DOMMER: Tingrettsdommer Ingulf Nordahl (midten) og rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Alexander Rønningsdalen Flaata (t.v) i rettssaken mot 17-åringen som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen i fjor. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Drapstiltalt 17-åring ringte på hjemme hos Laura Iris (16) med kniv

LILLEHAMMER (VG) I dag møtte 17-åringen i retten og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalen. Det store spørsmålet i den tragiske drapssaken er om gutten var tilregnelig.

Mandag startet rettssaken mot den 17 år gamle gutten som er tiltalt for drapet på Laura Iris Haugen (16) på Vinstra 31. oktober i fjor.

Ikledd kortermet mørkeblå skjorte, erklærte tiltalte seg ikke skyldig etter tiltalen. Han stirret ned i bordplaten og fremsto nedtrykt.

Det er ikke bestridt at han begikk drapet og påfølgende vold mot en mann i 50-årene som forsøkte å gripe inn, men det sentrale spørsmålet er om 17-åringen var utilregnelig.

les også

Vinstra-saken: Skal vise drapstiltaltes «voldtektsmanus» i retten

Aktor Jo Christian Jordet la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, og ikke fengselsstraff.

I tiltalen tar Jordet likevel uttrykkelig forbehold om at han likevel kan nedlegge påstand om fengselsstraff eller forvaring, dersom bevisførselen i retten skulle vise at tiltalte var tilregnelig.

AKTOR: Statsadvokat Jo Christian Jordet. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Avstandsfascinasjon

Aktor fortalte retten at tiltalte og Laura Iris Haugen ikke hadde noen relasjon utover at de vokste opp på Vinstra som er en mindre plass, og gikk på samme ungdomsskole.

– Det var hverken vennskap eller uvennskap mellom dem. Tiltalte har på sin side hatt en avstandsfascinasjon for Iris, sa Jordet under sitt innledningsforedrag.

les også

17-åring tiltalt for Vinstra-drapet

Aktor forklarte at en avstandsfascinasjon utviklet seg til å bli voldelig.

– Han har sett voldelige filmer. Jeg kommer til å dokumentere tekster han har skrevet og søk på datamaskinen hans. Han har forklart at han hadde tenkt på å drepe avdøde i tiden før drapet, sa Jordet.

Både mandag og tirsdag skal 17-åringen forklare seg i retten. Det første vitne retten skal få høre, er den fornærmede mannen i 50-årene, som løp til stedet for å hjelpe.

les også

Vinstra-saken: Skal vise drapstiltaltes «voldtektsmanus» i retten

Basketak og knivstikking

I innledningsforedraget forklarte aktor videre om onsdagen 31. oktober i fjor.

Tiltalte skal ha sett voldelige filmer på YouTube, før han syklet hjemmefra om morgenen med en kniv. 17-åringen hadde en YouTube-kanal med flere voldelige videoer.

Etter skolen syklet han til Laura Iris.

– Der ventet han på henne, sa Jordet.

les også

Vinstra-tilsyn: Får kritikk for skolemiljø

BEGRAVELSEN: En fullsatt Sødorp kirke på Vinstra tok farvel med 16 år gamle Laura Iris Haugen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Laura Iris kom så hjem, hvor hun var alene. Tiltalte ringte på, og deretter startet volden.

En nabo som hadde observert tiltalte, løp til stedet for å hjelpe. Han endte i et basketak med tiltalte, ble knivstukket og trakk seg unna.

Deretter ble 16 år gamle Laura Iris knivstukket av tiltalte en rekke ganger.

Første patrulje kom til stedet klokken 16.02, og pågrep gutten.

– Planlagt

Planleggingshandlinger ble et tema i retten allerede fra starten, da tingrettsdommeren stilte spørsmål om forvaring.

Tiltalte har i politiavhør forklart seg om forberedelseshandlinger som pågikk over noe tid.

I retten vil påtalemyndigheten legge frem det de betegner som et «voldtektsmanus tegnet av siktede».

I tillegg vil tiltaltes dagbok, et «filmmanus» funnet på tiltaltes soverom, diktet «The dead ones» skrevet av tiltalte, en tekst fra ungdomsskolen og en historie skrevet om «en jente som blør i hjel», bli lagt frem.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder