Storbrann på Festningen restaurant i Oslo

Det har brent i Festningen restaurant tilknyttet Akershus festning i Oslo sentrum. Brannvesenet vil drive etterslukking til søndag morgen.

Publisert:

Vaktkommandør i brannvesenet, Robert Gudmundsen, forteller til VG at brannen er slukket, og at brannvesenet startet med etterslukking klokken 07.00 søndag.

Politiet er ferdig på stedet, og Forsvaret vil stå for sikring av området. VG får bekreftet at brannvesenet har meldt kontroll på brannen.

13 personer ble evakuert, i tillegg var det mange selvevakuerte fra restauranten.

Gjester som ikke har vært i kontakt med helsepersonell, men føler ubehag, oppfordres til å ta kontakt med legevakt.

De evakuerte ble ivaretatt av ambulansepersonell på stedet. En er fraktet til legevakt med lettere skader.

– Det er full fyr i hele bygget, og røyken sprer seg i hele Oslo sentrum, skrev politiet på Twitter tidligere lørdag kveld.

Rykket ut med 15 enheter

På et tidspunkt i løpet av kvelden hadde brannvesenet totalt 15 enheter til stede ved brannen. Som enhet regnes alt fra brannbiler, vanlige biler til ATV-er.

Brannen ble beskrevet som utfordrende for røykdykkerne siden det var høyt oppe.

– Vi har avsluttet innvendig røykdykkerinnsats og driver nå og slukker fra utsiden, og så blir det en vurdering av videre innsats, fortalte vaktkommandør Arvid Nordstrand til VG klokken 22.00 lørdag.

Da var det fortsatt ikke kontroll på brannen. Nordstrand regner med å være på stedet fram til klokken 09.00 i søndag, og sannsynligvis utover dagen.

Brannvesenet har blant annet fått bistand fra Asker og Bærum brannvesen som sendte et en stigebil.

Konstruksjonen er gammel og det er trevirke, så det brenner godt, sier politiets innsatsleder på stedet, Gunnhild Finne Nilsen, til VG.

Nordstrand opplyser at det ikke er fare for spredning – fordi restauranten ligger alene i forhold til andre bygg.

Fredet bygg

Bygget eies av Forsvarsbygg, men leies ut til Fauna Eiendom. Det er Furuseth-gruppen som driver restauranten hvor det brenner. Det opplyser Caroline Waack, pressevakt i Forsvarsbygg.

– Det er vårt bygg, og det er vernet grunnet den kulturhistoriske verdien. Det er en del av Akershus festning, som er en av våre nasjonale festningsverk.

Det var drift på stedet da brannen brøt ut. Waack sier at de har ansatte til stede, men at situasjonen håndteres av brannvesenet.

– Bygget er en del av Akershus festning, men ligger ikke på indre festning, men på sjøsiden.

– Første melding gikk ut på at det var røykutvikling i ventilasjonsanlegget. Utover det er det vanskelig å si mer om brannårsak nå, sier Gunnhild Finne Nilsen til VG.

– Fullt av viktige nasjonalskatter

Seksjonssjef i Seksjon for fredning og verneplaner, Sigrid Murud, sier det er for tidlig å si noe om hvor mye som har gått tapt i bygget fra 1836, som ble bygget som fengsel.

– Det viktigste er at man fikk evakuert folk først. Branner er noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne og det får store konsekvenser, sier hun til NTB.

– Hele området rundt Akershus festning er fullt av viktige nasjonalskatter, så det var en ubehagelig følelse. Vi ble lettet da vi fikk høre at det var liten spredningsfare. Det ligger litt for seg selv, derav navnet «Det ensomme fengsel».

Advarer mot røyk

Røyk fra brannen spredde seg i nærområdet, og tidvis trakk den inn mot byen.

– Brannrøyk er ikke sunt. Vi oppfordrer folk til å holde seg unna den røyken man påtreffer. Du burde lukke vinduer og holde deg, unna, sier Nordstrand til VG.

I løpet av kvelden avtok røyken, og gikk rett til vers. Men politiet advarte om at dette er forhold som kan endre seg.

Bygget som restauranten holder til i ble opprinnelig bygd som fengsel i 1836.

Siden har huset blitt brukt som laboratoriekjøkken og kontorbygg. Forsvarsbygg startet et renoveringsprosjektet og bestemte at huset skulle brukes til restaurantdrift.

Daglig leder Stig Olle Friberg hos Festningen Restaurant sier til TV 2 at han ikke er til stede, men er blitt informert om brannen.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd. Jeg har heller ingen kommentar, sier Friberg til TV2.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no