TATT SENERE: 13. august var massemorder Anders Behring Breivik (32) tilbake på Utøya for å forklare hvordan han massakrerte 69 personer. Foto: GISLE ODDSTAD/VG

- Breivik pågrepet senere enn tidligere kjent

(VG Nett) Massemorder Anders Behring Breivik (32) ble pågrepet 5-6 minutter seinere enn først antatt.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det fremgår i Nordre Buskerud politidistrikts redegjørelse til justisdepartementet.

Etter det VG Nett får opplyst, gikk Beredskapstroppen i land på Utøya med den første båten klokken 18.25-18.26. Det betyr at tidspunktet for når de tungt bevæpnede tjenestemennene fra Oslo politidistrikts spesialenhet ankom, er forskjøvet med ett til to minutter fra det som tidligere har vært kjent.

- Beredskapstroppens oppmøtested var ved Storøya, hvor de var cirka klokken 18.09. Da politiet ankom øya, ble gjerningsmannen raskt pågrepet. Ifølge beredskapstroppen skal det ha skjedd klokken 18.27. Materiale fra Nordre Buskerud angir et noe senere tidspunkt, mellom 18.32 og 18.34, sier justisminister Knut Storberget i Stortinget i dag.

Følg utspørringen i Stortinget live nå

Etter det VG Nett får opplyst, ankom Beredskapstroppen øya med sin andre båt vel ett minutt etter den første båten. Deretter tok det vel 4-5 minutter før Breivik ble pågrepet ca. klokken 18.32-18.34.

LES OGSÅ: Karin Elena ble drept like før Breivik ble tatt

Har gjennomgått loggene

Etter det VG Nett får opplyst, var den dårlige sambandsdekningen noe av årsaken til at tidspunktene for pågripelsen nå er endret. Etterforskningen har nå gjennomgått loggene fra terrorangrepet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere dette, sier advokat Siv Hallgren, som er en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i terrorsaken.

Ifølge justisministeren, ble Oslo politidistrikt informert om skytingen på Utøya via oslopolitiets liaison i justisdepartementet, som hadde telefonkontakt med sin datter på Utøya.

- Oslo politidistrikt ble informert om skytingen på Utøya klokken 17.29, sier Storberget.

Tidspunktene for når massemorderen ble pågrepet er spesielt sentralt for etterlatte som har mistet noen under massakren. Flere pårørende har tidligere stått frem i media og stilt kritiske spørsmål om politiets reaksjonstid kunne ha spart liv.

- Usikkerheten var en del av situasjonsbildet for dem som gjorde mange krevende vurderinger, sier Storberget.

- Det er ikke utarbeidet en egen instruks om «skyting pågår», men temaet er omhandlet i «Håndbok for innsatspersonell» som er en del av politiets beredskapssystem, sier Storberget.

LES OGSÅ: - Operasjonen er fullført, det er akseptabelt å overgi seg til Delta

Breivik ringte operasjonsleder ved Nordre Buskerud politidistrikt to ganger under den grufulle massakren.

Da politiet forsøkte å ringe ham tilbake, fikk de ikke kontakt. Deretter fremholdt drapstoktet i vel 26 minutter til før Breivik nok en gang ringte til politiet på nytt - minutter før han ble pågrepet.

- Lite tilsier at han hadde til hensikt å overgi seg da han ringte første gangen. Dette fordi samtalen ble fulgt av hurtig skuddtakt, opplyste justisministeren.

Politiet innhentet ekstern kompetanse

- I forbindelse med pågripelsen av siktede meldte Beredskapstroppen tilbake til sin stab at tidspunktet for pågripelse var kl. 18.27. Nordre Buskerud angir et noe senere tidspunkt, mellom kl. 18.32 og 18.34, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik til VG Nett.

Politiets evalueringsutvalg har innhentet ekstern kompetanse på analyse av tidskontroll og synkronisering av klokker.

- Det videre evalueringsarbeidet vil kunne frembringe mer informasjon som kan føre til en justering, samt konkretisering av tidspunktene for hendelsene langs tidslinjen for politioperasjonen, sier Refvik.

Ifølge politidirektøren, nærmer de lokale evalueringsrapportene seg ferdigstillelse, og justisministerens redegjørelse i Stortinget i dag er et godt tidspunkt for å kommunisere dette.

- Informasjonen om pågripelsestidspunktene har fremkommet gjennom politiets eget, lokale evalueringsarbeid. De lokale evalueringsutvalgene har ved gjennomgang av lydlogger, sammenholdt mot telefoni, film, samt samtaler med tjenestemenn fra Beredskapstroppen og Nordre Buskerud politidistrikt, bidratt til å etablere den nødvendige oversikten som skal til for å kunne angi et pågripelsestidspunkt. Evalueringsarbeidet har som mål å frembringe et verifisert pågripelsestidspunkt, sier Refvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder