F.v.: Kenneth Svendsen, Ketil Solvik-Olsen, Christian Tybring-Gjedde og Jørund Rytman under presentasjonen onsdag av Frps alternative statsbudsjett. Foto: SCANPIX

Frps budsjett innenfor handlingsregelen

Frps alternative statsbudsjett for 2012 er skrudd sammen på en helt annet måte enn regjeringens, men partiet holder seg formelt innenfor handlingsregelen.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Helt tilfeldig. Det bare ble slikt, forsikrer partiets nye finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen.

Han legger til at budsjettet ikke er tilpasset andre partier på borgerlig side, ut over en håndfull punkter der de fire har felles merknader til regjeringens budsjett.

Onsdag la Solvik-Olsen og resten av finansfraksjonen i partiet fram et solid tallmateriale. Partileder Siv Jensen var så trygg på sine undersåtter at hun ikke engang var til stede.

Det manglet ikke på talloversikter som bygger på det resonnement at massive skattelettelser på 21 milliarder kroner, veiinvesteringer på 15 milliarder og 3,4 milliarder til bane, for å nevne noen store poster, skal få den økonomiske virksomhet i landet til å blomstre og dermed gi inntekter til statskassen som overstiger det som ble satset.

Frps modell

Dette er ikke helt rødgrønn måte å sette opp budsjett på, heller ikke blå eller sentrumsfarget, men Solvik-Olsen forsvarer Frps modell.

- I vår verden er det er det riktig å få fram slike effekter og vise dem på inntektssiden. I sum bruker vi marginalt mer enn regjeringen, men holder oss formelt innenfor handlingsregelen, for dem som er opptatt av den. Og vi kan sannsynliggjøre langt bedre utnyttelse av statens penger, sier den finanspolitiske talsmannen.

Frp vil blant annet slanke offentlig sektor med over 15 milliarder kroner. Dessuten vil partiet at staten skal betale all oppsamlet gjeld ved veibygging, utgifter som i dag dekkes av bompenger. Bare dette beløper seg til 17 milliarder kroner.

- Jo lenger den rødgrønne regjeringen sitter, desto mer daukjøtt er det i systemet. Vi etterlyser helt andre visjoner og annen handlekraft fra en regjering som har så enorme summer å bruke, sier Solvik-Olsen.

Handlingsrom

Han lover at Frp vil bruke handlingsrommet i budsjettet til å styrke næringslivet, stimulere arbeidsinnsatsen, fjerne flaskehalser i økonomien, ved å investere i infrastruktur, og satse på forskningsmiljøer i verdensklassen. Frp vil neste år anlegge 85 kilometer ny motorvei.

Helse er et annet område som prioriteres høyt. Frp vil bevilge 2,5 milliarder kroner ekstra til raskere pasientbehandling. Lov og orden står også sentralt i Frps program, og politiet kan regne med ytterligere 470 millioner, dersom partiets budsjett skulle bli vedtatt.

Styrket kommuneøkonomi inngår i parties løfter fra før valget, og her settes det inn tre milliarder kroner.

Med Frps skattelettelser vil en gjennomsnittsfamilie få rundt 500 kroner mer å rutte med i måneden. Solvik-Olsen mener Frp fortsatt er et parti i Anders Langes ånd, selv om beløpet kanskje ikke er grensesprengende.

- Vi kan ikke oppnå alt på ett budsjett. Men det er et skritt i riktig retning, sier han.

Les også

 1. Carl om forholdet til Siv: - Hvilket forhold?

  (VG Nett) Carl I. Hagen karakteriserer forholdet med Siv Jensen som en «isfront» etter han ble vraket som medlem til…
 2. Les hele Carl I. Hagens brev

  (VG Nett) Her kan du lese brevet Carl I. Hagen skrev til Frps stortingsgruppe da han ikke ble valgt inn i Nobelkomiteen.
 3. Carl I. Hagen: - Jeg er ydmyket

  (VG Nett) Rasende over å ha blitt vraket av sine egne som medlem til Nobelkomiteen, tok Carl I.
 4. Kanonmåling for Frp

  Fremskrittspartiet lå med brukket rygg etter et elendig kommunevalg, men fosser fram hele 6,7 prosentpoeng
 5. Ytterhorn danket ut Hagen

  Carl I. Hagen ble i siste liten foreslått som Fremskrittspartiets nye representant i Nobelkomiteen.

Mer om

 1. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

 1. Solvik-Olsen: - Regjeringen skryter på seg arbeidsplasser

 2. SSB: Frp bruker flere oljemilliarder enn opplyst

 3. Frp vil ha stortingsmelding om handlingsregelen

 4. Frp vil godta budsjett styrt av handlingsregelen

 5. Stoltenberg vil bremse oljepengebruken

Fra andre aviser

 1. Frp vil bremse trygden og gi gass på veien

  Bergens Tidende
 2. Frp alene om økt oljepengebruk

  Bergens Tidende
 3. Frp alene om økt oljepengebruk

  Aftenposten
 4. Frp vil bremse trygden og gi gass på veien

  Aftenposten
 5. NRK: Regjeringen skal bruke 3,3 prosent av oljefondet

  Fædrelandsvennen
 6. Frp foreslår alternativ handlingsregel

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no