte på ham. Han var tydelig, konsekvent og ærlig, og tok oss bare for det vi hadde gjort.

- Når man først ble tatt forstod man at man hadde tapt. Det tror jeg også mange kriminelle aksepterte, sier Martinsen.

- Skapte resultater

TIDLIGERE SJEF: Leif A. Lier, tidligere politiinspektør i Oslo politidistrikt. Foto: JAN PETTER LYNAU

VG har vært i kontakt med flere MC-klubber som bekrefter at Jensen har vært en respektert mann innad i miljøene. Flere av dem mener at politilederen gjennom sin fremgangsmåte har hindret flere konfrontasjoner mellom de kriminelle gjengmiljøene.

Tidligere politiinspektør Leif A. Lier var sjefen til Jensen på etterretningsavdelingen i Oslo politidistrikt på slutten av 1990-tallet. Han legger ikke skjul på at 56-åringens metoder var omstridte innad i politiet.

- Dialog som metode har ført til masse diskusjoner, men han skapte virkelig resultater, spesielt når det gjelder forebyggingen av kriminalitet, sier Lier til VG.

Han mener politiet har mye å takke 56-åringen for.

- Når det gjaldt kontakter inn mot de kriminelle miljøene var han en ener. Opplysningene han har skaffet fra miljøene har vært helt sentrale for politiet i flere større saker, sier Lier.

Møttes på MC-klubb

Eks-torpedo Martinsen mener politiets vektlegging av resultater, er én av årsakene til at Jensen har vært omstridt.

- Politiet ønsker å vise frem store beslag og antall pågrepne. Det var ikke Eirik så opptatt av. Han var trygg på sin sak, som handlet om å tenke langsiktig, sier Martinsen.

Etter å ha sonet to fengselsdommer og overvunnet et narkotikamisbruk, bor 53-åringen i dag i Egersund sammen med kona.

Da 53-åringen som rusfri møtte Jensen på slutten av 1990-tallet, var det deres forkjærlighet for Harley Davidson som brakte dem sammen. De to møttes blant annet i lokalene til politilederens MC-klubb, Iron Pigs.

Klubben ble startet i 2001, og består av politifolk som møtes minst én gang i uken for å pleie deres felles lidenskap for amerikanske motorsykler.

- På det tidspunktet var jeg ferdig med min kriminelle virksomhet, og vi oppførte oss som venner. Han hjalp meg med å skru på sykkelen, og vi snakket om alt, sier Martinsen.

KLUBBHUS: Eirik Jensen er medlem i MC-klubben Iron Pigs, som kun består av politifolk. Klubben har lokaler på Grorud. Foto: JAN PETTER LYNAU

VG har snakket med et medlem av klubben som ikke ønsker å uttale seg, og klubbens leder har ikke besvart VGs henvendelser.

- Her møtes vi for å prate, se på motorsyklene til hverandre eller for å planlegge turer, sa lederen i et intervju med en lokalavis i 2006.

Lederen har også tidligere uttalt at klubben har et strengt regelverk som forbyr enhver omgang med medlemmer av såkalte énprosent-klubbene - klubber som selv definerer seg som lovløse.

- Det er selvfølgelig umulig ikke å støte på dem på treff innimellom, og da møter vi dem som vi møter andre folk. Men vi går ikke rundt og klapper dem på ryggen og drikker øl med dem, for å si det sånn, sa han i et intervju i 2012.

Flere trusler

Til tross for at Jensen har vært respektert i de kriminelle miljøene, skal han også ha mottatt en rekke drapstrusler, ifølge tidligere krimreporter Per Asle Rustad. Han har skrevet boken «Blodig Brorskap - på innsiden av Oslos gjenger», hvor Jensen er en sentral kilde.

Politilederen stod ifølge Rustad høyt på hitlisten til B-gjengen etter Nemesis-aksjonen i 2007, og en spritsmugler skal noen år tidligere ha lovet en halv million i dusør for hodet til Jensen.

På 1990-tallet var det ifølge Martinsen flere fra de kriminelle miljøene som truet Jensen på livet.

- Ingen har blitt så mye truet som ham. Med alle de superkriminelle han har tatt de siste årene, så er det naturlig at han også har fått en del fiender, sier Martinsen.

- Noen må ha lurt ham

Jensen ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett hvorav to av ukene er i fullstendig isolasjon. Den tidligere politilederen nekter straffskyld, ifølge hans forsvarer, Jens-Ove Hagen.

Martinsen forteller at han ble veldig overrasket da han fikk høre at Jensen var siktet for grov korrupsjon av Spesialenheten for politisaker.

- Det er nesten utenkelig at han kan ha gjort noe ulovlig. Min første tanke var at noen må ha lurt ham i en felle. Hvis han mot slutten av arbeidslivet har falt for det enkleste trikset, så er det veldig trist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder