Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ser ingen rent militære grunner til at den ventede russiske øvingsaktiviteten senere i august må gjennomføres i farvann «så langt vest og i nærheten av Norge». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Russland varsler om aktivitet utenfor Nord-Norge

Russland har varslet at landet i perioden 14.-17. august vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms.

– Dette indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding tirsdag.

Ifølge norske myndigheter føyer den russiske øvingsaktiviteten seg inn i et mønster der Russland «opererer og driver militær aktivitet hyppigere og lenger vest enn tidligere».

– Norge vektlegger forutsigbarhet og tilbakeholdenhet i planlegging og gjennomføring av nasjonal og alliert militær øving og trening. Vi kan ikke se at Russland tar de samme hensynene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Vi ser heller ikke rent militære grunner til at den ventede russiske øvingsaktiviteten må gjennomføres i nettopp disse farvannene så langt vest og i nærheten av Norge, legger han til.

Bakke-Jensen viser til at Russland over tid har opptrådt stadig mer selvhevdende i Norges nærområder.

– Norge ser med bekymring på dette og vil følge nøye med på den ventede russiske øvingsaktiviteten, sier han.

les også

Erna Solberg om våpenbruddet mellom USA og Russland: En trist dag

Flere marine fartøy på vei

TV 2 skriver at mens de fire øvelsene pågår, er det stasjonert tre amerikanske Poseidon P8-overvåkingsfly på Andøya. Dette for å øke forståelsen av situasjonen.

Flere marine fartøy er på vei fra Russland til de fire øvelsesområdene, skriver TV 2.

– Vi ser en uvanlig høy aktivitet av russiske fartøy, sier oberst Eystein Kvarving i Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2 om øvelsene som er varslet.

De fire innrapporterte farområdene er ifølge forsvaret:

  • 80 nautiske mil i diameter rett vest av Mo i Rana.
  • 70 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya.
  • 55 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya, lenger vest enn felt nummer to.
  • 65 nautiske mil i diameter nordvest av Andøya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder