DØMT: Torsdag ble den 38 år gamle mannen dømt for drapet på Marie-Louise Bendiktsen. Han ble pågrepet da han landet på Oslo Lufthavn i fjor sommer. Foto: Privat

38-åring dømt til 11 års fengsel for Sjøvegan-drapet

Den 38 år gamle srilankeren ble torsdag dømt til 11 års fengsel for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen i 1998.

Det er 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen (59) ble funnet drept i sitt eget nedbrente hjem i Sjøvegan i Troms 15. juli 1998. Drapet skal ha skjedd en gang i en todagersperiode fra 13. juli til 15. juli.

Den 38 år gamle mannen fra Sri Lanka ble i Nord-Troms tingrett dømt til 11 års fengsel for å ha drept og voldtatt Marie-Louise Bendiktsen.

Mannen dømmes også til å betale til sammen 600.000 kroner i erstatning til Bendiktsens to barn.

– Han kommer til å anke dommen umiddelbart. Han er skuffet over at retten ikke har lagt til grunn hans forklaring rundt et intimt forhold med avdøde. Han er forberedt på en ny runde, sier forsvarer Alexander Greaker til VG.

Aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, la ned påstand om 17 års fengsel for mannen.

– Det er et stort sprik fra min påstand. Vi registrerer likevel at retten langt på vei er enig i vår argumentasjon, sier Lindquister til VG.

DREPT: 13. juli 1998 ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet drept i sitt nedbrente hus i Sjøvegan i Troms. Foto: Politiet

I retten har det vært uenighet knyttet til mannens alder. Han hevder han er født i 1980, mens påtalemyndigheten har hevdet at han er født i 1976.

– Retten er uenig i at vi tilstrekkelig har bevist at han var over 18 år på gjerningstidspunktet. Det gjorde at de landet på 11 år. Vi mener at 12–13 år i så fall hadde vært riktig, sier aktor.

les også

Aktor vil ha 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet

Stukket 13 ganger

Mannen arbeidet i Marie-Louise Bendiktsens hage, sammen med flere andre, to måneder før hun ble funnet drept.

38-åringen ble pågrepet på Oslo Lufthavn i fjor sommer, da han returnerte til Norge etter å ha blitt utvist i to år i 2014. Han var da domfelt en rekke ganger, blant annet for å ha forsøkt å rane en eldre dame.

Ifølge dommen stakk han Marie-Louise Bendiktsen flere steder på kroppen hele 13 ganger med en knivlignende gjenstand.

FORSVARERNE: Alexander Greaker (f.v.) og Daniel Storrvik forsvarer den 38 år gamle srilankeren. Foto: Terje Mortensen

Mener forklaringen er usannsynlig

Ifølge dommen ble Marie-Louise Bendiktsen voldtatt før hun døde.

Mars 2018 kom svarene på nye analyser som slår fast at DNA-beviset som ble funnet under obduksjonen av avdøde stemmer med DNA-profilen til 38-åringen.

Mannen har ikke bestridt dette, men forklart at han og Bendiktsen hadde et frivillig seksuelt forhold rundt tiden drapet ble begått.

Retten er uenig, og skriver at det er usannsynlig at hun skulle ha lyst til eller være i stand til å innlede et seksuelt forhold.

les også

Marie-Louises datter ringte og ringte, men fikk aldri svar: – Jeg var urolig

Har ikke funnet brannårsak

Rett før klokken 05.30 den 15. juli 1998 fikk Gratangen vaktsentral inn en melding om en brann på Sjøvegan. Nødetatene visste ikke om det befant seg noen inne i huset før brannen var slukket. Da huset ble gjennomsøkt fant de Marie-Louise Bendiktsen omkommet på soverommet.

Etterforskningen har ikke kunnet påvise noen entydig og sikker brannårsak, men det er ikke funnet feil ved elektriske installasjoner eller opplegg som kan forklare brannen.

Retten mener brannen ikke kan vurderes isolert sett.

I dommen står det at det etter rettens mening slås fast ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at brannen er påsatt for å slette spor etter ugjerningen som er begått.

ÅSTEDET: Boligen til Marie-Louise Bendiktsen var helt nedbrent. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder