PÅGRIPELSE: Dommer Tom Urdahl har bedt statsadvokat Iris Storås om å pågripe de to sentrale vitnene som forsøker å unndra seg vitneplikten. Foto: Scanpix

Dommeren vil pågripe vitner i Alvdal-saken

- Tidligere barnevernsleder visste om overgrepsfilm

ELVERUM (VG Nett) To sentrale vitner har levert legeerklæring om at det vil være en stor belastning for dem å vitne i rettssaken.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De to vitnene er den tidligere lederen for barnevernstjenesten i Alvdal kommune og den biologiske faren til to av ofrene i saken, skriver Aftenposten.

- Jeg ber om at aktor sørger for å få pågrepet de vitnene som eventuelt forsøker å unndra seg vitneplikten. En ting er en legeerklæring, men jeg vil ikke risikere at vi sitter her neste fredag uten å ha fått avhørt så sentrale vitner, sa dommer Tom Urdahl i retten torsdag.

VET DU NOE OM OVERGREPSSAKEN I ALVDAL?KONTAKT VG NETTS JOURNALISTER HER.

- Visste om film

Grafikk: Tom Byermoen

Den tidligere barnevernslederen skal ha visst om en av de alvorlige overgrepsfilmene om lag ett år før politiet fikk kjennskap til den omfattende overgrepssaken. Det har den hovedtiltalte kvinnen (46) forklart i retten.

- Hun anbefalte meg å gå til politiet, har 46-åringen forklart i retten.

Alvdal-moren beskriver den tidligere barnevernslederen som en venninne. De to fikk tett kontakt da familien flyttet til Alvdal på slutten av 90-tallet.

- Datteren min trenger mye hjelp og tilrettelegging. Vi hadde et godt samarbeid med Alvdal kommune. Hun (den tidligere barnevernslederen) ansatte folk som hjalp oss, det var slik jeg ble kjent med henne, forklarte moren i retten.

Les også: Slik snakker du om overgrep med barnet ditt

- Venninner

Da barnevernslederen sluttet i jobben sin, skal hun ha fortsatt å ha kontakt med moren som nå sitter tiltalt.

- Da hun sluttet følte hun at vi kunne være venninner, noe hun ikke følte var riktig mens hun fortsatt jobbet i barnevernet, har moren forklart.

Les også: Frykter ny dramatisk dag i retten

De to kvinnene skal ha hatt en felles interesse for healing og tarotkort, og VG Nett får opplyst at de to skal ha truffet hverandre jevnlig etter at barnevernslederen sluttet i jobben sin.

VG Nett har gjort gjentatte forsøk på å få den tidligere barnevernslederen i tale.

- Jeg kommer ikke å si noen ting før jeg skal vitne i retten, fortalte hun til VG Nett i forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder