Frp er «kvinnedårligst», mens SV har flest kvinnekandidater

MANN OG KVINNE-KANDIDAT: Carl I Hagen er ordførerkandidat for Frp i Oslo, mens Marianne Borgen er SVs kandidat i Oslo. Frp er minst flinke til å ha fått frem kvinnelige ordførerkandidater, mens SV har vært det flinkeste partiet, ifølge TV2. Foto: Trond Solberg/Krister Sørbø

Sju av ti ordførerkandidater er menn

72 prosent av dem som er nominert til å bli ordførere ved høstens kommunevalg er menn.

Artikkelen er over ni år gammel

TV 2 har gått gjennom alle listene de sju største partiene stiller til høstens kommunevalg. Kartleggingen viser at 72 prosent av listetoppene er menn, mens altså bare 28 prosent av listetoppene i kommunene er kvinner.

- Det gamle ordtaket om at ordføreren er bygdas fremste mann ser ut til å bli stående ved lag også etter kommunevalget, sier valgforsker Hanne Marthe Narud (UiO).

Ikke helt uventet har Fremskrittspartiet dårligst kjønnsbalanse på toppen av listene, mens SV ligger best an. 84 prosent av listetoppene til Frp er menn. Deretter er det et langt sprang til Høyre og Senterpartiet med 74 prosent menn på topp. Venstre har 71 prosent mannlige listetopper, og det samme gjelder Arbeiderpartiet. KrF er nest best på likestilling med 66 prosent menn og 34 prosent kvinner, mens SV har en kvinneandel på 40 prosent på toppen av sine lister, og 60 prosent menn.

Mer om

  1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  2. Fremskrittspartiet (Frp)

Flere artikler

  1. Pluss content

    – Vil ha inn flere kvinner

  2. Ap-er om mannsdominans i norsk politikk: - Kvinner er for sårbare

  3. Vil krysse frem kvinnelige politikere

  4. Heikki Holmås får kamp om førsteplassen i Oslo

  5. Slik bekles ordfører-Norge av menn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder