BEKJEMPET BIKKJEKULDEN: Eier Arvid Skoglund er overlykkelig over å ha hunden Pia tilbake. Foto: PRIVAT

Mirakelhunden Pia overlevde 20 dager i ned mot 30 minus

TROMSØ (VG) Hun stakk av etter en bilulykke og var borte i 20 dager. Lørdag var dvergpuddelen Pia tilbake i matfars armer.

  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi hadde avskrevet henne, og trodde ikke hun ville overleve så lenge utendørs, sier en rørt eier, Arvid Skoglund fra Gratangen i Troms.

Familiens kjæledegge endelig er tilbake på plass, men den to og et halvt år gamle hunden er sliten etter å ha oppholdt seg ute under til dels barske forhold siden 22. januar.

På det meste har det vært under 30 minusgrader i området.

- Det er et under at hun overlevde, sier Skoglund til VG.

Løp til skogs

Dramatikken startet da Skoglund mistet kontrollen over bilen han selv, kona, to barnebarn og «Pia» satt i ved Setermoen i Bardu kommune. Ferden endte utfor veien og i et tre. Hunden var ikke i bur.

- Da vi åpnet dørene, stakk Pia til skogs, sier matfaren.

HAR DU GODE DYREHISTORIER? TIPS VG!22 00 00 00 || SMS/MMS til 2200 || 2200@VG.NO

Familien slapp unna uten alvorlige skader, men Skoglund ble liggende fire dager på Narvik sykehus.

Leteaksjon

Det ble opprettet en savnet-gruppe på Facebook og satt inn annonse i avisen. Familiemedlemmer og andre frivillige lette febrilsk.

Dagen etter ulykken ble hunden observert, men den var vettskremt, og nektet å la seg fange. Så sank temperaturen, og med den håpet. Så, sist fredag, skjedde det utrolige:

- Vi var helt «nedimellom». Så fikk vi høre at en mann med to hunder hadde sett sporene av Pia. Hun ble funnet under en slags gamme, eller et vedskjul. Vi tror hun har søkt ly der, og at det har berget henne, sier Skoglund.

Etter en kjapp tur hos veterinæren for undersøkelse og intravenøs næring kom hun lørdag hjem til matfar og matmor.

Skoglund tror hunden har spist gress for å få i seg næring. Nå fôres hun forsiktig opp igjen.

- Vi er så glade for å få henne tilbake. Nå har vi hatt ei natt sammen. Pia får sove i vår seng, sier Skoglund, som sender en stor takk til mannen som fant hunden.

- Hvis hun hadde blitt ute i det været vi har hatt i helgen, med regn, sludd og så snø, ville hun ikke overlevd.

PS! Pia er ikke den første mirakelhunden VG Nett har skrevet om. I 2008 skrev vi om Bonzo som overlevde en uke begravd under snømasser på Sørlandet. I 2008 brakte vi bildene av en hund som ble påkjørt i over 100 kilometer i timen - men på mirakuløst vis overlevde ved å bli fanget i grillen på ulykkesbilen. Og i november i fjor skrev vi om beagelen Daniel som lurte døden og overlevde gasskammeret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder