EN AV FÅ: Tore Bjørgo, som i dag er terrorforsker på Politihøgskolen, er en av de få som forsker på høyreekstreme miljø i landet. Foto: VG

- Forsker for lite på høyreekstreme

De siste ti årene er det verken produsert forskning eller skrevet bøker på norsk om de høyreekstreme miljøene her i landet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter terroren 22. juli gjenoppsto medieinteressen for høyreekstreme miljøer. Anders Ravik Jupskås, som er stipendiat ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, blir ofte brukt som kilde. Han er stort sett alene om å fronte ny kunnskap om høyreekstreme miljøer, skriver Vårt Land.
- Mitt inntrykk er at det forskes veldig lite på disse miljøene i Norge. Jeg har fulgt med på feltet ganske lenge, men det er få andre som har beskjeftiget seg med det samme i nyere tid, sier Jupskås til avisen.

Tore Bjørgo, som i dag er terrorforsker på Politihøgskolen, var på 90-tallet en av de få som forsket på de høyreekstreme miljøene. Bjørgos siste datainnsamling ble avsluttet i 2001, og han sier det mangler ny og omfattende kunnskap om nye, framvoksende høyreekstreme miljøer.

- I løpet av en periode på 10 til 15 år ble miljøet gjennomforsket. Det er opplagt at det er behov for ny forskning og en ny generasjon forskere. Vi kan ikke seile på gammel og delvis foreldet kunnskap, sier Bjørgo.

Jupskås mener også det er gode grunner til å se på feltet igjen.

- Særlig på grunn av framveksten av internett. Jeg tror en del forskere har opplevd det som vanskelig å få innpass, samtidig har disse miljøene vært skeptiske til forskere. Det er synd, for forskere kan sette utviklingen i et samfunnsmessig perspektiv, sier Jupskås.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder