IKKE INTERESSANT: UDI-direktør Ida Børresens utspill i voldtektsdebatten syns ordfører, Fabian Stang er helt uinteressant akkurat nå. Foto: Espen Braata/Karin Beate Nøsterud/VG

UDI-direktør: Asylsøkere blir stigmatisert i voldtektsdebatten

Fabian Stang: Hvem som sto bak er uviktig akkurat nå - voldtektene må stoppes

(VG Nett) Direktør for Utlendingsdirektoratet vil diskutere den uheldige generaliseringen av asylsøkere mens Oslo-ordføreren sier dette er uinteressant.

  • Masha Dundic
  • Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Man ser ofte at overfallsvoldtekt, utlending og asylsøkere snakkes om i samme åndedrag. Det er uheldig. Mitt poeng er å advare mot en forenkling som stigmatiserer grupper og som i neste omgang vanskeliggjør integrering, sier UDI-direktøren Ida Børresen.

- Jeg trodde vi hadde lært etter 22. juli. En terrorist på Frogner gjør ikke alle på Frogner til terrorister, sier Børresen og kaster seg inn i voldtektsdebatten.

VGTV: Slik forsvarer du deg mot en overgriper

Hun tror at asylsøkere føler seg mistenkeliggjort.

- Dersom enkelte grupper er overrepresentert i kriminalitet må vi tørre å snakke om det. Men vi må gjøre det presist. En utlending i Norge kan være hva som helst. Og at en person har utenlandsk utseende trenger ikke bety at han er utlending eller asylsøker.

LES OGSÅ: Kjønnsforsker: Det handler veldig lite om sex

Oslo-ordfører Fabian Stang sier seg enig med Børresen, men syns dette er en uviktig debatt akkurat nå.

- Hvem som har begått voldtektene er akkurat nå like interessant som hvilken type lyspærer man skal bruke i lyssetting av parker og stier - det viktigste er å få stoppet disse overfallsvoldtektene, for sånn som dette kan vi ikke ha det.

- Dette er jo nesten drap, sier han.

KRONIKK: Voldtekt raserer familier

Han har de siste dagene fått en del kritikk for sitt forslag om å sperre inne asylsøkere for å forhindre voldtekt. Men det er ikke hans fokus nå som enda en helg er forbi og igjen ligger fem voldtektsanmeldelser, hvorav en er overfallsvoldtekt, på politimesterens bord.

- Jeg er jo enig med Ida Børresen. Det jeg sa til Aftenposten ble forvridd i media. Alt jeg sa var at vi burde diskutere om sterkt traumatiserte unge menn og kriminelle som kommer til landet og søker asyl bør ha full tilgang til samfunnet med en gang. Jeg sa ikke at vi skulle putte folk i fengsel.

- Men dette er en så utrolig marginal debatt akkurat nå. Vi må fokusere på å få stoppet dette, ikke diskutere hvem som står bak, det kan vi gjøre senere, sier han.

- Helt konkret, hvordan skal dere få stoppet voldtektene?

- Det viktigste nå er at politiet får de ressursene de trenger for å bedrive spaning, patruljering og etterforskning slik at overgriperne blir tatt og havner der de hører hjemme. I fengsel. Det er et håp at mulig overgripere besinner seg om de vet at sannsynligheten for å bli tatt er overhengende.

- Hvordan skal det finansieres?

- Her er det klart at både justisdepartementet og Oslo politidistrikt må vurdere hvor store ressurser de trenger for at Oslo skal bli en trygg by å ferdes i, sier Stang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder