ØKER: Norwegian har økt prisene på flybilletter for de som ønsker å reise til helgen. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Streikefare i SAS: Her er alternative reiseruter - og dine rettigheter

Mellom 50.000 og 60.000 passasjerer vil bli direkte berørt allerede det første døgnet dersom det blir SAS-streik fra fredag morgen.

Flere tusen reisende vil bli rammet dersom SAS ikke blir enige med pilotene. Om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen midnatt, og partene ikke fortsetter på overtid, blir det streik.

Mellom 50.000 og 60.000 passasjerer vil bli direkte berørt av en slik streik, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

SAS har allerede tilbudt kostnadsfri ombooking til reisende som skal ut å reise til helgen - også for billetter som i utgangspunktet ikke kan endres. Imidlertid finnes det alternative reiseruter for de som absolutt må reise til helgen til en billigere pris.

Fikk du med deg? Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik

VG har søkt opp flere alternative reiseruter til de som ønsker å komme seg hjem dersom SAS og pilotene ikke blir enige. Prisene ligger på mellom 400 til 1000 kroner.

Norwegian har økt prisene på flybilletter for de som ønsker å reise til helgen.

Men både selskapene VY og NOR-WAY tilbyr tog- og bussavganger til flere steder i Norge - blant annet storbyene Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Kristiansand

Dersom reisende må til Kristiansand fra hovedstaden på den billigste måten, tilbyr VY både tog- og bussbilletter til en minstepris på 409 kroner til fredag og 309 kroner til lørdag.

Busselskapet NOR-WAY har i tillegg satt opp flere bussruter mellom Oslo og Kristiansand til en minstepris på 432 kroner én vei. Hvis reisende bestiller bussbilletter med NOR-WAY på forhånd, er de garantert plass på bussen.

Analytiker: Pilotstreik kan koste SAS hele overskuddet på to uker

Om reisende ønsker et raskere reisealternativ, har Norwegian flere ledige flybilletter til fredagen med en prislapp på 2499 kroner én vei.

Bergen

VY tilbyr den billigste turen til Bergen med både tog- og bussruter til en prislapp på 579 kroner til fredag og 818 kroner til lørdag. NOR-WAY har i tillegg flere ledige bussbilletter til en minstepris på 630 kroner både fredag og lørdag.

Norwegian har kun én ledig flyavgang mellom Oslo og Bergen på fredag. Det finnes imidlertid flere ledige flyavganger på lørdag med en minstepris på 2499 kroner én vei.

Stavanger

Det billigste reisealternativet til Stavanger finner du på lørdag til 529 kroner med VY. Om du derimot ønsker å reise på fredagen, kan det lønne seg å ta bussen med NOR-WAY, som har en minstepris på 546 kroner. Husk å bestille bussbilletter på forhånd for at du skal være garantert reiseplass på bussen.

Flere flyavganger mellom Oslo og Stavanger er allerede utsolgt på fredag. Om du derimot kan reise på lørdagen, finner du flere ledige flyavganger med en pris på 2499 kroner.

Trondheim

Dersom du ønsker det billigste reisealternativet til Trondheim, har VY flere tog- og bussavganger både fredag og lørdag til en minstepris på 619 kroner.

Flere flyavganger mellom Oslo og Trondheim er allerede utsolgt både fredag og lørdag, men om reisende er kjappe, kan de finne flere ledige flyavganger til 2499 kroner.

Fikk du med deg? Norwegian med sminke-krav til kvinnelig kabinpersonale

Hverken VY eller NOR-WAY har lagt merke til økt pågang eller satt opp ekstra ruter i forbindelse med streikefaren, men forteller til VG at de er beredt dersom det skulle bli en potensielt flystreik.

Dette har du krav på

Totalt er det snakk om rundt 350 avganger som fortsatt vil ta av fredag, av det som normalt er 800. Dersom det blir streik har SAS opprettet et eget verktøy hvor man kan sjekke hvorvidt flyturen man har bestilt vil operere.

Forbrukerrådet råder å sjekke opp informasjon hos flyselskapet og flyplassen. Hvis du ikke har fått informasjon om annet, så møt opp på flyplassen.

Så du dette? Minst 30 skadet etter turbulens på fly til New York

Forbrukerrådet sin veiledning viser hvilke rettigheter reisende har dersom det blir en flystreik. Ta kontakt med flyselskapet for å få det du har krav på.

  • Dersom flyet blir innstilt, har du rett på å velge mellom å få penger tilbake, ombooke flybilletten, eller reise på et annet tidspunkt.
  • Dersom flyet blir forsinket i mer enn fem timer, har du også rett på å få penger tilbake, ombooke eller reise på et annet tidspunkt.
  • Reisende kan ha krav på standardkompensasjon.
  • Reisende har rett til å bli tatt hånd om, som mat og hotell, mens reisende venter på at flyet skal komme i luften eller ved ombooking.

Kilde: Forbrukerrådet

Har du sett SAS-flyenes luksus-kabin?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder