ETTERFORSKNING: For å løse alvorlig kriminalitet kan politiet bruke skjulte etterforskningsmetoder som informanter og

Hva er en politiinformant?

VG har samlet spørsmål og svar på hva det vil si å være politiinformant, når politiet kan bruke skjulte etterforskningsmetoder og hvorfor metodene er kontroversielle.

Publisert:

Lørdag avslørte VG at en politimann i Sør-Øst politidistrikt ba Bård Lanes (33) om å innhente informasjon om en voldsdømt mann. Seks uker senere ble Lanes skutt og drept på åpen gate i Tønsberg.

Les saken her: Drapet på politiinformanten

Men hva betyr det egentlig å være en informant for politiet?

Hva er en politiinformant?

En person som frivillig gir eller innhenter opplysninger under instruksjon fra politiet. En informant er gjerne del av - eller kjenner til - et kriminelt miljø.

Når bruker politiet informanter?

Politiet kan bruke informanter for å avdekke alvorlig, samfunnsskadelig kriminalitet eller få kunnskap om hvor de skal bruke ressursene sine. Informanter skal ikke brukes dersom man kan få samme informasjon fra åpne kilder.

Lite er kjent om hvordan politiet jobber med informanter. Detaljene står i et hemmelig regelverk.

Hvorfor gir noen kriminelle info til politiet?

Informanter kan ha ulik motivasjon. Noen ønsker å oppklare kriminalitet, andre kan ønske å ødelegge for konkurrenter, hevne seg, bryte ut av miljøer eller selv få mildere straff.

Hvorfor er det farlig å være informant?

Personer som gir politiet informasjon om kriminelle miljøer løper stor risiko. I noen miljøer kan det være livsfarlig å bli ansett som en “tyster”.

Les også

Hør podkast-serien Drapet på politiinformanten

Spesial: Les historien her

Hvem kontrollerer politiet?

Alle offisielle kilder og informanter skal registreres i et nasjonalt register og evalueres jevnlig. Politiets informantbehandlere skal ikke møte kilder alene.

Er det lovlig å bruke informanter?

Informantvirksomhet er ikke omtalt i noe lovverk - og det er derfor ingen domstol som kontrollerer politiet. Det er opp til påtaleansvarlig og politiet selv når de tar i bruk informanter.

Hvorfor er det kontroversielt?

Opplysningene politiet får vil ikke alltid synes i etterforskningen og informanten vil ofte ikke vitne åpent i retten. Den som blir anklaget vil derfor ha vanskeligere for å forsvare seg.

Det er også en økt risiko for at politiet inngår byttehandler med kriminelle eller kan sette informanten i fare dersom kontakten blir kjent.

Kilder: Politidirektoratet, Kripos, Anders Rasch-Olsen, Asbjørn Rachlew, Riksadvokaten.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no