TRENGER HJELP: Ari Behn og Märtha håper de nå har funnet en passende au pair for sine tre barn. Her er hele familien fotografert etter dåpen til Emma Tallulah i fjor. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Faksimile: GreatAuPair.com
TRENGER HJELP: Ari Behn og Märtha håper de nå har funnet en passende au pair for sine tre barn. Her er hele familien fotografert etter dåpen til Emma Tallulah i fjor. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Faksimile: GreatAuPair.com

Märtha og Ari fikk napp på amerikansk nettside

INNENRIKS

Prinsesse Märtha og Ari Behns nye au pair kan forvente seg en mediterende og leken familie.

Publisert: Oppdatert: 13.12.10 09:17

Av: Ingunn Viken , Morten Samdal og Morten Hegseth

- Vi kan bekrefte at vi har annonsert etter en ny au pair. Annonsen er nå fjernet fordi vi har funnet noen vi tror vil egne seg. Siden vi vil at barna våre skal lære engelsk, velger vi en au pair med engelsk som førstespråk, skriver Ari Behn i en SMS til VG.

Vet du noe om denne saken? Tips oss!

Nylig søkte familien i Lommedalen etter ny au pair, og eventuelt en barnepike på den amerikanske internettsiden GreatAuPair.com.

På familiens jobbannonse var det et bilde av en vinterkledd Ari Behn sammen med hans og prinsesse Märtha Louises tre barn. Lørdag ettermiddag ble den fjernet fra jobbformidlingssiden.

- Sporty familie

Jobben vil ifølge annonsen innebære barnepass, rydde, lage sunn mat, vaske klær, husarbeid, kjøre barna til aktiviteter, handle matvarer og lignende oppgaver.

Har din familie au pair? Hvorfor/hvorfor ikke? Debatter saken nederst i artikkelen!

Familien vektlegger i sin annonse at au pairen må være til å stole på, samt utadvent, kreativ, positiv, selvstendig og morsom. Informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gjeruldsen bekrefter overfor VG at det er prinsessen og Ari Behns annonse.

Ifølge profilen er prinsessen og familien hennes en leken og sporty familie som er glad i turer i skogen, aking, skigåing, vannsport, svømming og fiske. De skal også være glad i bøker, teater, musikk, meditasjon og det spirituelle.

Som au pair hos Märtha og Ari får man ifølge annonsen bo i en egen del av huset. I tillegg får du språkkurs, TV, internett og bil til egen disposisjon og en ukelønn på mellom 600 og 1200 kr, som er den summen de andre familiene har i sine annonser.

Røykeforbud

De eneste absolutte kravene som Märtha og Ari stiller til den kommende au pairen er at vedkommende må være en ikke-røykende kvinne og i stand til å ta vare på tre barn, snakker engelsk, at man har gyldig førerkort og kan jobbe 20-30 timer i uken.

Forsker: - Au pair fungerer som hushjelp

I dag har 2500 familier i Norge en au pair boende hos seg. Ordningen er blitt kritisert for å bidra til at unge kvinner blir utnyttet som billig arbeidskraft.
Forsker i Fafo, Cecilie Øien mener at det er på tide å definere arbeidet til en au pair som nettopp arbeid og ikke kulturutveksling.

- De fleste familiene som ønsker seg en au pair oppgir at de trenger hjelp til husarbeid i familien, ikke fordi de i hovedsak ønsker kulturutveksling, sier Øien.

I august i fjor leverte hun en rapport til Utlendingsdirektoratet (UDI) hvor hun oppfordret UDI om å endre au pair-ordningen. Rapporten konkluderer med at ordningen som egentlig var en ordning for kulturutveksling, i økende grad har blitt en ordning for familier som trenger arbeidskraft, og unge mennesker som trenger penger.

Øien mener ikke at det er noe galt i ordningen i seg selv, men at man må begynne å kalle en spade for en spade.

- Ordningen er tenkt som en utveksling der ungdommen får kost og losji og lommepenger mot å bidra med arbeidsoppgaver i hjemmet. Slik er det ikke lenger. Vi må slutte å bruke familiebegreper som «vertsfar», «vertsmor» og «lommepenger». Det au pairene gjør i familien er arbeid, og det burde myndighetene definere det som også, sier hun til VG.

Her kan du lese mer om