Bygde opp kartotek med sexvideoer

Lokket til seg nakenbilde av millionær

- STYGG MOT JENTENE: Politiet la ikke skjul på at de etterforsker det som fremstår som en svært stygg sak under pressekonferansen mandag. Foto: Scanpix

Slik lurte overlegen småjentene

HAMAR (VG Nett) Legen (38) kalte seg selv «Victoria (13)». Han sendte tekstmeldinger til unge jenter han fant i aviser og på internett, og fikk dem til å sende nakenbilder og sexvideoer.

 • Tanja Wibe-Lund

Artikkelen er over ni år gammel

Den overgrepssiktede familiefaren og tidligere overlegen fra Hedmark ble fengslet i Hamar tingrett mandag, siktet for syv voldtekter - hvorav han i seks tilfeller skal ha tvunget jenter til å ha sex med seg selv.

Det syvende tilfellet fant sted på Elverum sykehus, der han skal ha misbrukt en neddopet jente på operasjonsbordet. Så langt er 20 jenter fornærmet i saken. I tillegg står ti nye jentenavn på listen over mulige ofre.

- Han har vært stygg og grov mot mange av disse jentene, opplyste politiet på en pressekonferanse på Briskeby Arena på Hamar mandag.

- Kaller seg «Elin»

Legen har erkjent straffskyld for mye av det han er siktet for, bortsett fra det alvorligste. Han erkjenner faktiske forhold, men nekter for at det kan rammes av voldtektsparagrafen.

VET DU NOE OM SAKEN? Tips VG Nett her

Politiet i Hedmark har sammen med Kripos gått gjennom etterforskningsmaterialet, og funnet et mønster i mannens fremgangsmåte.

- Siktede fant navn på tilfeldige jenter, søkte opp navnet i telefonkatalogen, og sendte en tilsynelatende «feilsendt» melding for å få kontakt, sier politiinspektør og leder av påtaleavdelingen i Hedmark politidistrikt, Rolf Thoresen, overfor VG Nett.

I den «feilsendte» tekstmeldingen kunne det stå ting som: «Hei, vil du være med på aerobic?». Eller han sender et bilde av en ung jente, med følgende tekst: «Synes du kjolen min er fin?».

- Han kalte seg «Elin» eller «Victoria», og oppga å være på samme alder som dem han sendte melding til, som for eksempel 13 år. Målet var å etablere kontakt med unge jenter.
Meldingene gikk til mange mottakere. Av noen fikk han svar.

- Han fulgte da opp med stadig mer intime meldinger, som endte med å utveksle toppløs-bilder. Da startet truslene, har politiet erfart, etter å ha beslaglagt fire datamaskiner og 11 mobiltelefoner i mannens besittelse.

Mannen truet angivelig med å legge nakenbildene på internett, og fikk jentene til å utføre seksuelle handlinger med seg selv mens de filmet med mobilkamera.

BISTANDSADVOKAT: - Jentene har det svært vanskelig

Innrømmer mye

38-åringen erkjente straffskyld like etter pågripelsen 23. oktober, da han var på jobb for Norsk Luftambulanse på Dombås. Da var han siktet for utpressing, trusler og krenkende oppførsel mot unge jenter. Nå har politiet utvidet siktelsen til å omfatte voldtektsparagrafen for å ha tvunget noen til å ha sex med seg selv. Det nekter han straffskyld for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BISTÅR: Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for alle ofrene i overgrepssaken i Hedmark. Foto: Tanja Irén Berg

De siste to ukene har han nektet å stille i politiavhør.
Politiet opplyser at siktede hevder overgrepene var økonomisk motivert. Han skal ha ønsket å bygge opp et kartotek med nakenbilder og intime filmer med unge jenter, for å utveksle de med rike menn.

- Han bruker samme metode når han kontakter han voksne, velstående menn, forklarer politiinspektøren.

LES OGSÅ: - Misbrukte neddopet jente

- Med en tilsynelatende feilsendt melding oppretter han kontakt, igjen under dekke av å være en ung jente. Han utveksler etter hvert bilder, sender bilder han har fått fra unge jenter og later som det er seg selv, og får nakenbilder av mennene tilbake. Dermed skaffer han seg utpressingsmidler, og forlanger penger for å hindre at bildene havner på nett, for VG Nett forklart.

Foreløpig har politiet siktet 38-åringen for trusler mot én mann. Samtidig får VG Nett opplyst at de mistenker at han har truet minst ti menn. Politiet har foreløpig ikke oversikt over hvorvidt mannen har fått penger.

Utgir seg for å være pappa

I noen tilfeller skal siktede ha gått langt i pengeutpressingen.

- Han ringer og utgir seg for å være faren til jenta mannen har sendt intime bilder til. «Hva slags bilder er det du sender til datteren min?» Han tilbyr mannen å gjøre opp med penger, for å unngå at politiet blandes inn.

LES OGSÅ: Mistet legeautorisasjonen

Politiet i Hedmark etterforsker med bistand fra Sunnmøre politidistrikt, ettersom han er siktet for økonomisk utpressing av en mannlig millionær fra Sunnmøre. Dette har han innrømmet straffskyld for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKTET: Overlegens forsvarere Svein Tømmerdal og Krister Øie Braute i retten i forbindelse med varetektsfengslingen. Foto: Kari Tone Sperstad

Den 38 år gamle familiefaren har ekjent at han befølte en tenåringsjente i forbindelse med en operasjon på sykehuset i Elverum. Han filmet overgrepet med mobiltelefon, noe politiet oppdaget under en husransakelse. Ifølge forsvarer Krister Øie Braute nekter legen for at det skal være snakk om voldtekt, slik siktelsen lyder.

- Dette handler om en mye mildere form for utnytting. Min klient angrer også veldig på det han har gjort, sier Braute til TV 2 Nyhetene.

Mannen er siktet for misbruk av stillingen sin. Statens helsetilsyn fratok mannen legeautorisasjonen i forrige uke.

38-åringen ble i 2004 innkalt til avhør hos politiet i forbindelse med at det ble funnet barneporno på en PC på sykehuset Innlandet. Saken ble henlagt. VG Nett får opplyst at det nå kan bli aktuelt å gjenoppta etterforskningen i denne saken.

Les også

 1. - Tvang seks jenter til å ha sex med seg selv

  BRISKEBY ARENA (VG Nett) Politiet mener at legen (38) fra Hedmark har truet seks unge jenter til å ha seksuell omgang…
 2. Lege siktet også for voldtekt

  Siktelsen mot den 38-årige tidligere overlegen ved Sykehuset Innlandet er utvidet til å gjelde voldtekt.
 3. - Lokket nordmenn med falsk bank

  OSLO/ZÜRICH/DUBAI (VG) Nordmannen Umar Farooq Zahoor (35) skal i løpet av fem måneder ha svindlet 27 personer for mer…
 4. - Lege forgrep seg på neddopet jente

  Politiet skal ha videobevis for at en 38 år gammel overgrepssiktet lege fra Hedmark filmet og forgrep seg på ei jente…
 5. Overlegen siktet for frihetsberøvelse

  (VG Nett) Funn på overlegens mobiltelefon gjør at politiet nå har siktet ham for frihetsberøvelse.

Flere artikler

 1. Lege siktet også for voldtekt

 2. Ber om ti års forvaring for «Helikopterlegen»

 3. Legen var venn av familien. Nå etterforsker politiet om han truet til seg toppløsbilder av deres 13-årige datter

 4. Helikopterlegen nekter skyld for det meste

 5. - Betyr det at jeg er trygg nå, mamma?

Fra andre aviser

 1. Lege siktet for SMS-voldtekt

  Aftenposten
 2. Lege siktet også for voldtekt

  Aftenposten
 3. Utvider siktelse mot hedmarkslege

  Aftenposten
 4. Flere ofre i nettovergrepssak

  Fædrelandsvennen
 5. - Legen truet med å skade hesten min

  Aftenposten
 6. Mann siktet for nettovergrep mot mindreårige jenter

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no