LANDSIDEN: Anders Behring Breivik ankom landsiden ved Thorbjørn-kaia og ble møtt av vakt Simen Brænden Mortensen, som trodde at han var politi, slik han hevdet. Her er Breivik på landsiden under rekonstruksjonen av hendelsene i august. Foto: Trond Solberg

«Det er en politimann som skyter folk. Folk er drept»

Vakten på Utøya forklarte seg om Breiviks ankomst

OSLO TINGHUS (VG Nett) Etter at AUF-vakt Simen Brænden Mortensen hadde sluppet Breivik over til sommerleiren, hørte han lange skuddserier fra Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi sitter slik at vi ikke har utsyn til øya. Så hører jeg noen lyder. Jeg hører tre skudd. Jeg visste at han hadde våpen, jeg visste jo det, forklarte Mortensen for Oslo tingrett.

Under sommerleieren på Utøya jobbet Mortensen i AUFs arbeidsgjeng, og hadde ansvar for billetter og registrering av trafikk til og fra Utøya. Han satt derfor stort sett på landsiden, i et lite vakttelt helt nede ved kaia.

Det var hit Anders Behring Breivik kom kjørende i en leid, sølvgrå Fiat Doblo like før klokken 17 den 22. juli ifjor.

- Han kjørte veldig rolig og kontrollert ned bakken. I det han kommer ned og svinger inn på plassen, så stopper han litt før han finner en plass nede ved vannet, forklarte Mortensen.

Ute av bilen sa Breivik til Mortensen at han hadde kommet for å sikre øya etter bomben i Oslo. Han var utkledd som politibetjent og kalte seg Martin Nilsen. På skulderen hadde han et falsk politiemblem, og til låret en pistol festet til et hylster.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i tekst og bilder her

Stusset over bilen

Mortensen stusset over at politimannen kom i en sivil bil, men konkluderte raskt med at alle uniformerte biler måtte befinne seg i Oslo.

Han påkalte fergekapteinen for at «MS Thorbjørn» skulle komme over til landssiden og plukke opp politimannen og flere andre som sto og ventet på å komme seg over til Utøya.

Da han så «MS Thorbjørn» forlate landssiden med kurs for Utøya, sendte han en tekstmelding til en kamerat og varlset om at det var bevæpnet politi på vei over. Klokken var da var 17.14.

Kort tid etterpå hørte han tre skudd.

Les videre under bildet...

VAKT: Simen Brænden Mortensen var vakt med fergekaia da Breivik ankom. Han forklarte seg i dag for Oslo tingrett. Foto: Helge Mikalsen

Fikk panikk

Da Mortensen hørte de første skuddene, var hans første tanke at politimannen testet våpenet han hadde med seg.

- Min første tanke var «hvorfor i all verden gjør han det», forklarte han.

Den unge AUF-eren måtte trekke pusten dypt og hadde vanskelig for å snakke om de dramatiske minuttene da han skjønte at politimannen han nettopp hadde sluppet over til Utøya, var i ferd med å ta livet av vennene hans.

Mortensen fortalte VG i går at han hadde planlagt å ikke se på Breivik mens han forklarte seg. Han valgte i stedet å holde blikket festet på aktor Svein Holden under hele forklaringen.

- Så hører jeg to lengre skuddserier. Vi på landsiden blir grepet av panikk, vi går ut av teltet og ser mot øya. Noen ringer over til øya. Jeg vet ikke hvem de snakker med, men beskjeden er klar: «Det er en politimann som skyter folk. Folk er drept», forteller Mortensen, som selv er lokallagsleder i Hamar AUF.

Mortensen tenkte at det var en politimann «det hadde klikket for» etter angrepet mot Oslo.

- Min tanke når det smalt i Oslo var at det var islamister. Jeg tenkte at dette var en som ville hevne seg på minoritetsungdom. Det var mange av dem på øya den dagen.

Varslet politiet

Sammen med de andre personene som befant seg på landsiden prøvde han å komme igjennom til politi og ambulanse.

- Jeg registrerte ikke at det var noen som kom igjennom på det tidspunktet. På et eller annet tidspunkt er det noen som roper «kom dere inn i bilene, nå kjører vi». Jeg røsker med meg telefonen og hopper i neste bil, forklarte han.

Ute ved Utøya så de «MS Thorbjørn» bakke ut og forlate øya igjen. Mortensen og de andre fryktet at det ville komme flere politimenn for å hjelpe Breivik, slik han hadde sagt.

- Vi ble først enige om å reise til Drammen, fordi det var for farlig i Oslo, men etter hvert blir vi enige om å kjøre til Sandvika. Underveis får sjåføren kontakt med politiet. Jeg kom gjennom rett etterpå. Jeg ga beskjed om at det var en mann i politiuniform som går rundt med våpen. Jeg sa jeg hadde sett pistol og et tyngre gevær, fortalte Mortensen.

I Sandvika fikk de beskjed om at politiet var i gang med å organisere hjelp.

Les mer: Skipperen på «MS Thorbjørn»: - Han snakket raskt og bestemt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder