TILTALT: Mulah Krekar, her flankert av sin forsvarer Brynjar Melin (til venstre) og aktor Geir Evanger. Foto: Helge Mikalsen

Aktoratet ber om fem års fengsel for Krekar

Aktor: Krekars uttalelser har utløst stor frykt

(VG Nett)Aktoratet mener mullah Krekar har fremsatt trusler som har vært egnet til å skape frykt, og ber om at han dømmes til fem års fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Aktoratet la tirsdag fram påstand om fem års fengsel for mullah Krekar, som blant annet er tiltalt for trusler mot Høyre-leder Erna Solberg og to kurdere som tidligere har brent utdrag av koranen.

- De fornærmede har åpenbart oppfattet Krekars uttalelser som trusler og det har ført til at de har fryktet for sine liv, sa aktor Geir Evanger i prosedyren.

I 2010 uttalte Krekar at Solberg "måtte betale prisen" hvis han ble sendt ut til Irak og drept. Evanger konkluderte i sin prosedyre med at Krekar har kommet med straffbare trusler mot både Erna Solberg og resten av det norske samfunnet.

- Skaper en farlig situasjon

Evanger understreket at Krekar er en autoritet i det ekstreme islamistmiljøet, og at hans uttalelser har skapt en farlig situasjon. Evanger viste blant annet til en gruppe som nylig ble opprettet på Facebook der et av medlemmene har lagt ut et bilde av den ene fornærmede i Krekar-saken, som også navngis.

I flere av innleggene blir kurderne truet med blant annet halshogging.

- Dette er ikke noe annet enn trusler. Det skapes en veldig farlig situasjon der det kommer klare oppfordringer om drap. Dette kommer som følge av det Krekar har satt i gang, sier Evanger, og legger til:

- Krekar vet at han har ekstreme tilhengere. Likevel har han valgt å fremme disse ytringene. Det viser at han har handlet forsettelig.

Forsvarer: Overrasket

Krekars forsvarer Brynjar Meling legger ikke skjul på at han er overrasket over påstanden fra aktoratet.

- Om påstanden ikke er tatt ut av løse luften, så er det ihvertfall ikke dekning i rettspraksis for en slik påstand, sier Meling til VG Nett.

- Isolert sett er jeg overrasket. Samtidig har dette vært en vanskelig sak for norske myndigheter i mange år. Jeg vil ikke utelukke at påtalemyndighetene har latt seg påvirke av det.

- Er dette en politisk påstand?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

Meling bekrefter at forsvarerne, under deres prosedyre onsdag, vil be om full frifinnelsen av mullahen.

Han understreker at Krekar selv tar påstanden fra aktoratet med fatning.

- Han tar det med ro, og avventer nå vår prosedyre i morgen, sier Meling.

Straffeskjerpende

Krekar står også tiltalt for å ha oppfordret til terrorisme, blant annet gjennom selvmordsangrep i Irak og mot amerikanske interesser og personell. Også på dette punktet mener påtalemyndighetene at Krekar bør dømmes.

- De forholdene Krekar er tiltalt for er langt mer alvorlige enn hva vi kan finne veiledning for i rettspraksis knyttet til andre trusselsaker, slo statsadvokat Marit Bakkevig da hun avsluttet aktoratets prosedyre.

Hun ba om at Krekar blir funnet skyldig etter alle tiltalens punkter og summerte opp straffeutmålingen til fem års fengsel.
Statsadvokaten fant ingen formildende omstendigheter. Snarere tvert imot.

- Det er helt klart straffskjerpende at truslene blant annet omfatter Erna Solberg personlig, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder