SLITER: Nav-systemet er overbelatet. Foto: Hallgeir Vågenes

Nav skal ha problemer med å betale ut dagpenger

Navs IT-systemer er ikke i stand til å sende ut dagpenger slik Stortingets krisepakker har lovet, skriver Nationen.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Stian Eisenträger
 • NTB

Artikkelen er over 109 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Navs IT-system har sperringer som gjør at utbetalinger ikke blir godtatt hvis de bryter med forutsetningene i folketrygdloven. Da sendes ikke pengene ut, skriver Nationen.

Det betyr at hvis en saksbehandler i Nav forsøker å sende ut dagpenger tre dager etter at en arbeidstaker ble permittert, så vil ikke det gå. Bakgrunnen er at det egentlig er arbeidsgiver som skal betale permisjonen. Det var et av krisetiltakene Stortinget innførte torsdag.

– NAV har mobilisert alle tilgjengelige ressurser for å håndtere økningen av saker. Vi jobber på spreng for å få på plass de nødvendige tilpasningene i datasystemene våre, og vi er i full gang med å styrke bemanningen, skriver beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav i en e-post til VG.

«Enorm» pågang

Han skriver at Nav har løpende kontakt med Arbeids- og sosialdepartementet om midlertidige regelverksendringer og andre tiltak som kan avlaste situasjonen, og vi vurderer fortløpende mulighetene for å gjøre forenklinger i saksbehandlingen,

– Pågangen er enormt stor. Det kan også komme regelverksendringer på kort varsel. Vi jobber så effektivt vi kan for å ivareta alle som har behov for hjelp fra NAV. Men vi har for tiden mange henvendelser og saksbehandlingstidene vil øke. Vi ber om at folk er tålmodig. Situasjonen er krevende, og det vil bli lengre ventetid på utbetalinger, fortsetter Åsholt i Nav.

Tirsdag og onsdag mottok Nav 104.300 søknader om dagpenger. Nesten alle søknadene kommer fra folk som er blitt permittert av sin arbeidsgiver.

Alternative løsninger

Ola Elvestuen (V) og Sylvi Listhaug (Frp), begge i finanskomiteen på Stortinget, bekrefter problemet, og sier Nav jobber med saken.

– Nav jobber på spreng med sine systemer, så prøver vi å finne andre veier som ikke belaster Nav-systemet unødvendig, sier Elvestuen til Nationen.

En av løsningene som vurderes nå, er at deler av utbetalingene ikke går gjennom Nav-systemet, men andre kanaler. Det kan bety at løsningene for studenter med deltidsstillinger går gjennom Lånekassen fremfor Nav.

Nav mottok 104.300 søknader om dagpenger tirsdag og onsdag denne uken. Nesten alle søknadene kommer fra folk som er blitt permittert av sin arbeidsgiver.

– Vi jobber så effektivt vi kan for å ivareta alle som har behov for hjelp fra NAV, og oppfordrer alle til å vise tålmodighet, slik at de som trenger det mest får hjelp først. Personer som ikke har inntekt eller har behov for akutt hjelp, kan søke sosialhjelp. Alle kommuner skal tilby dette, påpeker beredskapslederen i Nav overfor VG.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nav
 3. Ola Elvestuen
 4. Lånekassen
 5. Arbeids- og sosialdepartementet
 6. Sylvi Listhaug
 7. Nationen

Flere artikler

 1. Navs beredskapsleder til VG: «Nav er ikke rigget til å ta unna så mange søknader»

 2. Navs IT-direktør: «Et sjokk langt større enn noen kunne tenke seg»

 3. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

 4. NAVs lønnsordning for permitterte forsinket: – Ingenting er verre en uvisshet

 5. Nå er NAV klar med lønnskompensasjon

Fra andre aviser

 1. Nav: 113.500 søknader om dagpenger på under en uke

  Aftenposten
 2. – 300.000 mennesker går og venter på ei månedslønn. Det er gjort en bommert.

  Fædrelandsvennen
 3. Røe Isaksen spår kritisk lang saksbehandlingstid i Nav

  Aftenposten
 4. Navs IT-systemer overbelastet av krisepakke

  Aftenposten
 5. Finanskrisen ble brukt som scenario da regjeringen foreslo historisk endring. Så stengte samfunnet ned

  Aftenposten
 6. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder