FORLIS: Natt til 8. november kjørte rett inn i tankskipet «Sola». Foto: Mattis Sandblad

Regjeringen: «Helge Ingstad» blir ikke reparert

En tilstandsrapport fra Forsvarsmateriell viser at det vil koste mellom tolv og 14 milliarder å reparere KNM «Helge Ingstad», skriver regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen har nå besluttet at det er mer hensiktsmessig å avhende KNM «Helge Ingstad», enn å reparere den, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen publisert på regjerings nettsider fredag.

Det vil koste en til tre milliarder mindre å bygge et nytt tilsvarende fartøy. Nationen omtalte saken først.

– Helge Ingstads forlis har betydelige konsekvenser for forsvaret av Norge. Vi har store havområder og en lang kystlinje. God kontroll til sjøs er helt essensielt i forsvaret av landet. Derfor har vi hele veien vært klare på at den kapasiteten KNM «Helge Ingstad» representerer må reetableres. Jeg vil be forsvarssjefen om et fagmilitært råd om hvordan den operative kapasiteten kan erstattes, sier forsvarsministeren.

Her kan du se VGs 3D-illustrasjon av de siste minuttene før ulykken.

Ifølge pressemeldingen har Forsvaret allerede iverksatt tiltak for å opprettholde operativ evne på kort sikt, blant annet ved bruk av doble besetninger på de seilende fregattene.

Natt til 8. november i fjor kjørte «Helge Ingstad» rett inn i tankskipet «Sola» i Hjeltefjorden. «Helge Ingstad» hadde vært på en NATO-øvelse utenfor Trøndelag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder