DØDE: Lille julaften sovnet Tommy Berg inn. Han rakk dessverre aldri å få oppfylt sitt siste ønske - å dra på ferie med sin nærmeste familie. Foto: Trond Sørås

Foreslår lovendring etter Tommys død

Vil forhindre erstatningskutt på dødsleiet etter VG-sak

(VG Nett) Ett år etter at Tommy Berg ble gravlagt, vil Høyres stortingsgruppe endre lovverket: De vil nå hindre at Staten krymper erstatningen når pasienter er døende etter legetabbe.

Katrine Lia
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Etter legetabben kuttet Staten ménerstatningen til kreftsyke Tommy Berg ned til en brøkdel. Begrunnelsen var at mannen var døende, og derfor ikke behøvde resten av pengene. Tommy sovnet inn lille julaften 2008.

Nå vil Høyres stortingsgruppe endre den sjeldne unntakshjemmelen i loven som gjorde dette mulig.

- Det er en direkte følge av VGs sak. Derfor foreslår vi et tillegg i paragraf 3-9 hvor måten ménerstatningen blir utbetalt på avgjøres av den som har fått erstatning, sier Sonja Sjøli (H) i helse- og omsorgskomiteen.

BAKGRUNN:Fratatt erstatning fordi han er dødssyk

Forventer flertall

Lovforslaget blir fremmet i Stortinget i dag.

- Dette forventer vi et flertall for i Stortinget. Noe annet ville være oppsiktsvekkende, sier Sjøli.

- Det nytter å kjempe! Nå håper jeg at forslaget blir hørt, sier Tommys enke Toril Mjanger til VG.

VG fulgte Tommys sak fra han lå på dødsleiet og slåss mot Norsk Pasientskadeerstatning, (NPE). Hans kamp vakte stort engasjement blant avislesere og politikere.

6811 personer deltok i støttegrupper for Tommy på nettsamfunnet Facebook.

Facebook-storm

Tobarnsfaren ble tilkjent erstatning etter at kreften ble oppdaget altfor sent. To dager før han giftet seg, fortalte legene at han aldri kom til å bli frisk.

NPE brukte en sjelden unntakshjemmel i skadeerstatningslovens § 3-9 i Tommys sak.

- Hvis loven hadde vært i tråd med lovforslaget, så hadde Tommy Berg fått hele erstatningen sin, sier Tommys tidligere advokat Jan Inge Thesen.

- Tommy visste at livet snart var over, og ville gi familien gode minner om seg selv ved å ta dem med på en reise til varmere strøk, sammen med betalt helsepersonell. Fordi han fikk så lite, klarte ikke han å oppfylle dette ønsket. I stedet gikk pengene han fikk til å betale gjeld, sier Thesen.

- Mange i lignende situasjon som har henvendt seg til oss via Facebook og VG. De har takket for at vi har orket å jobbe med dette, sier Toril Mjanger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder