LYKKELIG SLUTT: Korpsleder Alfred Georg Klausen og Magnar Hauge sendte ut to snøscootere for å lete etter to unggutter i skiløypa. Guttene ble funnet, men letemannskapene ble forsøkt slått med skistaver. Foto: Erik Holand, Agderposten

Skiløpere slår etter Røde Kors-snøscootere

Letemannskaper angrepet under flere leteaksjoner i vinter

(VG Nett) Da Røde Kors lette etter to forsvunnede ungdommer ble de angrepet og skjelt ut av sinte skiløpere.

Sissel Kruse Larsen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De to guttene ble raskt funnet i god behold, men for letemannskapene kunne utfallet av redningsaksjonen tirsdag forrige uke blitt fatalt, ifølge NRK Sørlandet.

Mens de to snøscooterne kjørte i skiløypene på Hovden møtte de flere hissige skiløpere.

- Den ene av de to scooter-sjåførene ble slått etter med en skistav av en skiløper, sier Alfred Georg Klausen i Kristiansand hjelpekorps til VG Nett og - legger til at sjåføren heldigvis ikke ble truffet av slaget.

Det er ikke første gang letemannskaper blir angrepet.

Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for Røde Kors hjelpekorps, sier til VG Nett at han kjenner til syv-åtte tilfeller hvor letemannskaper på snøscooter blir forsøkt slått med skistaver i vinter.

- Det har skjedd på Kvamskogen, i Hedmark og i Oppland, samt flere andre steder. Det er noe som skjer fra tid til annen, sier Berentsen til VG Nett.

Har du tips eller innspill om dette? Kontakt oss her

Han sier at det er en reell fare for både sjåfør og pasientene de ofte frakter bak på snøscooterene.

- De som slår med skistaver kan like godt treffe sleden hvor pasienten ligger, som mannskapene. Hvis det er sånn at noen tror dette er akseptabelt, må vi innføre en praksis som gjør noe med det. Det er jo livsfarlig, sier Berentsen.

Alfred Georg Klausen i Kristiansand Røde Kors hjelpekorps forteller at også han har hørt om lignende episoder flere steder i Norge.

- Jeg har hørt om både at letemannskaper har blitt slått etter med skistaver, og et tilfelle hvor pasienten har blitt truffet av slagene, sier han.

- Hissige skiløpere

- Vi var ute og lette etter to savnede gutter på 11 og 12 år som hadde vært på skitur med sin far i skiløypa. De hadde skilt lag, og mest sannsynlig befant de to guttene seg fortsatt i løypa, derfor kjørte vi med snøscooter der og lette etter dem, forteller Klausen.

Han forteller at Røde Kors ble kalt ut av politiet for å lete etter guttene.

Et annet sted i skiløypene ble letemannskapene stoppet av nok en hissig turgåer som lurte på hva de gjorde i skisporet, og om de ikke kunne finne seg et annet sted å kjøre snøscooter.

- Skiløpere tror de har enerett

FLERE TILFELLER: Jahn Petter Berentsen, leder for landsrådet for hjelpekorps i Røde Kors kjenner til syv-åtte tilfeller hvor letemannskaper har blitt utsatt for vold fra sinte skiløpere. Foto: Olav A. Saltbones, Røde Kors

Berentsen sier at de aller fleste turgåere er veldig fornøyde når Røde Kors dukker opp i løypa.

- Dette er nok et utslag av at folk ikke klarer å beherske seg helt. Hvis man er ute på tur har jeg full forståelse for at det ikke er så kjekt med snøscootere kjørende forbi. Men folk må vite at vi bare kjører når noen har behov for hjelp. Vi er helt avhengig av tilgangen til naturen, sier Berentsen.

Lurer du på hvordan du skal oppføre deg i skiløypa? VG gir deg tipsene her!

Alfred Georg Klausen sier at han tror skiløperne mener de har enerett på skiløypene.

- Å bruke vold på den måten de her gjør, er veldig lite gjennomtenkt. Risikoen for alvorlige skader er stor, sier han.

Under leteaksjoner hvor snøscootere kjører i skiløyper pleier scooterne å holde en fart på 10-15 kilometer i timen. Over tregrensen kan farten være høyere.

- Vi prøver å være skånsomme og skåne de som er ute på tur. Over tregrensen kan vi øke farten fordi vi kjører utenfor løypenettet, sier han.

Har endret praksis

Sjåføren som ble slått etter på Hovden har rapportert inn hendelsen til sine overordnede i Røde Kors.

- Han synes det var særdeles ubehagelig. Når vi leter etter to savnede gutter i løypa, så må vi kjøre nettopp i løypa, sier Klausen.

Korpslederen mener dette vitner om mangel på forståelse. Han sier til VG Nett at Røde Kors i Kristiansand ikke vil anmelde dette aktuelle forholdet. Årsak: De mangler både navn og identitet på den voldelige skiløperen.

Men det lokale hjelpekorpset har nå innført ny praksis for hvordan slike tilfeller håndteres. Fra nå av er det ingen nåde.

- Alle våre sjåfører har fått beskjed om å stoppe opp om de blir utsatt for vold og ta navn og identitet på vedkommende for deretter å anmelde forholdet hos politiet, sier Klausen.

Også i resten av Ski-Norge vurderer Røde Kors å innføre nulltoleranse for skibøller.

- Vold mot mennesker er ikke akseptabelt ute på gaten, og det er like uakseptabelt i skiløypene. Det forteller mer om de som gjør dette, det må være mennesker i ubalanse, sier Jahn Petter Berentsen.

Har vurdert blålys

VG Nett kjenner til at andre redningskorps i Røde Kors skal ha montert blålys på sine snøscootere for å forhindre vold fra sine skiløpere.

Også i Kristiansand har de vurdert å montere blålys på sine snøscootere.

- Det medfører så store ekstrakostnader for oss, samt at letemannskapene må ha ekstra opplæring. Det vil gjøre det for tungvint for oss til at vi mener det er verdt det. Derfor har vi vurdert det dithen at effekten ikke vil være stor nok, sier Klausen.

Hjelpekorpssjef Jahn Petter Berentsen sier til VG Nett at han er usikker på hvorvidt det er nødvendig med blålys på snøscootere.

- Vårt personell er godt merket med vester med Røde Kors logo på. Det skal ikke være noe problem å se at dette er uniformert personell på oppdrag. Vi kan ikke vaksinere oss mot at folk har uakseptabel oppførsel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder