SKJENKESTOPP: Byrådsleder Raymond Johansen på pressekonferanse 12. mars. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Fire kontrollører sjekket 250 serveringssteder

Ifølge Vårt Oslo, var det fire kontrollører som fra utsiden - enten fra bil eller til fots - sjekket 250 serveringssteder dagen før skjenkestopp ble vedtatt i Oslo.

Artikkelen er over 15 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Oslo-avisen var først til å omtale at næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) oppgir at det var fire kontrollører fra næringsetaten som i løpet av 19. mars sjekket totalt 250 steder. I snitt blir dette 62,5 serveringssteder per kontrollør.

Observerte fra utsiden

I byrådssaken datert dagen etter, dagen før forbudet mot alkoholservering i Oslo trådte i kraft, refereres det til utdrag fra kontrollrapporten.

I saksdokumentet kommer det fram at kontrollørene kun har observert fra utsiden siden lørdag 14. mars, på grunn av smittefare og nærgående oppførsel fra berusede gjester.

– Det har den siste uken blitt gjort en rekke observasjoner både til fots og fra bil. Det har i all hovedsak vært fire kontrollører ute på samme tid. Kontrollørene har levert grundige rapporter og gjort en enorm innsats i den situasjonen vi nå står i - der det aller viktigste er å hindre smitte av coronaviruset, skriver Victoria Marie Evensen i en e-post til VG.

Hun påpeker at de innledningsvis utførte kontroller ved å gå inn i de aktuelle lokalene, men at det har vært viktig å beskytte Næringsetatens kontrollører mot potensiell coronasmitte.

NÆRINGSETATEN: Victoria Marie Evensen (Ap) er byråd for næring og eierskap. Her avbildet 23. oktober 2019. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

17. mars ble det «flere steder observert et generelt høyt skjenkenivå og at gjestene virket på avstand å være påvirket av
alkohol.»

I rapporten fra 19. mars står det blant annet at det ble observert 23 steder «som ikke forholdt seg til grensen om minimum 1 meter avstand mellom gjestene.»

På en bydelskro fremsto flere gjester som overskjenket. Rapporten bemerker også gjester som røyket og dermed tok seg til ansiktet før de gikk inn igjen og tok på dørhåndtak.

les også

Oslobyrådet: Forbyr skjenking av alkohol fra lørdag kveld

Det påpekes at flere serveringssteder hadde åpnet igjen etter å ha stengt tidligere, og at det at bransjen følger med på konkurrentene «kommer trolig til å resultere i at flere velger å starte drift igjen. De ser at deres konkurrenter får drive uten negative konsekvenser, mens de selv må holde stengt.»

Næringsetaten peker også på at de flere ganger har fått tilsvar på skjenkerapporter fra de ulike aktørene der «de argumenterte for at deres gjester ikke var åpenbart påvirket av alkohol. De argumenterte derimot at det var underliggende sykdom, som var årsaken til at deres gjester sjanglet, snøvlet og hadde problemer med koordinasjon. Disse gjestene er altså de samme, som nå risikerer å bli smittet av COVID-19.»

les også

Lorry og Høyre: Feil å stoppe skjenking hos dem som følger reglene

Også smittevernsoverlegen og kommunenes Beredskapsetat støtter et forbud.

«Det vil være enklere å kunne lette på tiltak over tid enn å måtte bruke store ressurser på kontroll og gradvis innskjerping samtidig som kommunens kontrollører og politiet vil utsettes for smittefare.» bemerker sistnevnte i saksdokumentet.

les også

Truer med skjenkestopp i Oslo: – Stor fare for smitte på serveringssteder

Vårt Oslo har snakket med innehaver av uteserveringen Grünerhaven på Olaf Ryes plass, Silvia Fartum, som mener det virker «helt usannsynlig» at kontrollørene ved å kjøre forbi kan ha sjekket at serveringsstedene overholder smittevernloven.

– De kan sikkert ha gjort noen kontroller. Men jeg vil si at det er fysisk umulig for fire kontrollører fra næringsetaten å gjennomføre 250 forsvarlige kontroller av at smittevernloven i løpet av ett døgn, sier Fartum til lokalavisen.

Også Lorry og Høyre har reagert på Oslobyrådens beslutning om skjenkeforbud for alle.

– Serveringssteder som tar smittevern på alvor, burde ikke bli straffet, sa eier og driver av restauranten Lorry, Karl-Axel Bauer Bauer, da.

Næringsbyråd Evensen understreker i sin e-post til VG at de har fått reaksjoner fra stedene som umiddelbart stengte dørene etter Helsedirektoratets forskrift kom 12. mars knyttet til stedene som har holdt åpent.

– Det har også kommet mange reaksjoner fra bekymrede innbyggere knyttet til steder som har holdt åpent og der publikum oppfatter at ikke smittevern hensyntas på en god nok måte, skriver hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder