FLERE CELLER: Da Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet av politiet på Utøya forsøkte han å spre frykt, og hevdet han var én av tre celler som var involvert i angrepet. Her er han avbildet under rekonstruksjonen 13. august i år. Foto: Gisle Oddstad
FLERE CELLER: Da Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet av politiet på Utøya forsøkte han å spre frykt, og hevdet han var én av tre celler som var involvert i angrepet. Her er han avbildet under rekonstruksjonen 13. august i år. Foto: Gisle Oddstad

Breivik til politiet på Utøya: - Vi er brødre

Hevdet han var én av tre celler

INNENRIKS

Klaget over sår på fingeren

Da massemorder Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet av politiet skal han ha sagt at han så på seg selv som deres bror og at han ikke var ute etter dem.

Publisert: Oppdatert: 26.09.11 18:04

To minutter etter at tungt bevæpnede tjenestemenn fra beredskapstroppen ankommer Utøya, fikk de øye på den terrorsiktede 32-åringen og ropte flere ganger «bevæpnet politi - bevæpnet politi».

Breivik sto på dette tidspunktet foran tjenestemennene med hendene over hodet, og han var iført en falsk politiuniform med påklistrede reflekser på beina, en sort t-skjorte og en vest med magasiner som var fylt med skarp ammunisjon.

I tillegg skal 32-åringen ha hatt ørepropper i ørene som var koblet til en iPod, sorte støvler, lårhylster med en 9 mm pistol med tomt magasin.

Sa det var statskupp

Rundt ham var det fremdeles gjenlevende personer innenfor skuddhold. I tillegg hadde Breivik kastet fra seg riflen, en Ruger M14 5.56 mm som hadde skudd i kammeret og i magasinet.

Breivik fulgte politiets ordre om å legge seg ned på bakken. Deretter skal han ha blitt påsatt håndjern.

- Han stod brått foran oss med hendene hevet høyt over hodet. Han ble pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak gjerningsmannen, har innsatsleder Håvard Gåsbakk tidligere fortalt på en pressekonferanse.

Etter det VG Nett får opplyst, skal massemorderen ha sagt til politiet at han så på dem som brødre og at han ikke var ute etter dem. I tillegg skal Breivik ha forklart at terrorangrepene var et statskupp og at målet var å ramme Arbeiderpartiet som han mener islamiserer Norge.

Gåsbakk ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Truet med flere celler

Den terrorsiktede 32-åringen skal også ha fortalt tjenestemennene fra beredskapstroppen at han var en av tre celler.

Etter det VG Nett får opplyst, skal Breivik ha forklart polititjenestemennene at én av cellene stod bak bomben i Regjeringskvartalet, mens han selv hadde ansvar for massakren på Utøya.

I tillegg hevdet han at det fantes en tredje celle som foreløpig ikke hadde iverksatt sine planer. Ifølge VGs opplysninger skal Breivik ha forsøkt å spre frykt og uttalt at det ville bli «et helvete» når den tredje cellen satte i gang.

Breivik har i ettertid erkjent at han stod bak både bomben i Regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya. Han innrømmer ikke straffskyld for forholdene.

Etter det VG Nett får opplyst, ønsket ikke Breivik å la seg avhøre ytterligere rett etter pågripelsen, før han fikk innfridd en rekke krav. I tillegg skal han ha klaget over et sår på en finger.

Breivik har senere sittet 65-70 timer i politiavhør. Han har fortsatt krav for å fortelle om andre celler, men politiet mener det sannsynligvis ikke finnes noen medhjelpere.

Her kan du lese mer om