HØRTE PÅ BREIVIK: Ali Esbati, ektemann til Marte Michelet, fikk høre kona og datteren bli nevnt i Anders Behring Breiviks tale i Oslo tingrett tirsdag. Foto:
HØRTE PÅ BREIVIK: Ali Esbati, ektemann til Marte Michelet, fikk høre kona og datteren bli nevnt i Anders Behring Breiviks tale i Oslo tingrett tirsdag. Foto:

- Det ga en klump i magen da kona og datteren min ble nevnt

INNENRIKS

(VG Nett) Ali Esbati var til stede i retten, da Anders Behring Breivik nevnte hans egen datter som et eksempel på forræderi.

Publisert: Oppdatert: 17.04.12 19:34

Svenskiraneren var til stede på Utøya 22. juli i fjor, men overlevde.

Han er gift med Dagbladets debattredaktør Marte Michelet, som Breivik flere ganger har utpekt som et legitimt terrormål i avhørene sine.

Da Breivik i dag skulle rettferdiggjøre 22. juli-terroren i tingretten, kom han inn på Michelet, som han kalte erkekommunist og et eksempel på de han mener dekonstruerer det norske samfunnet. Han nevnte også Michelets far Jon som erkekommunist.

Nevnte kona som forræder

- Det ga en klump i magen å høre, innrømmet Esbati om da kona ble nevnt av Breivik.

- Jeg visste jo at han har nevnt henne flere ganger, sier han om kona, som han bor sammen med i Stockholm.

- Jeg vet og at Breivik oppfatter henne som et viktig eksempel på det han mener er feil, uttalte han.

- Men i dag eksemplifiserte han forræderi ved å nevne mitt barn. Det var spesielt. Han nevnte henne (Marte Michelet red.anm) som forræder, fordi hun har valgt å få barn med meg, som ser ut som jeg gjør og har den bakgrunnen jeg har. Han mener det er et eksempel på at samfunnet oppløses, sa Esbati da han møtte pressen etter å ha hørt Breivik snakke i retten.

Tenkte på datteren

Esbati var på Utøya for å holde foredrag 22. juli. Han sier han var forberedt på å få høre ubehageligheter da han i dag kom til Oslo.

- Jeg har vært forberedt på det meste. At han skulle si ting som er ille er sterkt å høre, men ikke sjokkerende.

Esbati innrømmer at han tenker på samfunnet hans datter Leilia, som i dag altså indirekte ble nevnt av Breivik, skal vokse opp i.

- Vi må jobbe for at de politiske ideer han kjemper for ikke får bedre feste, sier Ali Esbati.

- Man tenker på det når man hører det han sier, jeg tenkte på datteren min. Det er fint at Breivik er bak lås og slå, men jeg tenker jo på at det finnes andre der ute som deler hans verdensbilde.

Her kan du lese mer om