OPPGAVER I KØ: Oslos politimester Anstein Gjengedal presenterte kriminalstatistikken for hovedstaden tirsdag. Foto: Tanja Irén Berg

Tusenvis av saker samler støv hos politiet

Politimesteren i Oslo: - Vil ikke etterlate meg slik ryggsekk

Politiadvokater bekymret

GRØNLANDSLEIRET (VG Nett) For ti år siden mottok Oslo-politiet en anmeldelse om seksuelt misbruk av en ung jente. Fremdeles venter hun på at politiet skal se på saken.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Oslo politidistrikts årsrapport 2010Politidirektoratets landsstatistikk

Bunken med anmeldte saker som ennå ikke er avgjort av politiet vokser. Siden 2008 har 5.151 nye saker blitt liggende på forskjellige skrivebord, og politiet makter ikke å redusere berget av såkalte restanser.

- Kriminalitet er ferskvare. Sjansen for å oppklare saken faller drastisk når den blir liggende. Det er ofte de vanskelige sakene som blir liggende, sier leder for Politijuristene, Jan Olav Frantsvold, til VG Nett.

I Oslo alene er det over 1.400 saker har ventet på avgjørelse i mer enn 12 måneder. Det er nesten 600 flere enn på samme tid i fjor. Blant sakene som venter er 100 sedelighetssaker - en av dem så gammel som hele ti år.

- Jeg er ikke bekvem med denne situasjonen. At saker blir liggende uoppklart i lang tid, så lenge som ti år - slik kan vi ikke ha det, sier politimester Anstein Gjengedal i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Saken som har ligget i ti år er en sedelighetssak der en ung jente - som nå er en kvinne i 20-årene - anmeldte et seksuelt overgrep.

På en pressekonferanse der politimesteren presenterte kriminalstatistikken for Oslo politidistrikt tirsdag, kom det frem at antall anmeldte forbrytelser holder seg stabilt på rundt 66.000 i landets hovedstad. Oppklaringsprosenten er litt over 23 prosent. Samtidig øker antall saker som ennå ikke er påtalemessig avgjort.

LES OGSÅ: Færre anmeldte innbrudd i fjor

Nå bretter Oslos politimester Anstein Gjengedal opp ermene for å ta et oppgjør med restansesituasjonen.

- Bekymringsfullt

Gjengedal beskriver den såkalte restansesituasjonen i Oslo politidistrikt som bekymringsfull. Han mener restansesakene ikke bør være flere enn maks ti prosent av samtlige.

Nå vurderer hovedstadens politimester å tromme sammen en egen gruppe politifolk som utelukkende skal prioritere å børste støv av saker som har blitt liggende.

- Jeg vil ikke etterlate meg en slik ryggsekk, sier Gjengedal, som sitter i en åremålsstilling som går ut i august 2012.

LES OGSÅ: Oslo-politiets krimstatistikk for 2009
LES OGSÅ: Titusener av lommebøker på avveie

Da Gjengedal overtok jobben etter Killengren i september 2000, var antall uavgjorte saker over 5.000. I løpet av få år ble tallet redusert til 600.

- Vi satte ned et eget team, plukket ut folk som fikk i oppdrag å ta tak i restansesakene. De ble beinhardt prioritert, og vi fikk ned tallene betydelig.

Nå vurderer han å finne frem suksessoppskriften igjen.

Tiltak i løpet av våren

- Dette er en situasjon jeg er opptatt av og følger nøye med. Vi skal uten tvil igangsette tiltak i løpet av våren.

Politimesteren peker på flere årsaker til den voksende bunken, blant andre mangel på bevis og mistenkte på rømmen.

- Men hovedårsaken til økningen er for få jurister med for mye å gjøre, forklarer han.

LES OGSÅ: Soningskøen skyter i været

Ifølge Frantsvold må man tilbake til 2005 for å finne det samme lave antallet jurister som produserer saker.

- Vi er bekymret for situasjonen. Vi ser en tendens hvor juristene bremser oppklart kriminalitet. Man øker ressursene i domstolene og ansetter flere uniformerte polititjenestemenn, men juristene står på stedet hvil. Det er vi som møter i domstolene, påpeker lederen for Politijuristene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder