GIR KLART RÅD: Avlys muntlig eksamen, insisterer Steffen Handal, som er forbundsleder for 182.000 lærere, barnehagelærere og skoleledere. Foto: Odin Jæger, VG

Lærernes forbundskjempe: Avlys muntlig eksamen

Mektige Utdanningsforbundet som har 182.000 medlemmer blant lærere og skoleledere, ber om at også muntlig eksamen avlyses.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over 159 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Fra før er skriftlig eksamen avlyst for elever i videregående opplæring. Regjeringen skulle komme med en avklaring om muntlig eksamen over påske, men har inntil videre utsatt beslutningen om hvorvidt muntlig eksamen også skal avlyses.

– Utdanningsforbundet mener det vil bli svært krevende å gjennomføre muntlig eksamen i videregående under de gjeldende omstendighetene. Derfor går vi inn for at også muntlig eksamen avlyses, og at vi sammen samler kreftene på å arrangere privatisteksamen, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til VG.

les også

Derfor trosser regjeringen ekspertutvalg om skoleåpning

Han peker på flere grunner til at regjeringen så snart som mulig bør avlyse eksamen for elever:

– Det er umulig å planlegge for skoleledere slik de pleier, blant annet på grunn av usikkerhet – om å sikre nok rom, – om å sikre sensorer fra andre skoler samt å ta hensyn til at lærere på egen skole er sensorer på andre skoler.

I tillegg er det usikkert når mange av videregåendeelevene er tilbake på skolen.

les også

Slik kan den nye skolehverdagen bli for de yngste elevene

Foreløpig har elever på videregående hjemmeskole. 27. april vil skolene åpnes opp for elever på vg2 og vg3 yrkesfag.

Resten av elevene har ennå ikke fått en dato de kan komme tilbake på skolen. Regjeringens eneste uttalte ambisjon er at alle skal komme tilbake en gang før sommeren.

ELEVTOMT: Greåker videregående skole i Viken huser en av mange elevkantiner som er mer eller mindre folketomme om dagen. Foto: Gisle Oddstad, VG

– Skolen befinner seg i en svært krevende situasjon. De skolelederne som skal planlegge muntlig eksamen, vet ikke når elevene er tilbake på skolen. De vil ikke vite hvilke smittevernregler som vil gjelde i en eksamenssituasjon eller i eksamensforberedelser. Derfor anbefaler vi regjeringen om å komme med en konklusjon om avlyst muntlig eksamen – så fort som mulig, sier Handal.

Han har merket seg at noen har lansert ideen om å arrangere muntlig eksamen via videomøte, som er et stadig mer vanlig verktøy for kommunikasjon i coronatiden.

– Det er et godt prinsipp at elevene skal kunne ha forberedt seg godt på eksamenssituasjonen. Jeg er svært usikker på om det vil kunne skje godt nok ved for eksempel bruk av et digitalt møteverktøy som Teams til muntlig eksamen, advarer Handal.

les også

Ungene våre tåler dette

VIL VÆRE FORUTSIGBAR: Kunnskapsminister Guri Melby er opptatt av forutsigbarhet. Hun bør snarest mulig avklare hva som skjer med muntlig eksamen, mener Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Han er mer opptatt av at lærere i videregående skaffer seg nok vurderingsgrunnlag for å sette forsvarlige standpunktkarakterer – fremfor å prioritere muntlig eksamen samtidig.

– Det viktige nå er at den andelen av elevene som en lærer gjerne er usikker på når avgangskarakterer skal settes, får dette vurderingsgrunnlaget som er nødvendig før sommeren. Og at de som er avhengige av privatisteksamen sikres dette. Derfor blir det riktigst å avlyse muntlig og prioritere det viktigste i denne krevende situasjonen, sier Handal.

les også

Utdanningsforbundet om gjenåpning av skolene: – Må skje på en måte som oppleves som trygg

Kunnskapsdepartementet vil gi en generell dispensasjon fra kravene om skriftlige eksamenskarakterer på vitnemålet for årets avgangselever i VG3 og 10. trinn i grunnskolen.

Dette betyr at standpunktkarakterene vil bety mer enn vanlig som avgangskarakterer for kullet som går ut av videregående i juni.

– Vi tar innspillene fra Utdanningsforbundet og andre parter i sektoren på alvor. Det er mange faktorer som spiller inn her, og vi må prøve å finne den beste løsningen for alle. Vi har hatt tett dialog med partene, og det kommer vi til å fortsette med. Det viktigste for meg nå er at vi gjør det vi kan for at ingen skal havne bakpå i utdanningsløpet, derfor har vi flere samtaler med fylkesutdanningssjefene og partene. Gjennom det samarbeidet tror jeg vi skal finne de riktige løsningene for elevene, skriver kunnskapsminister Guri Melby i et svar til VG.

les også

Ekspertgruppe anbefalte at hele barnetrinnet gjenåpnes

ELEVLEDER: Kristin Schultz er påtroppende leder i Elevorganisasjonen. Foto: Privat

Elevorganisasjonens påtroppende leder, Kristin Schultz er på mange måter enig med leder Handal i Utdanningsforbundet.

– Hvis skolene ikke klarer å forberede- og arrangere muntlig eksamen på vanlig måte, så vurderer vi det slik at det kan bli så vanskelig å omstille seg til for eksempel en ny eksamensform, at det beste er å avlyse muntlig eksamen, sier Schultz til VG.

– Er det ikke viktig at grunnlaget for avgangskarakterene består av noe mer enn standpunkt?

– Det viktigste er at elevene får et vitnemål som både dem og lærerne kjenner seg igjen i, svarer lederen i Elevorganisasjonen, som omfatter samtlige elever i videregående opplæring og ungdomsskolen i Norge.

Les også

 1. Kommunene: Derfor vil det ta tid å åpne skolene

  Regjeringen vil ikke åpne barnehager og skoler før systemer for å hindre smitte er på plass, men legger opp til at…
 2. Slik blir du en superstudent hjemme

  Hvordan oppnår du de beste resultatene med hjemmeskole på nett? Og hvordan unngår du å føle deg ensom?
  Pluss content
 3. Unge sliter med coronakrisen: – Ville tjent på å slutte på skolen for å gå på dagpenger

  Over 80.000 uten videregående skole er corona-permittert, ifølge forsker.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Skole og utdanning
 3. Utdanningsforbundet
 4. Oppvekst
 5. Kunnskapsdepartementet

Flere artikler

 1. Lektorlaget: Avlyste eksamener svekker tilliten til vitnemålet

 2. – Avlys muntlig eksamen

 3. – Kan ikke forvente at ungdom skal sette et år på vent

 4. Slapp eksamen – fikk rekordhøyt karaktersnitt

 5. Dette mener elevene om avlyst eksamen: - Mer rettferdig

Fra andre aviser

 1. Muntlig eksamen i videregående skole avlyses

  Bergens Tidende
 2. Eksamener avlyses i grunnskolen og på videregående

  Fædrelandsvennen
 3. Eksamen avlyst. Slik reagerer elevene vi har snakket med.

  Aftenposten
 4. Uten eksamen frykter jeg at innsatsen kollapser

  Aftenposten
 5. Oslo vil avlyse muntlig eksamen. Nei, svarer regjeringen.

  Aftenposten
 6. 2100 vgs-elever kan komme tilbake på skolen mandag

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no