Lastebileier (34) sporet opp frekke tyver på egen hånd

(VG Nett) Den rumenske banden som slo til på Furuset natt til onsdag hadde ikke regnet med strøkets snarrådige hobbydetektiv.

Mats Bleikelia
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dagen begynte dårlig for lastebilsjåfør Azer Dugum (34) da han troppet opp på jobb onsdag 13. juni.

Noen hadde klippet hull i presenningen på lastebilen hans, forsynt seg med en rekke el-varer og tømt tanken for drivstoff. Borte var TV-er, gressklippere, motorsager, og mellom 200 og 300 liter diesel.

Lastebilen sto parkert på Furuset, utenfor eiendommen til Maskinell snøservice, som nylig har montert opp overvåkningskameraer nettopp på grunn av en rekke tyverier den siste tiden. Og heldigvis for Azer - to av disse kameraene fanget opp hele episoden.

På overvåkningsvideoen ser man tydelig varebilen som parkerer foran lastebilen til Azer midt på natten. Ut kommer tre menn og to kvinner. De skjærer seg først gjennom presenningen på lasteplanet og forsyner seg deretter grovt av lasset. En personbil passerer forbi mens det hele pågår, men uten at tyveriet blir oppdaget.

Artikkelen fortsetter under bildet

TØMMER BILEN: Her forsvinner en flatskjerm-TV ut av lastebilen og over i varebilen. Samtidig tømmes lastebiltanken for diesel. Foto: OVERVÅKNINGSKAMERA

Da Azer ble klar over tyveriet ringte han politiet, men fikk beskjed om at de ikke hadde kapasitet til å bistå. Geir Hagadokken hos Maskinell snøservice stilte imidlertid videobildene til disposisjon. Da bestemte lastebileieren seg for å drive litt privat etterforskning.

- Jeg så på videoen at bilen de brukte ikke var vanlig for norske forhold: det var en gammel Ford Transit med dobbeltkabin og presenning bak, og den var veldig gammel og skranglete. Og jeg vet hvor disse folka samler seg, sier Azer.

Dermed satte han seg i bilen sammen med en kamerat og dro på leting. Turen gikk først til Bogstad camping, deretter videre til parkeringsplassen ved Munchmuseet på Tøyen.

- Der fant vi bilen. De var helt likt kledd som i videoen. Jeg så hun dama i rosa, og han mannen som haltet. Alle sto der. De holdt på å omplassere varer i bilene sine, sier han.

Azer ringte politiet på nytt og fortalte at han hadde tyvene i sikte. Denne gangen fikk han positiv respons, og mens han ventet på politipatruljen tok han bilder av alt som skjedde med mobiltelefonen sin. Lastebilsjåføren ville ikke å konfrontere tyvene direkte.

- De var så mange at vi ikke turte å gjøre noe som helst. Det var over 50 stykker der.

Etter hvert kom det flere politibiler til stedet. Betjentene kunne raskt konstatere at godset neppe var ervervet på lovlig vis, og seks personer ble pågrepet.

- Han ene mannen bare ristet på hodet, og de motsatte seg ikke at politiet tok varene. Navnene våre står på tingene de tok, og vi hadde fraktbrev for alle varene. De hadde ikke tatt av merkelappene engang. Politiet fant også masse tyvegods som ikke var vårt.

Politiet på Stovner bekrefter at seks personer ble pågrepet på bakgrunn av tipset til Azer Dugum.

- Vi pågrep seks personer, hvorav én er dimittert. De ble tatt etter at eieren av lastebilen ringte og oss fortalte hvor de formentlig befant seg, sier jourhavende førstebetjent Pedersen ved Stovner politistasjon.

- De er rumenere. Det er tre menn og to kvinner i midten av tjueårene, og de vil bli fremstilt for varetektsfengsling, sier Pedersen.

Azer har nå fått varene tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder