Norsk IS-kvinne (29) har landet i Norge – pågrepet av PST

Den norske IS-kvinnen ble pågrepet av PST etter at hun landet på Gardermoen natt til lørdag.

 • Nilas Johnsen
 • Jantra Hollum
 • Torstein Bøe
 • Mattis Sandblad
 • Tore Kristiansen
 • Nanna Johannessen
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Hanna Haug Røset

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep kvinnen etter ankomst på Gardermoen, skriver de på Twitter.

Kvinnen er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen i Syria.

Lørdag har PST innkalt til pressemøte om saken klokken 12.30. Samtidig varsler kvinnens advokat Nils Christian Nordhus at han vil holde en pressekonferanse søndag.

– Jeg ble i natt offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen, som er pågrepet for deltakelse i terrororganisasjon. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomført samtaler med kvinnen, skriver Nordhus i en pressemelding.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter i en pressemelding at kvinnens to barn ankom Norge sammen med henne, og at personell fra UD fulgte dem på reisen. Norsk politi bisto også.

– Bistand til hjemreise ble gitt på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos det ene barnet. Jeg er glad for at vi nå kan avslutte denne krevende konsulærsaken. Jeg takker alle som har bidratt i dette arbeidet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i pressemeldingen.

Barna får helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet.

Kvinnen og barna landet med SAS’ flight SK1474 rundt midnatt fra København i kveld, og ble så kjørt videre til Ullevål sykehus.

De ankom sykehuset i en ambulanse og et annet kjøretøy rundt klokken 01.30 natt til lørdag, fulgt av sivilkledd personell.

REISTE VIA KASTRUP: Kvinnen fotografert på Kastrup flyplass i København fredag kveld. Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK

– Barna fortjener ro og må skjermes. Jeg håper dette respekteres, sier utenriksministeren.

Har varsler pressekonferanse

Kvinnens advokat Nils Christian Nordhus har varslet en pressekonferanse etter at kvinnen og hennes barn har ankommet Norge, skriver NTB.

TV 2 viste først et bilde av det som skal være den IS-siktede kvinnen på Kastrup i København fredag kveld. De skriver at kvinnen ble transportert fra Erbil til Wien, deretter via København.

Hun skulle egentlig ha vært på vei hjem til Norge torsdag, men i siste liten ble returplanene endret til fredag.

HENTES HJEM: Her er den norske IS-kvinnen med sin tre år gamle datter og fem år gamle sønn i ferd med å bli hentet ut av Syria av norsk personell tidligere denne uken. Foto: Privat

Tirsdag ble den norske IS-kvinnen og hennes to små barn fulgt over grensen mellom Syria og Irak av norsk UD-personell og norsk politi.

I oktober tok de ut siktelse mot henne for deltagelse i terrororganisasjon, og ifølge VGs opplysninger ligger det an til at hun fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett nå på mandag.

les også

PST: Dette bildet knytter Syria-kvinnen (29) til IS

Jobbet under strengt hemmelighold

Siden oktober har UD jobbet under strengt hemmelighold med planene for å hente hjem kvinnen og hennes to barn. Etter det ble kjent at regjeringen besluttet å hente dem hjem, truet Frp med å trekke seg ut av regjering.

Frp skal levere en liste med krav for å bli i regjeringen. Statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har avtalt å møtes på mandag for å diskutere kravene.

les også

KrF-Ropstads helgebeskjed til Siv Jensen: Utelukket å reforhandle regjeringsplattformen

I juni i fjor hentet norske myndigheter hjem fem foreldreløse barn fra Syria. Statsminister Erna Solberg slo fast at voksne med tilknytning til IS ikke skal hentes hjem.

Grunnen til at regjeringen nå har snudd på dette er at kvinnens eldste barn er alvorlig syk, og moren har ikke gitt tillatelse til at barna kan hentes hjem uten henne. Sønnen lider trolig av den sjeldne sykdommen cystisk fibrose.

– Dersom sønnen min ikke får bedre behandling, så frykter jeg at han blir så tynn at han dør. Hvis han må dra uten meg, så vil han ikke klare seg, for jeg er den eneste omsorgspersonen han har hatt, fortalte den norske IS-kvinnen i et eksklusivt intervju med VG i fjor høst.

les også

Hjemhentingen: Frp vil vite hva operasjonen kostet

Erna Solberg uttalte til VG torsdag at hun ikke ønsker å la en antatt syk norsk, fem år gammel gutt dø i Syria på hennes regjeringsvakt:

– Hverken jeg eller Høyre vil ha IS-kvinner tilbake til Norge. Men her ble dilemma følgende: Hente hjem sykt barn med mor – eller risikere at norsk gutt som er syk dør på vår vakt. Jeg ville ikke la en syk fem år gammel gutt dø i Syria, sa statsministeren.

Gift med profilert IS-kriger

Den 29 år gamle kvinnen har norsk-pakistansk bakgrunn, og dro til Syria i slutten av 2012 etter å ha vært med i et radikalt, islamistisk miljø på Østlandet.

Hun har selv forklart at hun dro til Tyrkia for å gifte seg, og ikke visste at hun ville bli tatt med til Syria. Hun hevder også at hun aldri har sverget troskap til IS.

Faren til den syke gutten var Bastian Vasquez, en av de mest profilerte norske statsborgerne som dro for å kjempe i Syria. Han ble med i terrorhæren IS og fikk en fremtredende posisjon frem til han mistet livet i IS-området i 2015. Etter hans død skal kvinnens nye ektemann, en IS-kriger fra Nord-Afrika som også er antatt drept, ha gitt henne tillatelse til å forsøke å forlate området. Han er faren til den lille jenta som nå hentes hjem.

Fortsatt fire kvinner og fire barn i Syria

Kvinnen som nå hentes hjem er ikke den omstridte islamisten Aisha Shezadi. Shezadi var også i en periode gift med Bastian Vasquez, som hans kone nummer to.

Shezadi har tidligere bedt UD om hjelp til retur til Norge, men hun har siden trukket tilbake den søknaden.

Totalt var det fem norske kvinner og seks norske barn i interneringsleirer i Syria, men det er bare kvinnen som nå hentes hjem som de siste månedene har hatt en aktiv søknad hos UD om bistand til retur.

BAKGRUNN: Kun én norsk kvinne ønsker bistand i Syria

Les også

 1. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

  Her følges den norske IS-kvinnen og hennes to små barn over grensen mellom Syria og Irak.

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Fremmedkrigere
 3. IS
 4. Syria
 5. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Returplaner for norsk IS-kvinne og to barn endret: Til Norge fredag

 2. IS-kvinnen (29) erkjenner ikke straffskyld

 3. Slik ble den norske IS-kvinnen hentet ut av Syria

 4. IS-kvinnens far til VG: – Tillit til at min datter får rettferdig dom

 5. PST: Dette bildet knytter Syria-kvinnen (29) til IS

Fra andre aviser

 1. Den IS-siktede kvinnen har landet på norsk jord

  Aftenposten
 2. Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen

  Bergens Tidende
 3. IS-siktet kvinne på vei til Norge. Dette er historien hennes.

  Aftenposten
 4. PST: IS-siktet kvinne er under vakthold på Ullevål sykehus

  Aftenposten
 5. IS-kvinnens advokat: Hun forsøkte å flykte fra Syria i mange år. Nekter straffskyld etter siktelsen.

  Aftenposten
 6. Kallmyr: – Vi har hele tiden blitt fortalt at dette barnet er dødssykt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder