UNDER PRESS: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og Nav-direktør Sigrun Vågeng. Foto: Tore Kristiansen

NAV-skandalen: Rødt-Moxnes ble kritisert for mistillitsforslag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ville innstille på mistillit mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) på grunn av NAV-skandalen, men han var den eneste som stemte for og ble kalt «populist» fra Stortingets talerstol.

Onsdag kveld stemte Stortinget over Rødts mistillitsforslag mot arbeidsministeren. Partiet mener at ingen enkeltstatsråd kan klandres for hele NAV-skandalen, men påpeker:

– Etter Rødts vurdering, er det klart at sakens alvor og omfang har økt under Anniken Hauglies periode som ansvarlig statsråd, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Men under avstemmingen var Rødt-lederen den eneste som sa høyt «ja», mens de øvrige stemte nei.

Stortingspresidenten leste opp at det var 101 stemmer mot, mens det på tavlen stod 100 stemmer mot mistillit.

Moxnes til VG: – Skuffet

– Det er skuffende å ikke få med seg de andre partiene. Vi vet allerede mer enn nok om at Hauglie sin sendrektighet har bidratt til justismord. Den tålmodigheten de andre partiene vil vise statsråden, ble i hvert fall ikke NAV-klienter møtt med, sier Moxnes til VG rett etter avstemmingen.

– Hva tenker du om kritikken du selv fikk, for å ha stilt forslaget for tidlig?

– De skyter budbringeren, men jeg tror vanlige folk ser at statsråder har måttet gå for langt mindre. Jeg tenker de andre partiene kanskje også har en dårlig sak nå de kommer med personkarakteristikker i stedet for å ta innover seg sakens realiteter, sier Moxnes.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sendte VG en tekstmelding allerede før den endelige opptellingen var klar:

– Jeg tar Stortingets votering til etterretning, og er glad for at Stortingsflertallet har fokus på å få frem fakta og å komme til bunns i saken. Jeg bruker energien min på å rydde opp, slik at de berørte får nødvendig bistand og rask behandling av sakene sine. Pengene er allerede på vei ut til de som er rammet, skrev Hauglie til VG.

Fikk kritikk

Under debatten før avstemningen ga Eva Kristin Hansen (Ap) regjeringen kritikk. Samtidig var hun klar på at hun ikke ville stemme for mistillit.

– Det har ingenting med at vi ikke mener at det er en skandale som har skjedd, men at saken bør behandles grundig i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sa Hansen.

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør det klart at Hauglie kan bli møtt med mistillit på nytt, når Stortinget er ferdig med sin gransking.

– Mistillit er et klart mulig resultat av denne saken, også fordi den har hatt så store konsekvenser for så mange. Vi vil stille spørsmål og vurdere alle svar, med den grundighet som saken krever, sier Støre til NTB.

Marit Arnstad (Sp) sa at kontroll- og konsitusjonskomiteen må vurdere saken før man kan stille mistillit til statsråden. Når alle fakta er på bordet, så vil konklusjoner om ansvar kunne trekkes, sa hun.

SV er svært kritiske til regjeringens håndtering, men varslet på forhånd at heller ikke de vil be om mistillit.

– Saken stinker av klassejustis. Vi utelukker på ingen måte mistillit. Tvert imot, blir det stadig mer sannsynlig etter hvert som saken utvikler seg, sa Freddy André Øvstegård i SV.

Men også han foreslo å ikke stemme for mistillit nå, fordi det er for tidlig. Han kritiserte også Rødts håndtering av saken:

– Det tyder på at det var lite gjennomtenkt, sa han om timingen på Rødts forslag.

Støttet fra regjeringspartiene

– Høyre er opptatt av å finne ut hvordan dette kunne skje. Men konklusjonen må tas når vi har kommet til bunns i dette, sa Svein Harberg fra Høyre, som ikke overraskende ba sine partifeller om å stemme mot mistillit.

Hans Andreas Limi fra Frp ba også sine representanter stemme nei til mistillit. Terje Breivik fra Venstre mener hele forslaget var lite musikalsk.

– Det fremstår som et forsøk på å slå politisk mynt på en sak som rammer hele det politiske Norge. Populisme er like ille dersom det kommer fra venstre fløy som fra høyre, sa Breivik som et stikk til Moxnes.

Hans-Fredrik Grøvan (KrF) konkluderte på samme måte: Det er for tidlig med noen avstemming om mistillit.

– Vi kan ikke gå over med harelabb. De som er rammet må vite at vi gjør en grundig jobb, sa Grøvan, som blant annet viste til at det kan bli en ekstern gransking av saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder