SKUTT: En av mannskapet på Hopen ble i natt angrepet av en isbjørn under en fottur, og skjøt isbjørnen i selvforsvar. Foto: Lene Fagerbakke/sysselmannsbetjent

Skjøt isbjørn i selvforsvar på Svalbard

(VG Nett) En isbjørn ble skutt på Svalbard-øya Hopen natt til søndag. Mannen som skjøt isbjørnen i selvforsvar, kom uskadd fra hendelsen, men måtte søke ly for en annen isbjørn.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

En av mannskapet på Hopen ble i natt angrepet av en isbjørn under en fottur og skjøt bjørnen i selvforsvar, melder Svalbardposten.

Sysselmannen opplyser til VG Nett at mannen klokken 22.20 ringte inn og varslet at han hadde skutt en isbjørn som hadde kommet mot ham.

Da hadde han først skutt flere signalskudd med gevær, uten at bjørnen hadde sluttet å nærme seg.

- Til slutt felte han den på 15 meters hold, sier Per Andreassen, vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen til Svalbardsposten.

Sysselmannen rykket ut med helikopter i 02-tida natt til søndag. Men de brukte tre timer på å finne mannen, som da hadde forskanset seg i en hytte som blir brukt av meteorologene på Hopen værstasjon.

- Vi lette først etter ham i en annen hytte, før vi fant ham, sier vakthavende hos sysselmannen på Svalbard, Lene Fagerbakke, til VG Nett.

Østligste værstasjon

Værstasjonen Hopen er den østligste bemannede observasjonsposten meteorologisk institutt har i Arktis. Området er fullt av isbjørner.

- Det var fem isbjørner i området da vi kom til stedet, sier Fagerbakke.

Øya hopen ligger 200 kilometer øst for sørspissen av Spitsbergen på Svalbard. Det finnes ikke vann eller elver på øya, heller ikke havner, og øya er ofte vanskelig tilgjengelig på grunn av drivis og tåke. Ifølge Meteorologisk Institutt oppholder det seg til daglig fire meteorologer på øya.

Artikkelen fortsetter under bildet

VÆRSTASJON PÅ ISHAVSØY: Hopen værstasjon er den østligste i Arktis. Foto: Scanpix

Sjeldent

Men selv om området er fullt av isbjørn, er det likevel sjelden kost at turgåere må skyte bjørnene.

- Dette skjer en tre-fire ganger i året. Såvidt jeg vet har det skjedd to ganger i år, sier Fagerbakke.

Sysselmannen rykket ut med helikopter i natt med , og fant den skutte bjørnen på fjellet nord for stasjonen. Like etterpå fant de også mannen, som hadde tatt seg inn på en hytte i området.

Situasjonen oppsto da mannen gikk på tur med en hund nord for den meteorologiske stasjonen.

Sysselmannen fikk oppringing fra mannen like etter at han hadde skutt bjørnen.

- Han hadde først skutt flere signalskudd og varselskudd med geværet, uten at det stoppet bjørnen. Til slutt felte han den på 15 meters hold, sier Per Andreassen, vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen.

- Plutselig sa mannen: «Nå må jeg avslutte for nå kommer det en bjørn til.» Siden fikk vi ikke kontakt med ham. Dermed endret situasjonen seg til å bli en redningsutrykning, sier Andreassen.

Bjørnen ble brakt til Longyearbyen og flådd av mannskap fra Sysselmannen søndag formiddag. Det viste seg å være en svært mager hannbjørn på litt over 200 kilo.

ISBJØRN: En mann måtte skyte en isbjørn i selvforsvar på Svalbard natt til søndag. Isbjørnen på bildet har ikke noe med saken å gjøre. Foto: Kjell Arild Bakke

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder