Solberg: – Hvis vi skal få hverdagen tilbake, må flest mulig laste ned appen

Statsminister Erna Solberg lanserte i dag «Smittestopp», den mye omtalte appen for smittesporing. Hun oppfordrer alle til å laste den ned.

 • Ole Løkkevik
 • Andreas Løf
 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 41 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi ønsker at så mange som mulig laster ned appen, sa statsminister Solberg under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Den nye appen «Smittestopp» skal hjelpe myndighetene med smittesporing, men kan også brukes til å varsle brukere om at de har vært i nærheten av noen som er smittet av coronaviruset.

Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned appen, sa Solberg.

Hun påpekte at det er frivillig å laste ned appen, men at det er lovpålagt å være med i smittesporingsarbeidet. Videre sa statsministeren at hun mener appen kan bidra til en nedtrapping av smitteverntiltakene på et tidligere tidspunkt.

– Jeg kommer selv til å laste ned appen til bruk i dag, sa Solberg.

APP: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) viser frem den nye appen for smittesporing «Smittestopp» Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sa under pressekonferansen at det har vært viktig å gjøre appen så sikker som mulig. Han påpekte at en uavhengig ekspertgruppe fikk i oppdrag av Helsedepartementet å vurdere appen.

– Norge er et samfunn med høy tillit og høy digital kompetanse. Det er et fortrinn som gjør det mulig for et lite land å gjøre mye, sa helseministeren.

Han trakk frem at alle data i appen vil fortløpende bli slettet etter 30 dager, og at selve appen vil bli slettet i desember.

Torsdag ettermiddag har pågangen vært så stor at brukere som har forsøkt å laste ned appen, har fått problemer.

Overfor VG utdyper FHIs fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen:

– Det er litt stor pågang, og vi har litt problemer med kapasiteten til selve innregistreringen i appen. Det jobber vi med å se på, sier hun.

Testing i utvalgte kommuner

Appen skal først testes i Drammen og to andre kommuner som ennå ikke er kjent. Deretter skal den testes i 15 kommuner, før den skal kunne varsle personer over hele landet i mai.

Direktør Camilla Stoltenberg ved FHI sa under pressekonferansen at appen og hyppigere testing er avgjørende for å lette på tiltakene i samfunnet.

– Drammen er en av kommunene som skal få teste løsningen. Vi hadde det første møtet med dem i dag, og vi kommer til å jobbe tett sammen den nærmeste tiden, sa Stoltenberg.

Hun oppfordret så mange som mulig i Drammen til å laste ned appen. Videre sa Stoltenberg at minst 50 prosent i landet burde laste ned appen for at det skal monne.

Flere bekymret

De som laster den appen, sender fra seg informasjon om hvor de er, og hvem de er i nærheten av. Disse opplysningene lagres på sentralt hold i 30 dager, noe som har ført til bekymring blant ekspertgruppen satt ned av Helsedepartementet, som VG har snakket med.

– At FHIs løsning forutsetter at alle sporingsdataene som appen samler løpende på den enkeltes telefon skal overføres til og lagres sentralt, på en server som myndighetene kontrollerer, er ett grunnleggende problem, skrev advokat og personvernekspert Jon Wessel Aas i en kronikk i VG.

NHO anbefaler imidlertid appen og mener at nordmenn burde ha tillit til den når Datatilsynet også har vært positive.

Det er frivillig å laste ned «Smittestopp», og du kan selv velge om du vil skru av og på loggefunksjoner. Appen får 16 års aldersgrense og ingen grense oppad.

Under pressekonferansen torsdag ettermiddag understreket statsminister Solberg at dataene ikke skal brukes til annet enn å spore og stoppe smitte.

PRESSEKONFERANSE: F.v.: Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg orienterer pressen om håndteringen av coronasituasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Bent Høie
 4. App

Flere artikler

 1. Har funnet sikkerhetsrisiko i Smittestopp-appen – kan brukes til å spore andre

 2. Steile fronter om smittesporingsapp

 3. Simula: – Smittestopp virker

 4. Frp-topp: – Dropp smitteappen, Høie!

 5. Vil ha nasjonal smittesporing av alle coronasyke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder