F.v. bistandsadvokat Abdul-Satar Ali, Mohammed Rafiq, Mohammed Iqbal (bak) og Imam Syed Mohammad Ashraf var tilstede under onsdagens bisettelse av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen onsdag. Foto: Frode Hansen, VG

Johanne (17) bisettes: Moské-heltene viste sin medfølelse

BEKKESTUA (VG) Heltene fra al-Noor-moskeen deltok i bisettelsen av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, for å vise sin medfølelse med familien.

Nærmere 500 personer møtte opp i bisettelsen av Zhangjia Ihle-Hansen. Begge kapeller var fullsatt, og mange stod langs veggene.

Gjennom store vinduer dannet ranke trær og steinmurer bakgrunn for den hvite, blomstersmykkede kisten.

STORT OPPMØTE: Mange hadde møtt opp for å ta farvel med Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Foto: Jølstad begravelsesbyrå

Kontrasten til terror kunne ikke vært større: Antirasisme og toleranse stod i fokus under bisettelsen av 17-åringen i Haslum krematorium i Bærum onsdag.

– Vi ønsker å vise samhold og støtte overfor de etterlatte. Som fedre kan vi forestille oss sorgen familien befinner seg i, sier Muhammad Iqbal (76) og Muhammad Rafiq (65) via sin bistandsadvokat Abdul-Satar Ali.

De overmannet tungt bevæpnede Philip Manshaus (21) under terrorangrepet i al-Noor-moskeen på Skui i Bærum 10. august, før noen kom alvorlig til skade. Tidligere samme dag skal han ha drept sin stesøster Johanne.

BLOMSTER: Kisten til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen var omringet av blomsterkranser. Foto: Håkon Mosvold Larsen

– Rommet så mye godhet

Representanter for moskeen, justisminister og ordfører, familie og venner var til stede for å ta farvel med Johanne. Familien ønsket en livssynsåpen og inkluderende seremoni.

De har tidligere gitt uttrykk for at sorgen over tapet av Johanne og tanken på alt hun ikke får oppleve, nesten ikke er til å bære.

Under bisettelsen holdt Zhangija Ihle-Hansens mor en minnetale, hvor hun uttrykte savn og sorg over tapet av datteren.

– Du var et stille vann med en dyp bunn, som rommet så mye godhet og klokskap som du delte. Vi bærer din sorg over en tapt framtid med alle dine planer og forventninger til det livet du elsket. Vi bærer vår sorg over tapet av deg og kjenner et enormt savn.

Familien ber om et bidrag til Antirasistisk Senter fra dem som vil hedre Johannes minne.

BISETTELSE: Justisminister Jøran Kallmyr ankommer bisettelsen til avdøde Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Foto: Frode Hansen

Kallmyr: – Finnes rom for samhørighet

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) deltok i bisettelsen og holdt tale på vegne av regjeringen.

– Jeg kjente ikke Johanne, men vet at hun var elsket og verdsatt, blid, klok, lojal, reflektert og høflig. Det er noen av ordene som venner og familie bruker for å beskrive henne.

– Dette er en tung dag. Johannes nærmeste har mistet en de elsket høyt og vennene har mistet en god venninne. Som samfunn har vi mistet et ungt menneske på terskelen til det voksne livet, og som samfunn makter vi ikke å leve opp de grunnleggende verdiene vi jobber for, nemlig at alle skal være trygge.

Kallmyr sa også at tragedien har vist at det finnes rom og styrke for forsoning og samhørighet, i en stund der det ville vært lett å ty til konflikt og mistenkeliggjøring.

– Gjennom forsoning og åpenhet kan vi som enkeltmennesker og samfunn best unngå at slike tragedier rammer oss igjen.

TALTE: Justisminister Jøran Kallmyr talte på vegne av regjeringen under bisettelsen av Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Foto: Jølstad begravelsesbyrå

les også

Moren til drepte Johanne: Takker al-Noor-moskeen

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17). Foto: Privat

les også

Familien: – Johanne var en elsket datter

Barndomsvenninne: – Jeg savner deg så mye

Også en barndomsvenninne av Zhangija Ihle-Hansen holdt en minnetale under bisettelsen.

Hun snakket om gode minner fra barndommen, og om det sterke båndet de to venninnene hadde.

– Det var en trygghet å vite at du alltid var her. Og nå er du ikke her lenger. Jeg er forvirret og lei meg. Men jeg vil ikke fokusere på døden din, jeg vil huske alt før det. Hvis jeg kunne ha gitt deg en siste beskjed, ville jeg ha takket deg for en fin barndom. De minnene vil jeg alltid ha. Så tusen takk «Joey», jeg savner deg så mye.

Johanne kom til Norge ni måneder gammel, som adoptert fra Kina til sin mor. Hun vokste opp med mor og far og farens eldre barn på Eiksmarka i Bærum og hadde fullført første året på Sandvika videregående skole.

TURGLAD: Johanne på tur med en av familiens hunder. Foto: Privat

– Stillferdig, samvittighetsfull og engasjert

– Hun viste seg som en jente med sterk rettferdighetssans, som visste å si fra, også til gutta. Hun var helt og fullt seg selv, i ydmykhet og med nærvær, sa filosof og fredsforsker Henrik P. Syse i sin minnetale.

Foreldrene hadde fortalt ham om en datter som var lite krevende og stillferdig, som samvittighetsfullt gjorde lekser og likte å filosofere. Hun likte det nære og hjemlige og var glad i naturen.

– Vennene hennes forteller om en trygg jente med mange fremtidsplaner, men som likevel maktet å leve i nået. Hun var levende og sterkt opptatt av verden rundt seg, særlig kampen for frihet i Asia, sa Syse i minnetalen.

MINNET: Fra minnestunden på Sandvika videregående skole i Bærum, hvor Johanne skulle begynne andre klasse. Foto: Thomas Andreassen, VG

Ordfører: – Vil stå sammen med dere

Ordfører Lisbeth Hammer Krogh i Bærum åpnet sin minnetale med å henvende seg til de som kjente 17-åringen, på vegne av alle i Bærum kommune.

– Jeg håper dere kjenner omfavnelsen og kjærligheten som vi så gjerne vil gi dere. Vi vil stå sammen med dere, trøste dere og forhåpentligvis gi dere kraft i det. Kraften fra et godt naboskap, et tett og godt nærmiljø, et stort lokalsamfunn og en mangfoldig kommune som bryr seg og favner dere nå.

BÆRUM KOMMUNE: Ordfører Lisbeth Hammer Krogh talte på vegne av Bærum kommune under bisettelsen. Foto: Frode Hansen

Hammer Krogh trakk også frem omtanken det muslimske samfunnet har utvist i etterkant av hendelsen, og pekte på at verdier som et stort fellesskap, et sterkt samhold og forsoning har trumfet ulikhet.

– Omsorg og kjærlighet fra et stort «vi» i Bærum, er det jeg og vi så inderlig gjerne vil gi dere i dag og i den krevende tiden som ligger foran dere, sa ordføreren.

Amna Moammar fra Al-Noor Islamic Center var også invitert til å tale i bisettelsen.

På vegne av det muslimske miljøet uttrykte hun sin dypeste medfølelse, og takket for at familien lot dem dele sorgen og dagen med dem.

– Johanne vil alltid leve i manges minne, hun vil alltid bli husket som en modig og kjærlig jente. For flere av oss er hun en helt, som trolig avverget at flere enn hennes eget liv gikk tapt den dagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder