PÅ JOBB: Norske soldater fra Telemark Bataljon kan ha begått krigsforbrytelser i Afghanistan. Foto: Forsvaret

Afghanistan-soldater: - Lite støtte hjemmefra

Reagerer på stormen rundt Forsvaret i Norge

(VG Nett) Etter avsløringen om upassende kommentarer fra norske Afghanistan-soldater blusset opp i mediene, har det vært dårlig stemning i den norske leiren i Meymaneh.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det bekrefter Svein Ola Åndal, som er stabssjef for den norske stabiliseringsstyrken i provinshovedstaden.

- De uttrykker stor misnøye med mangel på støtte. En del uttalelser som har kommet, er det mange som har reagert på. Blant annet at Forsvaret var veldig raske med å generalisere kulturen basert på et enkelt sitat, og satt det i sammenheng med Afghanistan, sier Åndal på telefon til VG Nett.

BAKGRUNN:- Krige er bedre enn sex

En gruppe tilsvarende den soldatene som uttalte seg til mannebladet Alfa tilhørte, var tirsdag tilbake på slagmarken i Faryab-provinsen.

- Det var en merkbar endring. Stemningen før de dro var nok forholdsvis dårlig, forteller Åndal.

- Hensikt å drepe

Det var soldater fra Telemark bataljon som kom med uttalelsene som «å krige er bedre enn sex» og «jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med». Åndal har selv levd tett på blant annet Telemark bataljon i et år, og sier han ikke har sett noen ukultur blant soldatene.

Les også:Kompanisjef lei seg for Afghanistan-uttalelserErna Solberg på VGTV:- Har forståelse for uttalelsene

- Jeg vet ikke hvilket tidspunkt og i hvilken situasjon de uttalelsene har kommet, men det som gjaldt sex og krig var ganske tåpelig. Men dersom det er sagt rett etter en kamphandling, så er adrenalinet høyt og de kan si mye rart, som en del av bearbeidingen, sier han.

Les også:Afghanistan-majorer kalles inn på teppet

Selv om det ikke har blitt holdt et felles møte for soldatene som tjenestegjør i Meymaneh, forteller Åndal at det er snakket mye om temaet i ganger og på kontorer rundt om i leieren de siste dagene.

- Manglende støtte sårer

Han har selv vært i dialog med enkeltsoldater, og sier at mange reagerer på den dømmende holdningen til norske politikere og Forsvarets øverste ledelse hjemme i Norge.

- Det er stor forskjell på hvordan folk reagerer. Noen syns media har fokusert på enkelttilfeller, mens andre blir litt såret av mangel på støtte hjemmefra, forteller stabssjefen.

- De føler at dette er urettferdig da vi er bedt om å være åpne, men ikke støttes når noen trår feil, sier han.

SE BILDET LEDELSEN REAGERER PÅ:Major poserer med vikinghjelm, dødninghode og rocketegn

Åndal presiserer at ingen han har snakket med støtter uttalelsen om at det å krige er bedre enn å ha sex.

Skuffet over oppstyret

- Alle de som jeg har snakket med, og det er ganske mange, har reagert på uttalelsen. Det var ikke noen klok uttalelse. Men rett etter en kamphandling så kan de finne på å si ganske mye rart, som de sannsynligvis angrer på etterpå, sier han.

Han understreker nok en gang at Forsvaret bør være forsiktig med å skjære alle over en kam.

- Det er en del skuffelse hos ganske mange i forhold til at det blir et sånt oppstyr. Spesielt i fra Forsvaret sin side. For det er jo en som har uttalt seg meget uklokt, og så blir hele kulturen dømt deretter. Det føler ganske mange av soldatene som litt urettferdig, sier Svein Ola Åndal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder