NY SJEF: Nicolai Tangen for Oljefondet. Foto: Nina E. Rangøy, NTB scanpix

Tangens seminar-regnskap: 13 millioner på privatfly

«Drømmeseminaret» i Philadelphia kostet titalls millioner kroner for oljefondssjef Nicolai Tangen, ifølge hans eget regnskap. Hver gjest spiste og drakk for over 8800 kroner.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Bjørn Haugan
 • Eirik Røsvik
 • Martha C. S. Holmes
 • Runa Fjellanger
 • Eiliv Frich Flydal

Samlet kostnad for fly, hotell, mat og drikke for dem som reiste fra Oslo til det omdiskuterte seminaret i USA i november var 160.120 kroner per gjest. Dette gjelder gjestene som reiste tur/retur Oslo, og fikk overnatting i tre netter og opphold dekket av Tangen.

I tillegg kommer utgiftene til musikerne, som finansmann og påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen (53) ikke vil dele med gjestene. Det er en regning han tar selv, oppgir han.

Dette viser regnskapet Tangen har gjort tilgjengelig:

 • 8.824 kroner til mat og drikke per gjest.
 • 2.880 kroner for hotell per natt per gjest.
 • Sting-konsert til rundt 9,2 millioner kroner.
 • Gregory Porter-konsert til 2,3 millioner kroner.
 • Sara Bareilles-konsert til cirka 1,4 millioner kroner.
 • To chartrede privatfly til over 13 millioner kroner.

Dersom alle 150 deltagere hadde vært til stede under hele seminaret med full kost, losji og transport dekket av Tangen ville seminaret ha kostet over 28 millioner kroner – eller 190.000 kroner for hver av de 150 gjestene.

Summen er likevel lavere, ettersom ikke samtlige gjester overnattet tre netter på hotell, spiste alle måltider eller fløy tur/retur på Tangens regning.

Tangen vil ikke beklage noe ved seminaret eller kostnadene, men han beklager at deltagerne og Norges Bank er blitt rammet.

– Jeg har sendt ut oversikten over kostnadene og vil ikke si noe mer ut over dette nå. Jeg beklager at det har ført til ubehageligheter for venner og bekjente, og støy for Oljefondet, sier Tangen til VG.

Dette er saken

I helgen avdekket VG hvordan over 30 norske samfunnstopper i november i fjor deltok på et tre dagers seminar i Philadelphia. Finansmann og milliardær Tangen har opplyst til VG at han hadde planlagt seminaret i to år. I mars ble det kjent at han blir ny sjef for Oljefondet.

Tangen leide inn to privatfly og dekket hotell, mat, drikke og underholdning for mange av de rundt 150 deltagerne. Foredragsholderne under seminaret fikk ikke penger, men fikk mulighet til å donere til et veldedig formål.

Blant underholdningen var en to timers konsert med poplegenden Sting.

To privatfly: 13 millioner

Flere av gjestene reiste med et privatfly som går under navnet Crystal Skye, og beskrives som «verdens nyeste og romsligste luksus-jet».

Den spesialbygde Boeing 777-maskinen har restaurant til rundt 20 personer med egen kokk, butlere, to betjente barer med vinkjølere og romslige bad. Hvert sete har en 24-tommers TV og kan gjøres om til en seng.

Til sammen betalte Tangen over 13 millioner kroner for to chartrede fly.

 • Oslo-Philadelphia-Oslo, kom på 573.728 dollar (USD) å leie, rundt 5.278.300 kroner.
 • London-Philadelphia-London kostet 851.900 dollar (USD) å leie, eller 7.837.480 kroner.

RESTAURANT: Her kan over 20 personer spise middag om bord på Crystal Skye. Foto: CrystalAirCruises.com/Greenpoint Technologies, Inc.

Oslo-flyet hadde ifølge Tangen 34 passasjerer på turen til USA og 37 passasjerer med tilbake. På London-flyet var 52 passasjerer med til USA og 57 med tilbake.

Flyet fra Oslo-Philadelphia-Oslo kostet 142.656 kroner per gjest. Da er det lagt til grunn at regningen deles på 37, som var antallet som fløy hjem, mens det var 34 som fløy til USA.

– Det ville ikke være naturlig at deltagerne skulle betale for disse flyene, skriver Tangen i en pressemelding.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), som var blant deltagerne på seminaret, dro ikke med Tangens private fly, men med vanlig rutefly.

– Dette seminaret ble planlagt og gjennomført da jeg jobbet med finans i London. Jeg hadde på det tidspunktet ingen planer eller tanker om at jeg skulle bli ansatt i en offentlig stilling i Norge. Som offentlig tjenestemann er jeg selvfølgelig klar over at jeg ikke vil kunne arrangere og finansiere denne typen seminarer, skriver Tangen i en pressemelding onsdag.

les også

Kommentar: Bor det en embetsmann i Tangen?

Valgte ut menyene selv

På menyen under seminaret sto blant annet andebryst, hummer og utvalgte viner fra USA.

Tangen sier han var personlig engasjert i å velge ut menyene:

– Jeg har tatt noe kokkeutdannelse og jeg var personlig engasjert i utvelgelsen av råvarene og valg av menyene, da jeg synes det er spennende og det var en del av rammen for seminaret. Jeg er fullt klar over at menyvalg for dette seminaret er av en annen art enn det som er naturlig som offentlig tjenestemann, skriver Tangen.

Han sier at samlet pris per deltager for mat og drikke for det tre dager lange seminaret er 959.18 dollar (USD), tilsvarende cirka 8.824 kroner (kurs 9,2, november 2019). Dette inkluderer frokost, lunsj og middag i tre dager, pluss drikke.

Den dyreste middagen fikk gjestene før Sting-konserten. Da kom totalkostnaden for middagen på 42.300 dollar.

Her kan du se hva som sto på menyen:

Møter sterke reaksjoner

Blant deltagerne på seminaret var regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad, tidligere oljefondssjef Knut Kjær, statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), NUPI-direktør Ulf Sverdrup, filosof Henrik Syse, styregrossist Knut Brundtland og flere Schibsted-ledere.

Les også: Norges Bank vil betale for Slyngstads opphold på Tangen-seminar

Opplegget får krass kritikk fra flere hold. Leder av LOs største forbund i privat sektor, Jørn Eggum stiller spørsmål om dømmekraften til viktige samfunnsaktører som deltok.

LO-topp: – Tangen må si opp eller bli sagt opp

Representantskapet i Norges Bank møttes onsdag i et fem timer langt ekstraordinært møte om saken. Etter sentralbanksjef Øystein Olsen redegjørelse for ansettelsen av Tangen var det klart at Representantskapet fortsatt ønsker flere svar.

Mer om

 1. Nicolai Tangen
 2. Yngve Slyngstad
 3. Øystein Olsen
 4. Torbjørn Røe Isaksen
 5. Oljefondet
 6. Norges Bank

Flere artikler

 1. Norges Bank-rapporten: Ingen Tangen-avtale før 27. mai

 2. Dette koster Tangen-seminaret skattebetalerne

 3. Tangen-ansettelsen skal opp i Norges Banks tilsynsorgan

 4. Røe Isaksen tar selvkritikk etter Tangen-seminar

 5. Kaller inn til ekstraordinært møte om Tangen-ansettelsen

Fra andre aviser

 1. Syv spørsmål og svar om Nicolai Tangen og oljefondet

  Bergens Tidende
 2. Hvorfor er det oppstyr rundt den nye sjefen for oljefondet? Her er en rask oversikt

  Bergens Tidende
 3. Syv spørsmål og svar om Nicolai Tangen og oljefondet

  Aftenposten
 4. VG: Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise

  Aftenposten
 5. Tangens «drømmeseminar» kostet minst tre millioner dollar

  Bergens Tidende
 6. VG: Norges Bank vil undersøke Slyngstads USA-reise

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder